Tuesday, April 1, 2008

Καταθετικός πόλεμος κτυπά δανειζόμενους

Καταθετικός πόλεμος κτυπά δανειζόμενους

O εγχώριος πόλεμος των τραπεζών στις καταθέσεις αυξάνει το κόστος δανεισμού για τους νέους δανειολήπτες. Ο έντονος ανταγωνισμός των τραπεζών για μερίδια στην καταθετική πίττα σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση του κόστους διατραπεζικού δανεισμού στις διεθνείς αγορές οδηγούν σε αύξηση του κόστους χρήματος. H Τρ. Κύπρου με σημερινές καταχωρήσεις της στον εγχώριο τύπο αναφέρει ότι, αφού αξιολόγησε τις συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή και διεθνή αγορά, αποφάσισε την αύξηση του βασικού επιτοκίου της από 4% σε 4,5% με ισχύ από την Τετάρτη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, παρόμοιες κινήσεις αναμένεται να κάνουν και οι άλλες μεγάλες τράπεζες, που προσπαθούν να συντηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους σε μια περίοδο έντονων πιέσεων της κερδοφορίας και των μετοχών τους.

Σύμφωνα με τη σημερινή καταχώρηση της Τρ. Κύπρου, η αύξηση αυτή επηρεάζει μόνο τα επιτόκια χορηγήσεων (τρεχούμενων λογαριασμών και δανείων) που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Τρ. Κύπρου.

Η πιο πάνω αύξηση του βασικού επιτοκίου δεν επηρεάζει:

• τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί πριν την 1/1/2008 και είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Τρ. Κύπρου.

• τα στεγαστικά δάνεια (ασχέτως ημερομηνίας χορήγησης) που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Τρ. Κύπρου.

• τις χορηγήσεις που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το βασικό επιτόκιο της Τρ. Κύπρου, όπως είναι οι χορηγήσεις που είναι συνδεδεμένες με Euribor ή Libor.

• τα επιτόκια υφιστάμενων καταθέσεων.

Η κίνηση των τραπεζών αναμενόταν από καιρό, ιδίως μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου πριν την ένταξη στην ΟΝΕ από 4,5% σε 4%. Η νομικά επιβεβλημένη μείωση αφορούσε τα υφιστάμενα δάνεια και οι τράπεζες αναμενόταν ότι θα «βγάλουν τα σπασμένα» από τους νέους δανειολήπτες.

Ο μεγαλύτερος λόγος, όμως, για την ανάγκη εξισορρόπησης του κόστους χρήματος είναι ο καταθετικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγάλων και των νέων τραπεζών. Οι νέες τράπεζες επιχειρούν τις τελευταίες βδομάδες να κερδίσουν πελάτες και καταθέσεις προσφέροντας επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 100 μονάδες βάσης πάνω από το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δύο μεγάλες τράπεζες αντέδρασαν τις τελευταίες μέρες προσφέροντας εξίσου ψηλά επιτόκια για καταθέσεις, επωμιζόμενες ψηλό κόστος για να αποτρέψουν την απόκτηση μεριδίων αγοράς από τις νέες τράπεζες. Στόχος τους είναι η προσφορά τόκων που πλησιάζουν ή φθάνουν τους αντίστοιχους των νέων τραπεζών, για να αποτρέψουν τη μεταφορά καταθετικών λογαριασμών.

Οι καταθέσεις αποτελούν τη βασική πηγή τροφοδότησης της ταχύρρυθμης πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών. Το ψηλό κόστος της μεταφέρεται πλέον στους νέους δανειζόμενους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |