Friday, October 3, 2008

FED: Ανησυχεί ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας

FED: Ανησυχεί ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας


Με κάθε νέο εργαλείο ρευστότητας, που έρχεται στο φως, οι εξουσίες της Φέντεραλ Ριζέρβ επί της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών, συγκεντρώνονται σε ένα σώμα: στο Διοικητικό Συμβούλιο, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Αντιστοίχως αποδυναμώνεται η Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς, στην οποία συμμετέχουν οι διοικητές και των πλέον απόμακρων περιφερειακών FED. Οι περισσότερες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές, από τις δημοπρασίες βραχυπρόθεσμων δανείων, τα άλλα προγράμματα διευκόλυνσης του δανεισμού των τραπεζών έως και τη σανίδα σωτηρίας προς τις Bear Stearns και AIG προωθήθηκαν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Οι μικρές περιφερειακές τράπεζες δεν είχαν λόγο στις εξελίξεις.

Η τάση αυτή του συγκεντρωτισμού της εξουσίας εντός της κεντρικής τράπεζας ενδέχεται μάλιστα να ενισχυθεί, εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερουσίας και εγκρίνει το σχέδιο των 700 δισ. δολαρίων, που μεταξύ άλλων διευρύνει ουσιαστικά τις εξουσίες του Διοικητικού Συμβουλίου της FED. Το γεγονός αυτό προβληματίζει οικονομολόγους αλλά και τραπεζίτες.

Βάσει του σχεδίου, το Συμβούλιο θα έχει την εξουσία να ορίζει τον τόκο που θα εισπράττουν οι εμπορικές τράπεζες για τα αποθέματά τους που κρατούνται στην κεντρική τράπεζα. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι πλέον θα έχει την αρμοδιότητα να διαμορφώνει τρία διαφορετικά επιτόκια: το διατραπεζικό, το προεξοφλητικό και των νέο καταθετικό επιτόκιο για τα αποθέματα. Μόνο το βασικό επιτόκιο θα διαμορφώνεται πλέον από την Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς, στην οποία ψηφίζουν κυλιόμενα οι πρόεδροι 12 μικρών περιφερειακών κεντρικών τραπεζών.

Υπό κανονικές συνθήκες η εξέλιξη αυτή δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Πριν από το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο του 2007, για παράδειγμα, η διαφορά ανάμεσα στο βασικό επιτόκιο και στο προεξοφλητικό επιτόκιο ήταν μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.

Σήμερα όμως είναι μόλις 0,25 ποσοστιαία μονάδα, κάτι που οφείλεται και στις αποφάσεις των περιφερειακών τραπεζών. Θα φανεί στην πράξη εάν οι τάσεις συγκεντρωτισμού των αρμοδιοτήτων έχουν θετικές συνέπειες για τη FED αλλά κυρίως το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία ή θα πυροδοτήσουν αντιδράσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |