Monday, April 14, 2008

Τράπεζες: Πως θα αναπληρώσουν έξοδα έως 1 δις ευρώ από καταθέσεις

Τράπεζες: Πως θα αναπληρώσουν έξοδα έως 1 δις ευρώ από καταθέσεις

Να αναπληρώσουν κόστος έως και 1 δις ευρώ καλούνται οι ελληνικές τράπεζες φέτος προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Το κόστος αυτό προέρχεται απο την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και απο τον περιορισμό των spreads μεταξύ δανείων και καταθέσεων.
To μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι να αναπληρώσουν αυτές τις μεγάλες απώλειες και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τα τακτικά κέρδη των επόμενων τριμήνων τα οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστούν αρνητικά. Το ενδιαφέρον των τραπεζιτών επικεντρώνεται ειδικά στο β΄ τρίμηνο όπου θα κριθεί η πορεία του κλάδου . Στόχος είναι τα τακτικά κέρδη να συνεχίσουν να βελτιώνονται ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν ναμην υπάρξει σοβαρή ανάσχεση στην αύξηση των δανείων.

Η απώλεια έως και1 δις ευρώοφείλεται στο ότι έχουν αυξηθεί τα επιτόκια καταθέσεων ειδικά στις προθεσμιακές που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ σε σύνολο καταθέσεων 200 δις ευρώ ενώ την ίδια στιγμή έχει διευρυνθεί μόνον οριακά το spread των χορηγήσεων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ και τον επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας κ Π Κυριακόπουλο η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων για τις τράπεζες μπορεί να κινηθεί μεταξύ 0,25% και 0,50% που μεταφράζεται σε 500 εκατ ευρώ έως 1 δις ευρώ επιπλέον έξοδα για τις τράπεζες.

Η ΤτΕ παρακολουθεί την πορεία των επιτοκίων καταθέσεων και των εσόδων των τραπεζών αλλά μεριμνά ταυτόχρονα και για τα επίπεδα ρευστότητας. «Το ιδανικό σενάριο θα ήταν οι τράπεζες να μείωναν τον ρυθμό αύξησης των δανείων τους ώστε να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει καμιά διοικητική πράξη για αυτό» λέει ο κ. Κυριακόπουλος.

Για το ύψος των απωλειών συμφωνεί και ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής τράπεζας Α. Θωμόπουλος ο οποίος υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αποτελεί ένα πρόβλημα για το σύστημα και ότι οι τράπεζες θα κληθούν πολύ άμεσα να καλύψουν αυτό το συγκυριακό και έκτακτο έξοδο.

Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αντιμετωπιστείαυτή η σημαντική επιβάρυνση για το τραπεζικό σύστημα και τι μέτρα λαμβάνουν οι τράπεζες. Όλοι οι τραπεζίτεςσυμφωνούν ότι η αύξηση του κόστους λόγω των επιτοκίων καταθέσεων θα αντιμετωπιστεί πρωτίστως με αντίστοιχες αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων.

Ήδη οι τράπεζες με λελογισμένες κινήσεις έχουν αυξήσει ορισμένα επιτόκια χορηγήσεων ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες, ωστόσο οι αυξήσεις μπορεί να αποτελέσουν δίκοπο μαχαίρι.

Όπως αναφέρει ο Γενικός διευθυντής της Εθνικής κ Α. Θωμόπουλος αν οι τράπεζες προέβαιναν σε επιθετικές ανατιμολογήσεις κοινώς μετέφεραν όλη την επιβάρυνση στους καταναλωτές και επιχειρήσεις τότε θα υπήρχε αυξημένη πιθανότητα ανάσχεσης του ρυθμού αύξησης των δανείων και καμία τράπεζα δεν θα επιθυμούσε μια τέτοια εξέλιξη.

Μέχρι τώρα όπως παρατηρεί ο διοικητής της ΑΤΕ Bank κ. Δημήτρης Μηλιάκος δεν παρατηρείται ουσιαστική επιβράδυνση των δανείων ενώ ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνουν τόσο ο πρόεδρος της Attica bank κ Τρύφων Κολλίντζας αλλά και ο επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της ΤτΕ κ Κυριακόπουλος.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει δομική ανάσχεση στα δάνεια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος λέει ο κ Θωμόπουλος της Εθνικής επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τα δάνεια από 17% υποχωρήσουν στο 10% με 12% καθίσταται κατανοητό ότι όλο το τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει δομικάπροβλήματα στην πορεία εσόδων. Μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται ως τάση ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει την επίπτωση της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Αν επιβραδυνθεί και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κάτω του 3,5% αναφέρει ο πρόεδρος της Attica Bank κ Κολλίντζας τότε ο ιστός της οικονομίας στην Ελλάδα θα πληγεί ωστόσο μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται τόσο σημαντική επιβράδυνση στο ακαθάριστο προϊόν της χώρας.

