Friday, October 3, 2008

Τέρμα οι «δικαστικές αποδόσεις» 8%

Τέρμα οι «δικαστικές αποδόσεις» 8%


Η ολομέλεια της βουλής έδωσε χθες το πράσινο φως για μείωση από το 8% σε 6% του προβλεπόμενου επιτοκίου το οποίο επιδικάζει δικαστήριο σε κάθε απόφαση που περιλαμβάνει αποζημιώσεις, εφόσον δεν προβλέπεται άλλο επιτόκιο. Η σχετική ρύθμιση, η συζήτηση της οποίας ξεκίνησε πριν πέντε σχεδόν χρόνια, προνοεί ότι το επιτόκιο και είναι κυμαινόμενο, αντί σταθερό, και πως θα είναι 1,75% ψηλότερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκεται σήμερα στο 4,25%.

Υπεραμυνόμενος της αλλαγής του νόμου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, Ιωνάς Νικολάου, εξήγησε, ότι ο σταθερός τόκος του 8% είναι αντικίνητρο για εισπράξεις απαιτήσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτός που καταδικάζεται είναι πρόθυμος να πληρώσει.

«Εξ’ αιτίας του επιτοκίου που είναι στο 8%, κάποιοι δεν προωθούν την είσπραξη των εξ’ αποφάσεων χρεών τους διότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τόσο καλές αποδόσεις», ανέφερε ο κ. Νικολάου. «Εάν τα χρήματα αυτά κατατεθούν σε ένα τραπεζικό λογαριασμό θα παίρνει κάποιος τόκο 4-5% άρα συμφέρει καλύτερα σε κάποιο, να του τα οφείλει ένας οργανισμός και να εισπράττει τόκο για το μεσοδιάστημα ίσο με 8%».

Καταλήγοντας υπέδειξε ότι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους καταναλωτές και επιχειρηματίες.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Νομικών, Αριστοφάνης Γεωργίου, αφού απέρριψε τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, άφησε αιχμές για συμφέροντα πίσω από την προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου τα οποία είναι εις βάρος των θυμάτων ατυχημάτων, όπως είπε.

«Οι ενδιαφερόμενοι για τροποποίηση της νομοθεσίας είναι μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ούτε σύνδεσμοι καταναλωτών κατέθεσαν ότι έχουν πρόβλημα με το επιτόκιο του 8% ούτε κανένας μικροκαταναλωτής», επεσήμανε ο κ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εισηγήθηκε όπως παρέχεται η ευχέρεια στη βουλή όταν κρίνει να παρεμβαίνει και καθορίζει το δικαστικό επιτόκιο.

«Ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ εισηγείται την τροποποίηση του άρθρου 33 του 1960 και όπου αναφέρεται ο αριθμός 8% να γίνει 6,5% σταθερό και χωρίς τις πρόνοιες που προβλέπει η πρόνοια του νομοσχεδίου», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Νομικών Ανδρέας Αγγελίδης, πολύ πιο φειδωλός στην αναφορά του από τους συναδέλφους του τάχθηκε υπέρ της μείωση του επιτοκίου στο 6%, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πρόταση που συνάδει με ότι ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η εισήγηση του ΑΚΕΛ για μείωση από το 8% σε 6,5% έλαβε 13 ψήφους των παρευρισκομένων βουλευτών του ΑΚΕΛ και του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ενώ καταψηφίστηκε από 27 παραβρισκόμενους βουλευτές, του ΔΗΣΥ του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Ιωνά Νικολάου και από τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ψήφισαν υπέρ οι 27 βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ ενώ την καταψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΑΚΕΛ με το βουλευτή των Οικολόγων να τηρεί αποχή.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |