Tuesday, April 1, 2008

Διεθνείς αγορές: "Θερμή" υποδοχή στο β΄ τρίμηνο - Κέρδη 390 μονάδων για το Dow

Διεθνείς αγορές: "Θερμή" υποδοχή στο β΄ τρίμηνο - Κέρδη 390 μονάδων για το Dow

Το καλύτερο ξεκίνημα σε διάστημα 70 ετών επεφύλασσε στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο η σημερινή ημέρα, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες επιδόθηκαν σε «ξέφρενη» κούρσα ανόδου, με κέρδη μεγαλύτερα του 3%. Το αισιόδοξο κλίμα δημιούργησε από νωρίς σήμερα η κίνηση της Lehman να αντλήσει κεφάλαια μέσω προγράμματος διάθεσης μετοχών ήρθε, το οποίο στην πορεία ήρθε να ενισχύσει ο μεταποιητικός δείκτης ISM ο οποίος κατέγραψε άνοδο για τον μήνα Μάρτιο. Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 3,19%, ή 391,47 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 12.654,36 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,59% στις 1.370,15 μονάδες, ενώ και ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.362,75 μονάδες με κέρδη 3,67%.

Το σήμα για το ράλι των αγορών έδωσαν ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τις UBS και Lehman να ηγούνται της ανόδου, καθώς πιθανολογείται ότι ο κλάδος θα καταφέρει να ξεπεράσει τις απώλειες- ρεκόρ ύψους 200 δισ. δολαρίων που έχει καταγράψει τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της κρίσης στα ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως βιαστικοί να αφήσουν πίσω τους ένα πραγματικά άσχημο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, καθώς θεωρείται ότι ο μεγαλύτερος όγκος απομειώσεων και απωλειών έχει πλέον ολοκληρωθεί και ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι πλέον ανοιχτός.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο μεταποιητικός δείκτης ISM ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 48,6% από το 48,3% του Φεβρουαρίου, ωστόσο παραμένει χαμηλότερα του 50%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Σημαντική κερδοφορία κατέγραψαν οι General Electric και 3M, μετά την ανακοίνωση για αύξηση του μεταποιητικού ISM.

Θετικά μπορούν να χαρακτηριστούνκαι τα στοιχεία από τον κλάδο των κατασκευαστικών δαπανών, καθώς η υποχώρηση της τάξεως του 0,3% για το μήνα Φεβρουάριο στα 1,122 τρις δολάρια, ήταν κατά πολύ μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πτώση 1%.

Στην τόνωση της αισιοδοξίας και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού συνέβαλε και η υποχώρηση που καταγράφηκε σήμερα στις τιμές των εμπορευμάτων. Οι πετρελαϊκές τιμές κινήθηκαν πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς εικάζεται πως τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα αυξήθηκαν για 11η φορά σε διάστημα 12 εβδομάδων, τη στιγμή που η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα μειώνεται, εν μέσω επιβράδυνσης των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα και τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς το ισχυρό δολάριο και οι ενδείξεις για ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου απομάκρυναν τους επενδυτές από την εναλλακτικής επενδυτική επιλογή του πολύτιμου μετάλλου.

Ράλι ανόδου και στην Ευρώπη

Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 2% και 3%, μετά την ανακοίνωση της UBS για την πρόθεσή της να προβεί σε άντληση κεφαλαίων.

Στο Λονδίνο οFTSE 100 ενισχύθηκε 2,64%, στις 5.852,60 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στις 6.720,33 μονάδες, με κέρδη 2,84% και στο Παρίσι ο CAC 40 αποκόμισε κέρδη της τάξης του 3,38% στις 4.866,00 μονάδες.

Στο επίκεντρο των κερδών βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος με την UBS να κινείται σε υψηλό δυο εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων.

Το θετικό κλίμα στην αγορά τόνωσε ιδιαιτέρως η Lehman, η οποία προσφέρει 3 εκατ. μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές σε μία πώληση που αναμένεται να «στηρίξει τον ισολογισμό» σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια του ομίλου Erin Callan. Ο χρηματοοικονομικός οίκος βρέθηκε σε θετική πορεία για πρώτη φορά σε διάστημα επτά ημερών σήμερα. Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 42% από την αρχή της χρονιάς.

Η UBS ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πρόκειται να προβεί στην άντληση 15 δισ. φράγκων μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με διάθεση μετοχών.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι Credit Suisse και Deutsche Bank. Ενισχυμένες τερμάτισαν και οι μετοχές της Infineon Technologies.

H μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank αναμένει νέες απομειώσεις χρεογράφων ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο μετά και την κρίση στις πιστωτικές αγορές. «Εξαιρετικά προκλητικές» χαρακτηρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες η γερμανική τράπεζα. Η μετοχή της Deutsche έχει υποχωρήσει κατά 20% από την αρχή της χρονιάς.

Επίσης, στον κλάδο λιανικής, η Unilever σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα μιας εβδομάδας, καθώς η Deutsche Bank προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της σε «αγορά» από «διακράτηση», διαβλέποντας ισχυρές προοπτικές βελτίωσης της κερδοφορίας της.

REPORTER.GR

No comments:

Share |