Ο κ Κολλίντζας πάντως αναφέρει ότι η ΤτΕ εν μέσω κρίσεων θα πρέπει να επανεξετάζει τους συντελεστές ρευστότητας και ενδεχομένως να καθίσταται πιο ελαστική π.χ. το 20% να μεταβάλλεται σε 15%.

Τι θα πράξουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες για να προστατεύσουντους ισολογισμούς τους , την κερδοφορία τους να υλοποιήσουν τα business planκαι να μπορούν να διανείμουνόλο και υψηλότερα μερίσματα ήδη προβαίνουν σε κινήσεις αμυντικού χαρακτήρα που μπορεί να συνοψιστούν σε 10.

Συγκεκριμένα :

1) Αυξάνουν επιλεκτικά τα επιτόκια χορηγήσεων. Οι τράπεζες περίπου στο σύνολο τους αυξάνουν τα επιτόκια τους με προφανή στόχο να περιορίσουν τις απώλειες από τους αυξημένους τόκους καταθέσεων που πληρώνουν.

2) Μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κομβική ανάσχεση των δανείων. Όντως καταγράφεται επιβράδυνση αλλά όχι σε βαθμό που να προκαλεί ανησυχίες μέχρι τώρα.

3) Ήδη περιορίζουνστον βαθμό του δυνατού τα δάνεια που χορηγούν σε ιδιώτες και επιχειρηματίες. Π.χ. αν έδιναν αθρόα στεγαστικά τώρα τα επαναξιολογούν περισσότερο ώστε να αποτραπεί στο μέλλον έξαρση επισφαλειών. Οι μικρότερες τράπεζες είναι πιο προσεκτικές στα δάνεια τους όπως και με τα επιτόκια καταθέσεων τους.

4) Ειδικά στο α΄ τρίμηνο ορισμένες τράπεζες έκαναν χρήση του δανεισμού στην διατραπεζική. Διαπιστώθηκε ότι π.χ. 100 εκατ ευρώ από την διατραπεζική κοστίζουν φθηνότερα για τις τράπεζες από ότι αν τα αντλούσαν από καταθέσεις. Όμως ο μηχανισμός της διατραπεζικής αρχίζει πλέον να μην αποδίδει καθώς οι τράπεζες που δανείζουν αυξάνουν τα επιτόκια.

5) Οι τράπεζες προσφεύγουν ήδη στην ΕΚΤ ζητώντας ρευστότητα έναντι δανείων τα οποία χρησιμοποιούνται ως εγγύηση.

6) Ορισμένες τράπεζες έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της ακίνητης τους περιουσίας. Π.χ. η Εθνική αποτιμά τα ακίνητα της με τιμές 2002 δηλαδή 6 χρόνια πριν ενώ μπορεί να πραγματοποιήσει μελλοντικά και τιτλοποίηση ακινήτων.

7) Οι αυξήσεις κεφαλαίου κατά βάση με έκδοση προνομιούχων μετοχών θα αποτελέσουν όπλο στην φαρέτρα των τραπεζών. Ήδη 8 τράπεζες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο με στόχο έως το 2009 να έχουν αντλήσει περί τα 6δις ευρώ.

8) Τα έσοδα από το εξωτερικό βελτιώνονται και ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Finansbank σημειώνει αύξηση 12% σε τριμηνιαία βάσηή πάνω από 45% στα δάνεια της.

9) Διαθέτουν ορισμένες εφεδρείες από το 2007οι οποίες θα στηρίξουν την κερδοφορία α΄ τριμήνου ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι το β΄ τρίμηνο.

10) Η κερδοφορία του β΄ τριμήνου ίσως να κρίνει την πορεία των deals. Αν τα κέρδη δεν πάνε καλά τότε τα deals θα επισπευστούν. Αν αυξηθούν ικανοποιητικά τότε τα deals εκ νέου θα μετατεθούν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |