Tuesday, July 29, 2008

"Ελέυθερη πτώση" για το αργό

"Ελέυθερη πτώση" για το αργό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα εβδομάδων βρίσκεται το αργό, ύστερα από τη σημερινή ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, διευρύνοντας τις απώλειες του από τις 11 Ιουλίου στο 18%. Στην αρχή της συνεδρίασης το αργό είχε σημειώσει ελαφρά ανοδο, αφού είχε βρεθεί κοντά στα 125 δολάρια, ύστερα από τη χθεσινή στρατιωτική επίθεση σε αγωγό της Royal Dutch Shell στη Νιγηρία, η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής.Το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου για το αργό υποχωρεί κατά 3,54 δολάρια στα 121,22 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση 2,87% καταγράφει και το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ που βρίσκεται στα 121,45 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,8% έναντι του ευρώ, ενώ 0,7% είναι και ανοδος του έναντι του ιαπωνικού γιεν.

«Ένα ενισχυμένο δολάριο μεταφράζεται σε αδύναμο αργό», δήλωσε πριν από λίγο ο αναλυτής της BNP Paribas, Tom Bentz.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ, δήλωσε σήμερα στη Τζακάρτα, ότι οι σημερινές τιμές του πετρελαίου δεν είναι «φυσιολογικές», εκτιμώντας ότι σε μια ευνοϊκότερη συγκυρία οι τιμές είναι πιθανόν να υποχωρήσουν κάτω από τα 80 δολάρια. Σημείωσε μάλιστα ότι ο οργανισμός δεν πρέπει να μειώσει την παραγωγή, καθώς πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα. Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή και όλοι συμφωνούμε σε αυτό, δήλωσε ο Χελίλ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ωφελεί ούτε τους παραγωγούς, ούτε τους καταναλωτές. Υπογράμμισε δε ότι η τρέχουσα δε συνδέεται με την παραγωγή και τη ζήτηση, καθώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν διακυμάνσεις ύψους 20 δολαρίων μέσα σε μια ή δύο ημέρες.

«Εάν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται και η πολιτική κατάσταση (ως προς το Ιράν) βελτιωθεί, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα διαμορφωθούν μακροπρόθεσμα περί τα 78 δολάρια», τόνισε.

Το Κίνημα της Απελευθέρωσης στο Δέλτα του Νίγηρα ανέλαβε την εύθύνη για τη χθεσινή επίθεση. Η διακοπή της παραγωγής στη Νιγηρία μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου, ανέφερε χθες ο Michael Fitzpatrick, υπεύθυνος της MF Global, αφού το ατύχημα που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του καναλιού τροφοδοσίας Nembe Creek, είχε αποτέλεσμα να σταματήσει την προώθηση της παραγωγής, όπως διαβεβαίωσε και η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Shell, Caroline Wittgen.

REPORTER.GR

No comments:

Share |