Friday, October 3, 2008

Αυστηροί έλεγχοι Κομισιόν για τις τράπεζες στην Ε.Ε.

Αυστηροί έλεγχοι Κομισιόν για τις τράπεζες στην Ε.Ε.

«Φρένο» στην αλόγιστη ανάληψη κινδύνων βάζουν στα κοινοτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της εποπτείας, που υιοθετήθηκαν την Τετάρτη και υποβλήθηκαν για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα τίθενται περιορισμοί όσον αφορά το ανώτατο ύψος των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν οι τράπεζες σε ένα δεδομένο δανειολήπτη, ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές θα έχουν καλύτερη συνολική εικόνα των δραστηριοτήτων των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις των οδηγιών περί κεφαλαιακών απαιτήσεων προβλέπουν τα εξής:

- Βελτίωση της διαχείρισης των μεγάλων ανοιγμάτων: οι τράπεζες θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά το ανώτατο όριο των δανείων που θα μπορούν να χορηγούν σε ένα δεδομένο δανειολήπτη. To ανώτατο όριο δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 25% των ιδίων κεφαλαίων. Κατά συνέπεια, στη διατραπεζική αγορά, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν ή να τοποθετούν κεφάλαια σε άλλες τράπεζες, πέραν του προαναφερόμενου ποσοστού ενός. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες που δανείζονται θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά το ύψος του ποσού και το φορέα από τον οποίο μπορούν να δανειστούν.

- Βελτίωση της εποπτείας των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων: θα συσταθούν «εποπτικά σώματα» για τους τραπεζικούς ομίλους που ασκούν δραστηριότητες σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Τα δικαιώματα και οι ευθύνες των αντίστοιχων εθνικών εποπτικών αρχών θα αποσαφηνιστούν περισσότερο και η συνεργασία τους θα καταστεί αποτελεσματικότερη.

- Βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων των τραπεζών: θα υπάρχουν σαφή κριτήρια για όλη την Ε.Ε., που θα επιτρέπουν να προσδιοριστεί κατά πόσον τα «υβριδικά κεφάλαια», δηλαδή εκείνα που παρουσιάζουν τόσο τα χαρακτηριστικά των μετοχών όσο και των ομολόγων, θα είναι επιλέξιμα να συνυπολογιστούν ως μέρος των συνολικών ιδίων κεφαλαίων μιας τράπεζας, από το ύψος των οποίων εξαρτάται το ποσό των δανείων που μπορεί να χορηγήσει μια τράπεζα.

- Βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας: για τραπεζικούς ομίλους που ασκούν δραστηριότητες σε πολλές χώρες της Ε.Ε., η διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας -δηλαδή πώς χρηματοδοτούν τις πράξεις τους σε καθημερινή βάση- θα εξετάζεται επίσης και θα συντονίζεται στο πλαίσιο του «εποπτικού σώματος». Αυτές οι διατάξεις είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εργασιών, στο πλαίσιο της επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία και της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας.

- Βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου για τα τιτλοποιημένα προϊόντα: θα γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες για τα τιτλοποιημένα χρέη -η αποπληρωμή των οποίων εξαρτάται από την απόδοση μιας καθορισμένης δέσμης δανείων. Οι εταιρείες (γνωστές ως «originators» ή δημιουργοί των δανείων), που ανασκευάζουν δάνεια σε διαπραγματεύσιμους τίτλους, θα πρέπει να διατηρούν ένα μέρος του κινδύνου αυτών των τίτλων, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του 5%, ενώ οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτούς τους τίτλους, θα μπορούν λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση, μόνο αφού επιδείξουν διεξοδική δέουσα επιμέλεια. Εάν δεν το πράττουν, θα υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την εσωτερική αγορά, Τσάρλι Μακρίβι, οι νέοι κανόνες, που θα ενισχύσουν τα θεμέλια του κανονιστικού πλαισίου για τις τράπεζες της Ε.Ε. και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελούν μια συνετή απάντηση, ανάλογη προς το μέγεθος των αναταράξεων που συγκλονίζουν σήμερα το χρηματοπιστωτικό τομέα. Ενα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυστηρούς βασικούς κανόνες, διαφάνεια και σύνεση, κατέληξε ο Ιρλανδός επίτροπος.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |