Thursday, September 11, 2008

Η Εθνική θα πουλήσει την ασφαλιστική έναντι 900 εκατ με 1 δισ. ευρώ - Οι στόχοι

Η Εθνική θα πουλήσει την ασφαλιστική έναντι 900 εκατ με 1 δισ. ευρώ - Οι στόχοι

Υπερκινητικότητα εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος με επίκεντρο τις θυγατρικές των τραπεζών. Μετά την έναρξη της διαδικασίας στρατηγικού συμμάχου από την ΑΤΕ και η Εθνική θα αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο για την Εθνική Ασφαλιστική την οποία σημειωτέον έχει πλήρως αποκτήσει. Στόχος της Εθνικής είναι να αναζητήσει ένα στρατηγικό σύμμαχο με στόχο να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 900 εκατ ευρώ με 1 δις ευρώ. Παράλληλα θα δημιουργηθεί από κοινού με τον στρατηγικό σύμμαχο μια εταιρία που θα συμμετέχουν με 50% η κάθε πλευρά και θα δραστηριοποιείται στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Ο στρατηγικός σύμμαχος θα καλύπτει όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Εθνική.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η τάση είναι οι τράπεζες να πωλούν ή να αποδεσμεύονται από τις ασφαλιστικές τους θυγατρικές.

Οι βασικές αιτίες για την κινητικότητα που παρατηρείται στον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα και ειδικά στις θυγατρικές των τραπεζών σχετίζεται αφενός με θέματα που άπτονται της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών αφετέρου με την διαπίστωση των τραπεζών ότι το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών δεν έχει βιωσιμότητα.

Οι τράπεζες λόγω της Βασιλείας ΙΙ υποχρεώθηκαν να προβούν σε κινήσεις εξαγορών , πωλήσεων ή να αναζητήσουν στρατηγικούς συμμάχους ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις στα ίδια τους κεφάλαια καθώς η δέσμευση κεφαλαίων είναι πολύ μεγάλη.

Όσον αφορά την βιωσιμότητα του μοντέλου ανάπτυξης αποτελεί πλέον μεγάλο ερωτηματικό καθώς η μέχρι τώρα πορεία των ασφαλιστικών εταιριών ήταν μάλλον κατώτερη των προσδοκιών.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΤΕ ήδη διαπραγματεύεται με Groupama και Ergo για την πώληση του51% της Ασφαλιστικής ενώ ο πλειοδότης θα ανακοινωθεί τέλη Οκτωβρίου.

Παράλληλα και η Εθνική τράπεζα θααναζητήσει στρατηγική συνεργασία με διεθνή ασφαλιστικό οίκο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών του Ομίλου γενικότερα στην Ελλάδα, τη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία.

Η Alpha στο παρελθόν πούλησε την Alpha Ασφαλιστική στο ΑΧΑ, ο Φοίνικας πουλήθηκε από την Emporiki ενώ κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και αναδιοργάνωσης πραγματοποιούνται και από τον όμιλο της Aspis Πρόνοια.

Στρατηγικό σύμμαχο στην Ασφαλιστική αναζητά η ΕΤΕ

Την τελευταία 3ετία, η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναδιοργάνωση της εταιρείας βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο αγοράς και την αποδοτικότητα της.Στην κατεύθυνση αυτή εντοπίστηκαν και αξιοποιήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην εσωτερική αγορά και διεθνώς, με έμφαση στον τραπεζοασφαλιστικό τομέα, καθώς και δυνατότητες για περαιτέρω λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της Εθνικής Ασφαλιστικής και των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών της, αποφάσισε να διερευνήσει τη δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας με διεθνή ασφαλιστικό οίκο με στόχο την υλοποίηση του φιλόδοξου Επιχειρησιακού Σχεδίου του Ομίλου στον ασφαλιστικό κλάδο και ιδίως στον τομέα των τραπεζοασφαλειών.Για το σκοπό αυτό η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε διεθνή διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου ο οποίος θα συνεισφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξειδίκευση για τη διασφάλιση της επιτυχημένης περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, τόσο στις δραστηριότητες μέσω του εταιρικού δικτύου και των πρακτόρων της στην Ελλάδα όσο και στις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα, τη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία, σε συνεργασία με το εκτεταμένο δίκτυο του Ομίλου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Τράπεζας ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της ΕΤΕ, δήλωσε: «Δέσμευσή μας αποτελεί η επιτυχημένη περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής.Η απόφασή μας να αναζητήσουμε επιχειρηματικό εταίρο είναι συνεπής προς τον στόχο που έχουμε θέσει να αξιοποιήσουμε,προς όφελος του ομίλου μας, το πλήρες δυναμικό μας στο χώρο των ασφαλειών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες, παρέχοντας παράλληλα στην Εθνική Τράπεζα τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στις βασικές τραπεζικές της εργασίες»

Ο κ. Δούκας Παλαιολόγος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, σχολίασε: “Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε την ηγετική θέση μας στην Ελλάδα και τη δυναμική του δικτύου της Τράπεζας στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες ώστε να καταστούμε πρωταγωνιστές στην ασφαλιστική αγορά στην ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία. Η συνεργασία με διεθνή ασφαλιστική εταιρεία, αποδεδειγμένης εμπειρίας, υψηλής τεχνογνωσίας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων μας. Η επιτυχής ανάπτυξη των εργασιών μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών, των εργαζομένων, του εταιρικού δικτύου και των πρακτόρων μας.”

Η Goldman Sachs International παρέχει στην ΕΤΕ συμβουλευτικές υπηρεσίες στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |