Tuesday, February 5, 2008

Citigroup - Lehman Brothers: Κίνδυνοι και ευκαιρίες εν μέσω της κρίσης






Citigroup - Lehman Brothers: Κίνδυνοι και ευκαιρίες εν μέσω της κρίσης

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ υποβαθμίσεις της εταιρικής κερδοφορίας, καθώς διαπιστώνει ότι η αμερικανική oικονομία βρίσκεται στην κόψη... της ύφεσης, αναμένει η Citigroup Στην έκθεσή της Global Equity Strategy, υπό τον τίτλο US Recession, η Citigroup αναφέρει ότι προηγούμενες επιβραδύνσεις της αμερικανικής ανάπτυξης συνδέθηκαν με πτώση των εταιρικών κερδών της τάξεως του 20-40%.

«Οι αναλυτές, στην παρούσα φάση, αναμένουν αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας φέτος κατά 13%. Ετσι, μία τυπική ύφεση στις ΗΠΑ θα σήμαινε ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών ίσως είναι 30% υψηλότερες της κερδοφορίας που θα παρουσιάσουν τελικώς οι επιχειρήσεις», αναφέρει η Citigroup.

Οπως διαπιστώνει ο οίκος, οι μετοχές διεθνώς διαπραγματεύονται ήδη σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με αμυντικού τύπου τοποθετήσεις, όπως είναι τα μετρητά ή τα ομόλογα. Αυτό, σύμφωνα με τη Citigroup, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μειώσει την επίπτωση της τιμής στις μελλοντικές υποβαθμίσεις των εταιρικών κερδών.

«Τα επιδεινούμενα νέα που αφορούν στην oικονομία ή στα εταιρικά κέρδη σηματοδοτούν ότι οι διεθνείς μετοχικές αξίες έχουν, ιστορικά, αποδώσει πολύ «φτωχά», καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ύφεση (τώρα; διερωτάται η Citigroup)», αναφέρει ο οίκος, πιθανολογώντας και ένα ράλι των τιμών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.


Lehman Brothers: Η αξία των θεμελιωδών μεγεθών των ευρωπαϊκών μετοχών είναι απίστευτα εντυπωσιακή
Φθηνές αποτιμήσεις

Εν τω μεταξύ, υπέρ των φθηνών αποτιμήσεων των ευρωπαϊκών μετοχών τάσσεται η Lehman Brothers Διατηρώντας στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η LB δηλώνει bullish για ολόκληρο το 2008, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κούρσα ανόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, με τις αποδόσεις για το σύνολο του έτους να ανέρχονται στο 29%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αξία των θεμελιωδών μεγεθών των ευρωπαϊκών μετοχών είναι απίστευτα εντυπωσιακή. Τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη είναι αναμφίβολα υγιή και οι ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν κερδοφορία παρά το ισχυρότερο ευρώ και χωρίς την αρωγή της οικονομικής ανάπτυξης.

«Με τo Ρ/Ε της ευρωπαϊκής αγοράς σήμερα στο 12 και το εκτιμώμενο Ρ/Ε στο 13,9 η ελκυστικότητα των μετοχών δεν χωρά αμφισβήτηση, ιδιαίτερα εάν συγκρίνουμε το δείκτη με το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών ο οποίος αγγίζει το 16,8», αναφέρει η LB, προσθέτοντας ότι την bullish άποψή της υποστηρίζουν και οι μερισματικές αποδόσεις.

Ειδικότερα, η μερισματική απόδοση της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς αγγίζει το 4,8%, ενώ η μερισματική απόδοση του συνόλου της αγοράς εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού κλάδου, διαμορφώνεται στο 2,9%. «Τη στιγμή που οι αποδόσεις των ομολόγων δεν ξεπερνούν σήμερα το 1,4%, υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημαντική αξία;», διερωτάται η LB.

Κατόπιν των αισιόδοξων εκτιμήσεών της, η LB διατηρεί αμετάβλητους όλους τους στόχους που έχει θέσει για τους ευρωπαϊκούς δείκτες στο τέλος του 2008, συνεχίζοντας να προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα αγγίξουν το 29%. Την κούρσα ανόδου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη LB, θα υποστηρίξουν οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, η υγιής κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων και οι δυναμικές ροές κεφαλαίων από τις συνεχιζόμενες επαναγορές μετοχών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |