Tuesday, July 29, 2008

Moody’s: Άνετο πλεόνασμα το 2008

Moody’s: Άνετο πλεόνασμα το 2008


Σχετικά εύκολη θεωρεί την επίτευξη του στόχου του δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2008 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s παρά τις πρόσθετες δαπάνες στις οποίες προέβηκε η κυβέρνηση. Σε έκθεση του που κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ το 2008 και στο 1% το 2009, παρά τις επιπλέον δαπάνες ύψους 0,6% του ΑΕΠ στις αρχές του έτους. Οι εκτιμήσεις των Moody’s είναι συμβατές με την εικόνα που δίνει η δημοσίευση στοιχείων για τα δημόσια έσοδα, που ξεπερνούν σημαντικά τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, καθιστώντας μετριοπαθή το στόχο για πλεόνασμα κοντά στο 0,5% που έχει θέσει η κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που στην επίσημη επικοινωνία της με την ΕΕ, η κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα €177 εκ. ενώ δημοσίως ο υπουργός κάνει λόγο για πλεόνασμα €20-€100 εκ.

Ο στόχος του υπουργείου για το 2009 είναι για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση ο οίκος χαρακτηρίζει σταθερή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας επισημαίνοντας το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ισχυρή ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού και την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.

Ο οίκος δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφερθεί και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία μεταξύ των οποίων είναι η ενδεχόμενη επιδείνωση του δημόσιου χρέους, η αβεβαιότητα ως προς την επανένωση της Κύπρου, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα είναι ευάλωτη σε γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η βαθμολογία που δίνει ο οίκος για το κυβερνητικό χρέος της Κύπρου είναι A3 και όπως αναφέρεται, αντανακλά τη σύνδεση της χώρας με την ΕΕ και το ψηλό ποσοστό ευμάρειας. Το 2007, το κατά κεφαλή ΑΕΠ ανήλθε στο 88% του μέσου όρου της ευρωζώνης, το ψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

Περαιτέρω αναβάθμιση της βαθμολογίας της Κύπρου θα προκύψει από μείωση του δημόσιου χρέους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ χειροτέρευση της βαθμολογίας θα προκύψει από διολίσθηση των δημόσιων οικονομικών.

ΕΕ

Στην έκθεση, σημειώνεται ότι η ένταξη στην ΕΕ το Μάιο του 2004 είχε οφέλη για την Κύπρο καθώς διευρύνθηκαν οι κοινωνικοί και οικονομικοί δεσμοί της αυξάνοντας την οικονομική ευελιξία και ανθεκτικότητα της οικονομίας. Ακόμη, η ένταξη στη ζώνη του ευρώ βοηθά περαιτέρω το νησί καθώς μειώνεται ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

Χρέος

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα παρά τη βελτίωση που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος διατυπώνει εκ νέου τις αμφιβολίες εάν αυτή η δημοσιονομική βελτίωση είναι ικανή να αντισταθμίσει το επερχόμενο αυξημένο κόστος για τους τομείς της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Τουρισμός

Σχετικά με τον τουρισμό, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι επηρεάζεται από περιφερειακές εξελίξεις αυξάνοντας τον κίνδυνο του ανταγωνισμού από φθηνότερους προορισμούς στη Μεσόγειο.

Οι Moody’s εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου θα επιδράσει αρνητικά βραχυπρόθεσμα και θετικά μακροπρόθεσμα για την οικονομία. Ωστόσο, προσθέτουν, στο θέμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα.

Δημόσια οικονομικά

Πέραν των προβλέψεων τους για το δημόσιο πλεόνασμα, οι Moody’s εκτιμούν ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 49% του ΑΕΠ το 2008 και 44,4% του ΑΕΠ το 2009. Για το ΑΕΠ αναμένεται ρυθμός αύξησης 3,5% το 2008 και 3,7% το 2009. Τέλος, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4% το 2008 προτού υποχωρήσει στο 2% το 2009.

Χριστόφιας

Οι Moody’s αναφέρονται και στην εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της δημοκρατίας. «Με τη νέα κυβέρνηση, μικρή χειροτέρευση των δημοσίων οικονομικών είναι στα χαρτιά», σημειώνεται, «επομένως», προστίθεται, «θα είναι δύσκολη η υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων χωρίς να ασκηθούν πιέσεις στα δημοσιονομικά».

Σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, αναφέρεται ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |