Thursday, September 11, 2008

Ράλι σώζει τη Wall στο παραπέντε

Ράλι σώζει τη Wall στο παραπέντε

Αστάθεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, αφού από τη μια η τιμή του αργού πλησίασε στα 100 δολάρια το βαρέλι, από την άλλη ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο θέμα της Lehman. Μετά τις νέες διαγραφές που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας και την εβδομαδιαία πτώση της τάξεως του 70%, ήρθε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να εκδόσει μέτρα προστασίας των καταθετών της τράπεζας, την ώρα που πλήθαιναν οι μνηστήρες που ενδιαφέρονταν για την αγορά της.
Οι δείκτες, μετά από μια συνεδρίαση ταλάντευσης μεταξύ κερδών και απωλειών, την τελευταία μισή ώρα σημειώθηκε μινι ράλι αύξησης της ζήτησης. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,46% στις 11.433,71 μονάδες, ο Νasdaq βρέθηκε στις 2.258,22 μονάδες με κέρδη 1,32% και τέλος ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,38% στις 1.249,05 μονάδες.

Σε υποβάθμιση των συστάσεων τους για τη μετοχή της Lehman Brothers προχώρησαν οι Citigroup και Goldman Sachs, καθώς διαβλέπουν αυξημένο κίνδυνο μείωσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας, μετά τις ζημίες ρεκόρ των 3,9 δις δολαρίων που ανακοίνωσε χθες. Η εταιρία καταγράφει κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 38%.

Η Citigroup υποβάθμισε τη σύσταση της Lehman σε «διακράτηση» έναντι προηγούμενης αξιολόγησης «αγορά». Οι αναλυτές της Citigroup μείωσαν επίσης τις εκτιμήσεις τους για τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή της αμερικανικής τράπεζας, αναμένοντας ζημιές της τάξης των 11,32 δολαρίων ανά μετοχή έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ζημιές 8,26 δολαρίων ανά μετοχή. Επίσης, η Goldman Sachs χαμήλωσε τον πήχυ με «ουδέτερη» αξιολόγηση, έναντι προηγούμενης σύστασης για «αγορά».

Μετά τη Lehman, βουτιά, για τρίτη μέρα, κατέγραψε και η μετοχή της Washington Mutual, της μεγαλύτερης τράπεζας καταθέσεων και δανείων στις ΗΠΑ, λόγω των φόβων ότι θα εξαναγκαστεί σε αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψει ζημιές ύψους 19 δις δολαρίων. Η WaMu κατέγραψε απώλειες 13%, και πλέον η μετοχή της διαπραγματεύεται στα 1,90 δολάρια.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στον ενεργειακό κλάδο οι Chesapeake Energy και Petrohawk Energy, καθώς το αργό υποχώρησε για τρίτη ημέρα ακολουθώντας αντιστρόφως ανάλογη πορεία από το δολάριο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η διεύρυνση που καταγράφηκε στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, μετά την άνοδο που καταγράφηκε στις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων σε υψηλό τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το Αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 5,7% στα 62,2 δισ. δολάρια και διαμορφώθηκε σε υψηλό 16 μηνών, έναντι 58,6 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Μειωμένες κατά 6.000 στις 445.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά τα στοιχεία δεν αναπτέρωσαν ιδιαίτερα την αισιοδοξία των αναλυτών όσον αφορά την αγορά εργασίας, καθώς οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο.

Τέλος, «βουτιά» 3,7% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την πρώτη υποχώρηση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που καταγράφεται από τότε που ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται τα εν λόγω στοιχεία το 1988. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κάμψη ύψους 1,7%.

Στα 669,5 δις δολάρια διαμορφώθηκε το έλλειμμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας, κατά 56% υψηλότερα από τα 428,8 δις την ίδια περίοδο του 2007.

Πιο ικανοποιητικά ήταν τα στοιχεία για το έλλειμμα του πληθωρισμού τον Αύγουστο, αφού διαμορφώθηκε στα 111,9 δις δολάρια, από τα 117 δις δολάρια τον Αύγουστο του 2007.



Απώλειες κατέγραψε η Ευρώπη



Στο «κόκκινο» διαμορφώθηκαν για τρίτη διαδοχική ημέρα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές καθώς εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών για την επιβράδυνση της οικονομίας και τον αντίκτυπο που θα έχει στα κέρδη των επιχειρήσεων λιανικής και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,89% στις 5.318,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,81% στις 4.249,07 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,52% στις 6.177,87 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,7% στις 275,29 μονάδες στο Λονδίνο, διευρύνοντας τις απώλειές του από την αρχή της χρονιάς στο -25%.

Οι αναλυτές έχουν βάλει «μαχαίρι» στις προβλέψεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων φέτος την ώρα που η παγκόσμια οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα και η «έκρηξη» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε τεράστιες διαγραφές ζημιών.

Τα κέρδη των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη Stoxx 600 εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 2,1% το 2008, ενώ οι εκτιμήσεις στο τέλος του 2007 έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 11%.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Home Retail (-6,1%). Η εταιρεία εμφάνισε χαμηλότερες πωλήσεις στα καταστήματα Homebase και Argos, καθώς η κρίση στην αγοράς κατοικίας έχει οδηγήσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε χαμηλά τεσσάρων ετών. Τα έσοδα στα καταστήματα της Argos που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο υποχώρησαν κατά 5,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Στην αλυσίδα Homebase, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,3%.

Στο «κόκκινο» και η μετοχή της Bank of Ireland (-8,2%) μετά και την κίνηση της Dresdner να μειώσει τη σύσταση για την τράπεζα σε «sell» από «reduce». Ο οίκος σημειώνει ότι προβλέπει «δραματική» αύξηση του χρέους των τραπεζών της Ιρλανδίας για το 2009 και το 2010. Επίσης, η Barclays βρέθηκε στο -3,3% και η Dexia στο -4,3%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |