Thursday, September 11, 2008

ΕΚΤ: Προς παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού

ΕΚΤ: Προς παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)-- Σε υψηλό επίπεδο αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ επικρατούν οι κίνδυνοι ανοδικής απόκλισης σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της μηνιαίας έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

"Σε πλήρη συμμόρφωση με την δέσμευση του, το διοικητικό συμβούλιο τονίζει πως προτεραιότητα του αποτελεί η σταθεροποίηση των τιμών σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και πως είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες της καλά σταθεροποιημένες σε μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο” ανέφερε η ΕΚΤ.

Η τρέχουσα πολιτική θα συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, πρόσθεσε η ΕΚΤ. Υπάρχουν σημάδια μετρίασης της προσφοράς χρήματος Μ3 και πιστωτική ανάπτυξη, αν και ο ρυθμός επέκτασης της οικονομίας παραμένει ισχυρός. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει κινδύνους ανοδικής απόκλισης σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Τα ως άνω αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό και όλα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στις 4 Σεπτεμβρίου.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η Ευρωζώνη βιώνει επεισόδια ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης. "Αυτό το επεισόδιο αναμένεται να ακολουθηθεί από σταδιακή ανάκαμψη, αν και ανέφερε πως η αβεβαιότητα γύρω από το outlook της οικονομίας παραμένει υψηλή”.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις πως η ανάπτυξη της παραγωγικότητας περιορίζεται, και πως είναι επιτακτική η ανάγκη αποφυγής δευτερογενών επιδράσεων.

"Οι μισθολογικές αυξήσεις έχουν βελτιωθεί τα τελευταία τρίμηνα, σε περίοδο μάλιστα που η ανάπτυξη της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ανά μονάδας κόστους εργασίας”.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |