Tuesday, November 18, 2008

Κύπρος: H κεντρική τράπεζα για καταθέσεις

Κύπρος: H κεντρική τράπεζα για καταθέσεις

«Απάντηση» στις αιτιάσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου περί μεταφοράς καταθέσεων από τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο στη μητρική της στην Ελλάδα είχε δώσει προ ημερών ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της κυπριακής Βουλής ο Αθανάσιος Ορφανίδης είχε σημειώσει, με αφορμή τα λεγόμενα περί μεταφοράς καταθέσεων στο εξωτερικό, ότι η αγορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ενιαία και άρα είναι υποχρέωση και της κεντρικής τράπεζας να μην παρακωλύει την ομαλή λειτουργία της και να θέτει απαγορεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του σε ελλαδική τράπεζα που απέστειλε το 75% των καταθέσεων της στη μητρική, χωρίς να την κατονομάζει. Με βάση την περιγραφή που έκανε - από τις συνολικές καταθέσεις ύψους 800 εκ. ευρώ στην Κύπρο, η τράπεζα απέστειλε τα 600 εκ. ευρώ στη μητρική - εκτιμάται από παράγοντες της κυπριακής αγοράς ότι ο κ. Σταυράκης αναφερόταν στην Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] .

Κύκλοι της τράπεζας σημειώνουν ότι η παρουσία είναι ακόμη μικρή στην κυπριακή αγορά αλλά ο στόχος, όπως φαίνεται και από το μάρκετινγκ στην τοπική αγορά είναι η ενίσχυση των χορηγήσεων. Στην παρούσα φάση, οι καταθέσεις είναι υψηλότερες από τις χορηγήσεις αλλά με την ανάπτυξη των εργασιών θα μεταβάλλεται η σχέση δανείων προς καταθέσεις. Η διαχείριση της ρευστότητας γίνεται πάντως κεντρικά από την Αθήνα για όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |