Tuesday, November 18, 2008

Bank of America: 7 δισ. δολ. για μεγαλύτερο μερίδιο στην China Construction Bank

Bank of America: 7 δισ. δολ. για μεγαλύτερο μερίδιο στην China Construction Bank


ΠΟΣΟΝ 7 δισ. δολ. για να διπλασιάσει σχεδόν το μερίδιό της στην China Construction Bank Corp. θα καταβάλει η Bank of America Corp., μετά την απόκτηση της Merrill Lynch & Co., παρά το γεγονός ότι μειώνει θέσεις εργασίας και εισπράττει ομοσπονδιακά κεφάλαια για την στήριξή της.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας θα αυξήσει το μερίδιο που απέκτησε πριν από τρία χρόνια στην υπ΄αριθμόν δύο δανείστρια της Κίνας, στο 19,13% από 10,8%, με την αγορά μετοχών από την κυβέρνηση. Οι μετοχές της China Construction, υποχώρησαν 5,4% στο Χονγκ Κονγκ στις 12:15 μ.μ. εν μέσω ανησυχιών ότι η Bank of America ενδέχεται να πουλήσει τις μετοχές που αγόρασε το 2005 μετά τη λήξη της περιόδου απαγόρευσης της πώλησής τους τον μήνα που πέρασε.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Bank of America, Κένεθ Λιούις, τρεις εβδομάδες μετά την είσπραξη 15 δισ. δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε το μερίδιό του στην China Construction μετά την υποχώρησε 45% των μετοχών το τελευταίο εξάμηνο. Καταβάλει 32% λιγότερο από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών. Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω την ανακοίνωσης της Citigroup Inc. για 52.000 απολύσεις μετά από τις ζημίες που εμφάνισε επί τέσσερα τρίμηνα.

Η Bank of America δεν χρηματοδοτεί την αγορά από τα κρατικά κεφάλαια των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τράπεζας, Σκοτ Σιλβέστρι. Η Merrill έλαβε 10 δισ. δολ. μέσω του προγράμματος οικονομικής στήριξης ύψους 250 δισ. δολαρίων.

Η Bank of America, επένδυσε για πρώτη φορά στην China Construction τον Ιούνιο του 2005, αγοράζοντας μερίδιο 3 δισ. δολ. πριν μπει στο Χρηματιστήριο. Επένδυσε επιπλέον 1,9 δισ. δολ. τον Ιούνιο. Η αξία του μεριδίου της σχεδόν τριπλασιάστηκε φθάνοντας τα 14,5 δισ. δολ. έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα προς το Χρηματιστήριο.

Η αμερικανική τράπεζα θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές της China Construction σε δολάρια στο Χονγκ Κονγκ, προς 1,2 φορές της αξίας εγγραφής έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κινεζική τράπεζα η οποία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου η αξία αυτή είναι στα 2,05 γιουάν ανά μετοχή. Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα λογιστικά στοιχεία στις 21 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους όρους η Bank of America θα καταβάλει έως 2,46 γιουάν ανά μετοχή – 2,79 δολ. Χονγκ Κονγκ. Χθες οι μετοχές έκλεισαν στα 4,11 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Ο υπεύθυνος σχέσεων με τους επενδυτές της China Construction επιβεβαίωσε την τιμή για το μερίδιο.

Η Bank of America σχεδιάζει να καταστεί μακροπρόθεσμα σημαντικός στρατηγικός επενδυτής της China Construction, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αμερικανική τράπεζα. Οι νέες μετοχές δεν μπορούν να πουληθούν έως τις 29 Αυγούστου του 2011, χωρίς τη συμφωνία της κινεζικής δανείστριας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Merrill Lynch και την Bank of America θα χάσουν τη δουλειά τους εξ αιτίας της συγχώνευσης, δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Merrill, Τζον Θέιν. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 31 Δεκεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα η China Construction ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν 12%, αποτέλεσμα των υψηλότερων εισοδημάτων από τους τόκους. Ωστόσο, ακόμη οι έξι εισηγμένες τράπεζες στο Χρηματιστήριο της Κίνας, μάλλον θα ανακοινώσουν μείωση των κερδών το επόμενο έτος, καθώς τα χαμηλότερα βασικά επιτόκια δανεισμού μειώνονται και αυξάνονται τα δάνεια που δεν έχουν αποπληρωθεί, σύμφωνα με σχόλιο αναλυτών της HSBC Holdings Plc στις 12 Νοεμβρίου.

Οι μετοχές της China Construction έχουν σημειώσει από την δημόσια εγγραφή τους τον Οκτώβριο του 2005, άνοδο 87%. Οι μετοχές της Bank of America έχουν υποχωρήσει 61% την ίδια χρονική περίοδο, αγγίζοντας τα 15,03 δολ. η μία, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005, στις 4:30 μ.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |