Tuesday, November 18, 2008

Βουλή: Ζητά στήριξη 63 χιλ. επιχειρήσεων

Βουλή: Ζητά στήριξη 63 χιλ. επιχειρήσεων


Στήριξη σε 63 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν βουλευτές, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για αποφυγή των αρνητικών επιδράσεων της κρίσης.

Χωρίς καμία στήριξη από το κράτος βρίσκονται 63 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, τονίζοντας ότι «η Κύπρος λόγω έλλειψης προγραμμάτων δεν θα μπορέσει να εκμαιεύσει μέρος των €30 δισ. που διατίθενται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μιλώντας στη Βουλή μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής η οποία εξέτασε το θέμα, σημείωσε ότι «η πολιτεία όφειλε να έχει πλαίσιο δράσης ώστε να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν μεγάλο μέρος της οικονομίας του τόπου».

Επιπρόσθετα, επανέφερε πρόταση του ΔΗΣΥ για σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο θα παρέχει εγγύηση για δάνεια με στόχο τη συντήρηση και επέκταση τους.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης που διανύουμε επιβάλλεται η στήριξη αυτών των επιχειρήσεων.

Συμφώνησε επίσης ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», υποδεικνύοντας ότι «το ΔΗΚΟ εισηγείται την αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ για το 2009 για επιχειρήσεις για συγκεκριμένο κύκλο εργασιών και το οποίο θα μπορεί να καταβληθεί σε ένα ορίζοντα 3 χρόνων σε άτοκες δόσεις».

Αυτό πρόσθεσε θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Όσον αφορά τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αξιοποιούνται στην έκταση που θα αναμένατε διότι, όπως είπε, « οι αιτητές αντιμετωπίζουν δαιδαλώδεις διαδικασίες και δεν μπορούν να τα εξασφαλίζουν».

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να πατάξει το φαινόμενο της εισαγόμενης Ευρωπαϊκής και εγχώριας γραφειοκρατίας, ενώ ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να λαμβάνουν τα κονδύλια όταν τα χρειάζονται και όχι μετά από αρκετό καιρό που θα είναι δώρο άδωρο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |