Tuesday, April 1, 2008

ΗΠΑ: Απρόσμενη βελτίωση στο μεταποιητικό δείκτης ISM

ΗΠΑ: Απρόσμενη βελτίωση στο μεταποιητικό δείκτης ISM

NΕΑ ΥΟΡΚΗ (Dow Jones)-- Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε σημαντικά το Μάρτιο, πραγματοποιώντας τη χειρότερη τριμηνιαία απόδοση από το β΄ τρίμηνο του 2003, εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με επίσημη μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το Ινστιτούτο Υπεύθυνων Προμηθειών ανακοίνωση πως ο μεταποιητικός δείκτης, που καταρτίζει, διαμορφώθηκε το Μάρτιο στις 48,6 μονάδες από 48,3 μονάδες το Φεβρουάριο και τις 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο. Στοιχεία κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνουν επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας, και δίνουν την τάση, όχι το πραγματικό μέγεθος.

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για δείκτη της τάξης των 47,5 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν καθοριστικός παράγοντας, με τον εν λόγω δείκτη να διαμορφώνεται στις 83,5 μονάδες έναντι 75,5 μονάδων τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης παραγωγής του Μαρτίου κατήλθε στις 48,7 μονάδες από 50,7 μονάδες πέρυσι, ενώ οι νέες παραγγελίες διαμορφώθηκαν στις 46,5 μονάδες από 49,1 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Τέλος, η απασχόληση κινήθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων ημερών,, με το δείκτη να υποχωρεί στις 49,2 δολάρια από 46,0 δολάρια αρχικά. Ο δείκτης αποθεμάτων υποχώρησε στις 44,9 μονάδες από 45,4 μονάδες.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |