Tuesday, April 1, 2008

Hedge Funds: Πολύ σκληρά για να πεθάνουν

Hedge Funds: Πολύ σκληρά για να πεθάνουν

Στο σημερινό εύθραυστο περιβάλλον των αγορών οι διαχειριστές των hedge funds αντιλαμβάνονται περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο την έννοια της "επιβίωσης". Παρά, όμως, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν χρηματοοικονομικοί οργανισμοί όπως η Bear Stearns και η Societe Generale, τα hedge funds φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει επενδυτικά "αντισώματα".

H Trading Advisors Selection System (TASS ), η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών όσον αφορά την παρουσία των hedge funds στις αγορές, αλλά και η Hedge Fund Research Inc.( HFR ) υπολογίζουν ότι, μέχρι σήμερα, το ενεργητικό του συγκεκριμένου κλάδου ανέρχεται σε 1,3 τρισ. δολ. Αμερικής που τα διαχειρίζονται 9.000 περίπου ενεργές εταιρείες hedge funds. To ενεργητικό του κλάδου πέρυσι σημείωσε αύξηση από το προηγούμενο έτος κατά 19% και σχεδόν διπλασιασμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η αύξηση του αριθμού των hedge funds αυξήθηκε κατά 10% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την HFR .

Άλλη έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία Tower Group επιβεβαιώνει τη πρόβλεψή της ότι τα υπό διαχείριση κεφαλαία των hedge funds θ΄ αυξηθούν κατά 15% το χρονικό διάστημα 2006 – 2008, ενώ ο αριθμός των hedge funds δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά. Μία από τις κύριες αιτίες είναι το μεγάλο "ρεύμα" που προέρχεται από την Ασία.

Τα 25 κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια της Ασίας διαχειρίζονται πλέον ενεργητικά ύψους 22,6 δισ. δολ., σηματοδοτώντας τη στροφή του κλάδου προς τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Ιαπωνίας.Τα 25 κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια της Ασίας διαχειρίζονται πλέον ενεργητικά ύψους 22,6 δισ. δολ., σηματοδοτώντας τη στροφή του κλάδου προς τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Ιαπωνίας. Τα μεγέθη περιέχονται στην έκθεση «Θεσμικών Επενδυτών Alpha» , η οποία ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη λίστα με τα 25 μεγαλύτερα hedge funds της Ασίας.

Το μεγαλύτερο ασιατικό hedge fund είναι το Sparx Asset Management με έδρα το Τόκιο και υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 5,2 δισ. δολ.

Βέβαια, το μέγεθος της ασιατικής αγοράς hedge fund υστερεί ακόμη στη σύγκριση με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Τα hedge funds που ελέγχουν οι αμερικανικές Goldman Sachs και Bridgewater Associates ξεπερνούν σε κεφάλαια τα 20 δισ. δολ.

Όμως ούτε η αμερικανική αλλά ούτε και η ευρωπαϊκή αγορά hedge fund μπορούν να συγκριθούν με την ασιατική σε ρυθμούς αύξησης. Ο αριθμός των hedge funds στην Ασία έχει τετραπλασιαστεί στα 700 από το έτος 2002 και ο αριθμός των υπό διαχείριση κεφαλαίων έχει δεκαπλασιαστεί και υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 120 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εταιρείες συμβούλων του κλάδου Eurekahedge και GFIA.

Την αύξηση τροφοδοτεί κυρίως ο επενδυτικός ενθουσιασμός για τις αναδυόμενες αγορές που έχουν εμφανίσει δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ο κατάλογος της Alpha δεν περιλαμβάνει αμερικανικά ή βρετανικά hedge fund που επενδύουν στην Ασία, αλλά αυτός ο κλάδος αναπτύσσεται επίσης με μεγάλη ταχύτητα.

Η μεγάλη λονδρέζικη επιχείρηση Marshall Wace εισήγαγε πρόσφατα κεφάλαιο 500 εκατ. δολ. στην ασιατική αγορά. Ειδικοί, δε, εκτιμούν ότι η ογκώδης επανατοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ασία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδυτές των hedge funds εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν παγκοσμίως στο συγκεκριμένο κλάδο θα ενισχυθούν κατά 28% εφέτος, σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Οι αριθμοί αυτοί, όμως, δεν μας δείχνουν παρά μια πολύ μικρή ένδειξη της επίδρασης των hedge funds στη λειτουργία των αγορών. Μερικά από αυτά έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος όπως π.χ η εταιρεία του George Soros που διαθέτει σήμερα περίπου 30 δισ. δολ. ενεργά προς διαχείριση κεφάλαια. Επιπροσθέτως, αυτά τα κεφάλαια, με τη μέθοδο της μόχλευσης, πολλαπλασιάζονται και η επίδρασή τους στις αγορές γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να είναι διάχυτη η αντίληψη ότι οι συγκεκριμένοι διαχειριστές κατέχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τις αγορές κατά το δοκούν.

Παρ΄ όλη τη διεθνή αναγνώριση των hedge funds και παρ΄ όλη την έντονη επίδρασή τους στην αγορά, δυστυχώς η πλειονότητα των επενδυτών ελάχιστα πράγματα γνωρίζει σχετικά με αυτά, καθώς και πώς λειτουργούν. Ο όρος «hedge fund» (εξισορροποιητικό κεφάλαιο ) παραπέμπει σε έννοιες όπως ουδέτερη αγορά (neutral market), χαμηλού ρίσκου επενδυτικές στρατηγικές, που όμως η χρήση σε μεγάλη έκταση της μεθόδου της μόχλευσης του κεφαλαίου (leverage) αντιστοιχεί και σε υψηλότερο επίπεδο επενδυτικού ρίσκου.

Σήμερα o όρος «hedge fund» περικλείει επενδυτικές φιλοσοφίες πολύ πιο εξελιγμένες από την πρωτότυπη «ουδέτερης αγοράς» (market neutral) στρατηγική του Jones, καθώς είναι πιο επιστημονικές όπως π.χ οι επενδυτικές στρατηγικές που στηρίζονται σε μακροοικονομικά στοιχεία και που κατά βάσιν ακολουθούν μεγάλοι διαχειριστές όπως ο George Soros και ο Julian Robertson. Επίσης, πολλές επενδυτικές εταιρείες έχουν μετατραπεί σε hedge funds και πολλοί παραδοσιακοί διαχειριστές κεφαλαίων στις αγορές μετοχών έσπευσαν να μετέχουν και αυτοί στον πολλά υποσχόμενο και επικερδή κλάδο.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |