Thursday, September 11, 2008

Κάθε τρεις μέρες σώζεται και μια τράπεζα στις ΗΠΑ!

Κάθε τρεις μέρες σώζεται και μια τράπεζα στις ΗΠΑ!

Μετά τη Fannie Mae και Freddie Mac ήρθε η ώρα της Lehman. Με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα «τρέχουν» οι εξελίξεις για την υπόθεση της, αφού στο τραπέζι των συνομιλιών για την επικείμενη πώληση της έκατσαν η Bank of America, το fund Neuberger Berman LLC, η KKR, η Bain Capital, Hellman & Friedman, και η Clayton, Dubilier & Rice, οι οποίες φημολογείται ότι θα κάνουν πρόταση ύψους 5 δις δολαρίων. Η πρόταση αυτή είναι περίπου 60% περισσότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Lehman, αφού αυτήν την εβδομάδα έχει χάσει το 75% της αξίας της.
Επιπλέον, την προστασία των ιδιωτών καταθετών της Lehman Brothers ανακοίνωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission), μέσω της λύσης να «χωρίσει» τα κεφάλαια της τράπεζας από τις ιδιωτικές καταθέσεις, ώστε σε περίπτωση χρεοκοπίας να αποδεσμευθούν χωρίς κάποια δυσάρεστη επίπτωση.

Η ένταξη στην υπηρεσία Securities Investor Protection, η οποία ασφαλίζει ιδιωτικά κεφάλαια, θα γίνει σε περίπτωση που δε θα βρεθεί κάποιος αγοραστής να διασώσει τον τραπεζικό όμιλο από την κατάρρευση, δήλωσε ο πρόεδρος της SIPC, Stephen Harbeck. Η SIPC προσφέρει το ποσό των 500.000 δολαρίων ως ασφάλεια ανά ατομο, καλύπτοντας το κενό μεταξύ της τιμής των μετοχών και του ποσού των λογαριασμών.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται αρκετά σημαντική διότι χρήση αυτού του είδους της ασφάλειας θα απαλλάξει αρκετούς πελάτες της τράπεζας από τις ανησυχίες ενδεχόμενης χρεοκοπίας, οι οποίες ολοένα και πύκνωναν τις τελευταίες ημέρες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |