Monday, April 14, 2008

Σταυράκης: Εκτός «μαύρης λίστας» Ουκρανίας

Σταυράκης: Εκτός «μαύρης λίστας» Ουκρανίας

Η Κύπρος ούτε βρίσκεται, ούτε θα μπει σε φορολογική μαύρη λίστα από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί στη Λευκωσία σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας η οποία, όπως είπε, θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως στο Κίεβο είχε το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών της χώρας και ομάδα συνεργατών τους και πρόσθεσε πως το θέμα που είχε θορυβήσει τη Λευκωσία ήταν «οι φήμες που είχαν ακουστεί ότι η Κύπρος είχε μπει σε φορολογική μαύρη λίστα από την Ουκρανία». Σε περίπτωση που αυτό γινόταν πραγματικότητα «θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο και μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι η Κύπρος ούτε είναι, ούτε θα μπει σε τέτοια μαύρη λίστα», τόνισε εμφαντικά ο υπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος έμπαινε στη φορολογική μαύρη λίστα «τότε κατά πάσα πιθανότητα όλη η εργασία που υπάρχει σήμερα μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας, όλες οι επενδύσεις των Ουκρανών στην Κύπρο και όλες οι ξένες επενδύσεις Eυρωπαίων και Aμερικάνων στην Ουκρανία μέσω της Κύπρου πιθανό να σταματούσαν. Αυτό θα σήμαινε απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ ως έσοδα για το κράτος και πιθανώς απώλειες και θέσεων εργασίας» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι μια τέτοια ενέργεια θα «είχε και καταστροφικές επιπτώσεις για το κύρος της Κύπρου ως ένα χρηματοοικονομικό και κέντρο παροχής υπηρεσιών» και επανέλαβε ότι ένα «τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει».

Ο Υπουργός πρόσθεσε πως με τους συνομιλητές του στην Ουκρανία «είδαμε σε λεπτομέρεια την υπό διαπραγμάτευση σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας. Αυτή η συμφωνία είναι σε προχωρημένο στάδιο» είπε και σημείωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφθούν την Κύπρο αντιπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας, οι οποίοι με τους αντίστοιχους ομολόγους τους της Κύπρου θα δουν με κάθε λεπτομέρεια αυτή τη σύμβαση.

«Oλοι είμαστε αισιόδοξοι ότι με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές θα υπογραφεί επιτέλους μία σύμβαση που θα είναι προς το συμφέρον», των δύο χωρών ανέφερε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |