Friday, June 29, 2012

€3,1 δισ. νέες καταθέσεις το 2012

€3,1 δισ. νέες καταθέσεις το 2012

Πέραν των τριών δισεκατομμυρίων εισέρρευσαν στο τραπεζικό σύστημα από την αρχή του έτους, παρά τους κλυδωνισμούς που δέχεται από την κρίση στην Ελλάδα. Ακόμα και το Μάιο, στο μέσο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €860 εκ. σε σχέση με τον Απρίλιο, δείχνοντας να μην επηρεάζονται από τις ευρύτερες εξελίξεις. Η κρίση είναι εμφανής, όμως, στην πιστωτική επέκταση που υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Καταθετικές ανάσες στο σύστημα Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το Μάιο του 2012 οι καταθέσεις στο εγχώριο σύστημα αυξήθηκαν κατά €0,9 δισ. στα €72,5 δισ. από €71,6 δισ. τον Απρίλιο του 2012 και €72,8 δισ. το Μάιο του 2011. Είναι το δεύτερο ψηλότερο επίπεδο καταθέσεων που έχει καταγραφεί μετά το Μάιο του 2011, που ήταν μήνας ρεκόρ. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 0,5% τον Απρίλιο 2012 και αύξησης 13,8% το Μάιο του 2011.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών σημείωσαν μικρή πτώση στα €21,8 δισ. από €21,9 δισ. το Μάρτιο του 2012 και €21,9 δισ. το Μάιο του 2011. Οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης που περιλαμβάνουν και την Ελλάδα ανήλθαν στα €6,4 δισ. από €6,1 δισ. τον Απρίλιο του 2012 και €5,1 δισ. τον περσινό Μάιο. Όσον αφορά τις καταθέσεις των κυπρίων, ανήλθαν στα €44,3 δισ. από €43,6 δισ. τον Απρίλιο και €45,9 δισ. τον περσινό Μάιο. Στον πάτο οι χορηγήσεις Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τις χορηγήσεις σε κατοίκους Κύπρου, που έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Η ετήσια αύξηση έπεσε στο 3,7% από 4,3% τον Απρίλιο του 2012 και 7,1% το Μάιο του 2011. Ανά τομέα, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,9% έναντι αύξησης 1,2% τον Απρίλιο, ενώ η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια περιορίστηκε στο 3,8% από 4,1%. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η αύξηση περιορίστηκε στο 6,3% από 7,0% τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο των χορηγήσεων στο σύστημα ανήλθε στα €70,3 δισ. από €68,5 δισ. τον Απρίλιο του 2012 και €63,8 δισ. το Μάιο του 2011.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έτους ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έτους ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2012 υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan-Thomson Reuters όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 73,2 μονάδες από 79,3 μονάδες το Μάιο και από 74,1 μονάδες στα μέσα Ιουνίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στις 74,3 μονάδες.

 Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών σημείωσε πτώση στις 81,5 μονάδες από 87,2 μονάδες το Μάιο και από 82,1 μονάδες στα μέσα Ιουνίου, ενώ ο δείκτης των προσδοκιών σημείωσε βουτιά διολισθαίνοντας στις 67,8 μονάδες από 74,3 και 68,9 μονάδες αντίστοιχα. Ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους αυξήθηκε στο 3,1% από 3% στα μέσα Ιουνίου ενώ σε βάθος 5ετίας μειώθηκε στο 2,8% από 2,9%.

source: capital.gr

Στο 7,86% το έλλειμμα της Πορτογαλίας

Στο 7,86% το έλλειμμα της Πορτογαλίας

Το έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ επετεύχθη το περασμένο έτος χάρη στα έκτακτα έσοδα από φορολογία που έφθασε σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας στα τέλη Μαρτίου αυξήθηκε κατά 4,3% του ΑΕΠ το τελευταίο δωδεκάμηνο, έναντι 4,2% στα τέλη του περασμένου έτους, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (INE). Το INE προσδιορίζει ενδεικτικά πως κατά το πρώτο τρίμηνο μόνο, το έλλειμμα της δημοσίας διοίκησης ανήλθε σε 3,217 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει--σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης--ότι αυξάνει το έλλειμμα στο 7,86% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο (έναντι 7,5% την αντίστοιχη περίοδο το 2011), την ώρα που η χώρα έπρεπε βάσει της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ και το ΔΝΤ να το μειώσει στο 4,5% του ΑΕΠ ως τα τέλη του έτους.

Η «ελαφρά αύξηση» του δημοσιονομικού χρέους για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2012 «αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία επί της παραγωγής (-1,7%) και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών (+12%)» επεξηγεί στην ανακοίνωσή της το ΙΝΕ. Το έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ επετεύχθη το περασμένο έτος χάρη στα έκτακτα έσοδα από φορολογία που έφθασε σχεδόν τα 6 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία το έλλειμμα θα είχε φθάσει το 7,7% του ΑΕΠ. Μολαταύτα, οι αιματηρές περικοπές και η λιτότητα που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα, σε αντάλλαγμα για το δάνειο 78 δισ. ευρώ που της χορήγησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα προκαλέσει ύφεση 3% του ΑΕΠ και ανεργία 15,5%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις. Ήδη τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, έδειξαν μείωση των δημοσιονομικών εσόδων και αύξηση των δαπανών, που σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές προδικάζουν εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

 source: kathimerini.com.cy

Στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου η Barclays

Στη δίνη τραπεζικού σκανδάλου η Barclays

Πρόστιμο ρεκόρ, ύψους $450 εκ. επέβαλαν στην τράπεζα Barclays οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές για την προσπάθειά της να παραποιήσει το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου (Libor), ένα βασικό επιτόκιο που χρησιμοποιείται παγκόσμια για τον καθορισμό των τιμών από τις πιστωτικές κάρτες μέχρι τα εταιρικά δάνεια. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο ανώτατος διευθυντής της Barclays Bob Diamond δήλωσε ότι ο ίδιος καθώς και τρία ανώτατα στελέχη θα παραιτηθούν του δικαιώματος οποιουδήποτε μπόνους για φέτος σε μια ένδειξη της συλλογικής ευθύνης που φέρουν ως ηγέτες του οργανισμού. Την ίδια στιγμή η τράπεζα παραδέχτηκε την κακή διαχείριση που διήρκησε για πέντε χρόνια σε τρεις ηπείρους και τις προβληματικές διαδικασίες καθορισμού επιτοκίων Libor και Euribor.

 Τα εν λόγω επιτόκια αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ τραπεζών, και επειδή δεν στηρίζονται σε πραγματικές πράξεις, δημιουργούν κινδύνους για καταδολίευση της αγοράς. Πέραν της Barclays διεθνείς εποπτικές αρχές εξετάζουν άλλα δώδεκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για παρόμοιες πράξεις. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Barclays παραδέχτηκε δύο τύπους ανάρμοστης συμπεριφοράς και έθεσε νέους ελέγχους στις διαδικασίες καθορισμού των επιτοκίων. Από το 2005 μέχρι το 2007 η τράπεζα έλαβε υπόψη αιτήματα από τους επενδυτές σε παράγωγά της ίδιας και άλλων τραπεζών κατά τις καταχωρήσεις της για το Libor και στο Eurιbor. Παράλληλα, χαμήλωσε τις καταχωρήσεις της για το επιτόκιο Libor με σκοπό να σχηματίσει λανθασμένη εικόνα στην αγορά για τη χρηματοπιστωτική της κατάσταση, μετά την κατάρρευση της Northern Rock στο Ην. Βασίλειο και την Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Η Barclays δέχτηκε μειωμένες ποινές λόγω της γρήγορης συνεργασίας της και δήλωσε ότι της αποδόθηκαν επιεικείς όροι από το τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όσον αφορά το Euribor.

 Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την παραποίηση των επιτοκίων δέχτηκαν και άλλες τράπεζες ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι οι οδηγίες που δόθηκαν για μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης ενός παρόμοιου φαινομένου δεν επαρκούν για την αποτροπή του. Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν την Barclays όπως διατηρεί αρχεία που δικαιολογούν τις εισηγήσεις της για το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου καθώς και να κρατά απόσταση μεταξύ επενδυτών και ρυθμιστών επιτοκίων. Την ίδια στιγμή προειδοποίησε τις τράπεζες για απρόοπτους ελέγχους από τις αρχές που θα εξετάζουν κατά πόσο οι εισηγήσεις τους αντανακλούν το κόστος δανεισμού. Στις επιτροπές καθορισμού των εν λόγω επιτοκίων συμμετέχουν μεγάλες τράπεζες με διεθνή παρουσία. Οι μετοχές της Barclays έχασαν χθες 16%, εν μέσω της κατακραυγής που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία κατά της τράπεζας. Πρόσφατα η Barclays υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τους Moody’s, που έκριναν ότι είναι ευάλωτη στις αγορές κεφαλαίου.

 source: stockwatch.com.cy

ΕΕ: Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ΕSM

ΕΕ: Συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από ΕSM

 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και να δημιουργήσουν ως το τέλος του έτους ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμό για τις τράπεζες της ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορεί να δανείζει απ΄ ευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.

Επιπλέον, τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. «Δίνουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 05:30 (ώρα Ελλάδας). Οδικός χάρτης για ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης Επιπλέον, ο κ. Ρόμπεϊ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ενοποίησή τους.

Την Τρίτη, ο κ. Ρόμπεϊ είχε δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια «αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση» σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι΄ αυτό που πρέπει να γίνει» και να «εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ [EUR=X] ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει τους προσεχείς μήνες.

«Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξήγησε ο Βαν Ρόμπεϊ. Μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο. Aναπτυξιακό πακέτο 120 δισ. ευρώ Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με άμεσα μέτρα συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε ακόμη, όπως είπε, η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ , τονίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών με 60 δισ. ευρώ.

«Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε. Ιταλο-ισπανικό μέτωπο Η Ισπανία και η Ισπανία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν στο αναπτυξιακό πακέτο ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους. Mετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι δύο χώρες ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ότι «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες». Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε. «Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», εξήγησε.

Τελικά, όπως επισήμανε, αυτό το μπρα-ντε-φερ κατέληξε σε ικανοποιητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. «Με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», όμως δυσκολεύονται παρόλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων, δήλωσε ο Μόντι. «Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία «αγωνίσθηκε γι΄ αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί από αυτά».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε πως «οι χώρες που θα ζητήσουν στήριξη των ομολόγων τους από τα ταμεία διάσωσης θα πρέπει να υπογράψουν μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει καθώς και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Αλλά δε θα τους επιβληθεί η στενή παρακολούθηση από την τρόικα που υφίστανται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία». Μέρκελ: Πήραμε μια καλή απόφαση Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, αν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. «Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ΄ ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

source: naftemporiki.gr

RIM: Κατάργηση 5,000 θέσεων εργασίας

RIM: Κατάργηση 5,000 θέσεων εργασίας

 Η καναδική εταιρεία Research In Motion (RIM), που είναι η κατασκευάστρια του BlackBerry, ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάργηση των 5.000 θέσεων εργασίας μέσα στους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η εκ νέου καθυστέρηση στην έναρξη του νέου λειτουργικού συστήματος BB10 που μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Η RIM αντιμετωπίζει μεγάλες και πρωτοφανείς για το μέγεθός της οικονομικές προκλήσεις, γι` αυτό θα απομακρύνει τουλάχιστον 5.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο από τις αρχές Μαρτίου του 2013 με κύριο στόχο να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

source: stockwatch.com.cy

Ασία: Πάνω από τις 9.000 μονάδες ο Nikkei

Ασία: Πάνω από τις 9.000 μονάδες ο Nikkei

Με εντυπωσιακή άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ασιατικά χρηματιστήρια, ύστερα από τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για απ' ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης. Αναλυτικότερα, άλμα της τάξεως του 2,3% για τον δείκτη Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ράλι 1,5% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, k;erdh 0,6% για τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα, άνοδος 2,1% για τον δείκτη Kopsi στη Νότια Κορέα και αύξηση κατά 1,3% για τον αυστραλιανό δείκτη S&P/ASX 200. Στο μεταξύ, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε άνοδο στις πρωινές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο, αφότου η Ευρωζώνη αποφάσισε να δημοιουργήσει ως τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέψει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες απ' ευθείας μέσω των κεφαλαίων στήριξης που θα διαθέτει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η απόφαση αυτή, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ώθησε την ισοτιμία του ευρώ στο 1,2626 από το 1,2439 που ήταν μερικές ώρες νωρίτερα και σε πάνω από 100 γεν στις 06:02 (ώρα Ελλάδας) έναντι 98,50 γεν δύο ώρες νωρίτερα. Στα μάκρο της ημέρας,α ισθητά πτωτική είναι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας που εποχικά υποχώρησε το μήνα Μάιο κατά 3,1% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η μείωση, η οποία ήταν κάτω από το προβλεπόμενο 2,8% σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, ακολούθησε την πτωτική τάση 0,2% του Απριλίου. Μεταφορές, εξοπλισμός, μηχανήματα γενικής χρήσης και χημικές βιομηχανίες συνέβαλαν στην πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Επίσης ο δείκτης των βιομηχανικών αποστολών μειώθηκε από 1,5 % και των βιομηχανικών αποθεμάτων μειώθηκε κατά 0,6%.

source: reporter.gr

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στο λιανεμπόριο

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στο λιανεμπόριο

Απρόσμενη πτώση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε μηνιαία βάση το Μάιο, υποχωρώντας κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,1%. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 1% σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Απριλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε μηνιαία πτώση 0,2% και ετήσια πτώση 4,3%, έναντι ανόδου 0,6% και πτώσης 3,8%, αντίστοιχα, που είχαν αρχικά ανακοινωθεί.

source: naftemporiki.gr

Thursday, June 28, 2012

ΗΠΑ: Μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

 Μειωμένες κατά 6.000 στις 386.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε 392.000 αιτήσεις από 387.000 αιτήσεις που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Για την εβδομάδα που τελείωσε στις 23 Ιουνίου οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των νέων αιτήσεων στις 385.000. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 750 αιτήσεις στις 386.750, παραμένοντας κοντά στο υψηλό επτά μηνών.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Στο 1,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το α' τρίμηνο

ΗΠΑ: Στο 1,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το α' τρίμηνο

Στο 1,9% διατήρησε την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στο 1,9% διατήρησε την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στην τρίτη και τελευταία εκτίμηση για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, οι μεγαλύτερες μεταβολές καταγράφηκαν στα εταιρικά κέρδη, στις εξαγωγές και στις εισαγωγές.

Ειδικότερα, τα εταιρικά κέρδη υποχώρησαν τελικά κατά 6,8 δισ. δολάρια - η μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008 - έναντι αύξησης κατά 11,4 δισ. δολάρια που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για άνοδο 7,2%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,7% έναντι αύξησης 6,1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Τη συμμετοχή της σε 7 τράπεζες πουλά η κυβέρνηση

ΗΠΑ: Τη συμμετοχή της σε 7 τράπεζες πουλά η κυβέρνηση

Το ποσό των 204 εκατ. δολ. από την πώληση της συμμετοχής της σε επτά τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια κατά τη διάρκεια της κρίσης θα εισπράξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως τα συνολικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν κατά 11% τις ελάχιστες τιμές που έχουν τεθεί στη δημοπρασία. Το υπουργείο επένδυσε μέσω του προγράμματος TARP συνολικά 245 δισ. δολ. σε τράπεζες και έχει ανακτήσει 264 δισ. δολ. μέσω μερισμάτων, τόκων, και επιστροφών χρεών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει 335 τράπεζες οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μικρές σε μέγεθος και δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν πλήρως την κυβέρνηση. Οι επτά τράπεζες για τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία είναι οι Fidelity Southern Corp., Firstbank Corp. (FBMI), First Citizens Banc Corp. (FCZA), MetroCorp Bancshares Inc. (MCBI), Peoples Bancorp of North Carolina Inc. (PEBK), Pulaski Financial Corp. (PULB) και Southern First Bancshares Inc. (SFST).

source: capital.gr

Κύπρος: Στο 11,1% η ανεργία στο α' τρίμηνο του 2012

Κύπρος: Στο 11,1% η ανεργία στο α' τρίμηνο του 2012

 Στο 11,1% του εργατικού δυναμικού (48.166 άτομα) ανερχόταν το ποσοστό ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, που διενεργείται σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας των ανδρών ήταν 12,2% ή 27.892 άτομα ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό ήταν 9,8% ή 20.275. Το 4ο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των ανέργων ήταν 38.785 άτομα ή 8,9% (άνδρες 9,8% και γυναίκες 8,0%) και το αντίστοιχο ποσοστό για το 1ο τρίμηνο του 2011 ήταν 7,5% ή 32.336 άτομα (άνδρες 7,4% και γυναίκες 7,6%). Το 1ο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν στις 386,1 χιλιάδες άτομα (άνδρες 200,5 χιλιάδες και γυναίκες 185,6 χιλιάδες) και ο αριθμός των ανέργων στις 48,2 χιλιάδες άτομα (άνδρες 27,9 χιλιάδες και γυναίκες 20,3 χιλιάδες).

Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών ήταν στο 70,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 (άνδρες 75,6% και γυναίκες 65,5%) σημειώνοντας μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο του 2011, 72,1% (άνδρες 77,5% και γυναίκες 67,2%) καθώς επίσης και από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, 74,3% (άνδρες 80,6% και γυναίκες 68,5%). Ανάλυση των ανέργων κατά ηλικία δείχνει, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ότι το ποσοστό ανεργίας είναι ψηλότερο για τους νέους 15-24 ετών όπου έφθανε στο 26,7% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών (άνδρες 28,0% και γυναίκες 25,1%). Το 4ο τρίμηνο του 2011 το ποσοστό ήταν 26,0% (άνδρες 26,5% και γυναίκες 25,5%) ενώ το 1ο τρίμηνο του 2011 το ποσοστό ήταν 20,7% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών (άνδρες 22,0% και γυναίκες 19,4%).

Οσον αφορά τη διάρκεια της ανεργίας, το 53,2% του συνόλου των ανέργων έψαχνε για εργασία για περίοδο κάτω από 6 μήνες, το 22,3% για περίοδο 6-11 μήνες, ενώ ποσοστό 24,5% έψαχνε για εργασία για ένα χρόνο και άνω. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 4o τρίμηνο του 2011 ήταν (53,7%, 21,7%, 24,6%) ενώ για το 1ο τρίμηνο του 2011 ήταν (70,2%, 12,6% και 17,2%). Σύμφωνα με την κατανομή της απασχόλησης κατά τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων το συγκέντρωναν οι υπηρεσίες με 76,3%, ενώ η βιομηχανία ακολουθούσε με 20,7% και τέλος η γεωργία με μόνο 3,0%. Το 4ο τρίμηνο του 2011 απασχολούνταν στις υπηρεσίες 75,9%, στη βιομηχανία 20,8% και στη γεωργία 3,3%. Το 1ο τρίμηνο του 2011 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: υπηρεσίες 74,8%, βιομηχανία 21,0% και γεωργία 4,2%. Η μερική απασχόληση αποτελούσε το 11,0% της συνολικής απασχόλησης ή 42.405 άτομα (άνδρες 8,3% και γυναίκες 13,9%).

Το 4ο τρίμηνο του 2011 το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ήταν 10,3% (άνδρες 7,7% και γυναίκες 13,2%) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 1ο τρίμηνο του 2011 ήταν 10,8% (άνδρες 8,0% και γυναίκες 13,9%). Από τους απασχολούμενους το 82,7% ή 319.173 ήταν υπάλληλοι (μισθωτοί), από τους οποίους το 13,4% είχε προσωρινή εργασία. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 4ο τρίμηνο του 2011 ήταν 82,6% (με προσωρινή εργασία 14,4%). Το 1ο τρίμηνο του 2011 οι υπάλληλοι αποτελούσαν το 81,5% του συνόλου της απασχόλησης και από αυτούς ποσοστό 13,4% είχε προσωρινή εργασία.

Ο μέσος όρος των κανονικών ωρών εργασίας τη βδομάδα στην κύρια εργασία για τους υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση ήταν 41,1 ώρες (άνδρες 41,6 και γυναίκες 40,6 ώρες), ενώ για τους υπαλλήλους με μερική απασχόληση ήταν 20,3 ώρες (άνδρες 20,5 και γυναίκες 20,2 ώρες). Το 4ο τρίμηνο του 2011 οι αντίστοιχες ώρες για τους υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση ήταν 41,1 ώρες (άνδρες 41,7 και γυναίκες 40,4 ώρες), ενώ για τους υπαλλήλους με μερική απασχόληση ήταν 20,3 ώρες (άνδρες 20,3 και γυναίκες 20,3 ώρες). Το 1ο τρίμηνο του 2011 ο μέσος όρος των κανονικών ωρών εργασίας για τους υπαλλήλους με πλήρη απασχόληση ήταν 41,0 ώρες (άνδρες 41,6 και γυναίκες 40,3 ώρες), ενώ για τους υπαλλήλους με μερική απασχόληση ήταν 20,3 ώρες (άνδρες 19,9 και γυναίκες 20,5 ώρες). source: sigmalive.com

Ifo: Στο 0,7% η ανάπτυξη στη Γερμανία φέτος

Ifo: Στο 0,7% η ανάπτυξη στη Γερμανία φέτος

Με αργούς ρυθμούς θα «τρέξει» η γερμανική οικονομία το καλοκαίρι εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,7% για το σύνολο του 2012. Το Ifo προβλέπει ότι η εγχώρια ζήτηση θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 1,3% την επόμενη χρονιά, με την ιδιωτική κατανάλωση να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5% χάρη στα υψηλότερα εισοδήματα και την ισχυρή αγορά εργασίας. «Η γερμανική οικονομία θα διανύσει πιθανότατα μία περίοδο αδυναμίας το εξάμηνο από το καλοκαίρι», αναφέρει το Ifo στην ανακοίνωσή του, επικαλούμενο τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Το γερμανικό ινστιτούτο προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το 2013, με οδηγό την εγχώρια ζήτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν επιδεινωθεί σημαντικά η κρίση χρέους. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας έδειξαν χθες ότι το ετήσιο ποσοστό του υποχώρησε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε αυτόν το μήνα στο 1,7% από 1,9% που ήταν το Μάιο, έναντι εκτιμήσεων για 1,8%. Σημειώνεται ότι ο επίσημος στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι για πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από 2% στην ευρωζώνη. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,1%, έναντι πτώσης 0,2% που είχαν σημειώσει το Μάιο. Τα τελικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας για τον Ιούνιο θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 11 Ιουλίου.

 source: naftemporiki.gr

Έως $9 δισ. οι ζημιές της JPMorgan από τα παράγωγα

Έως $9 δισ. οι ζημιές της JPMorgan από τα παράγωγα

 Έως 9 δισ. δολάρια ενδέχεται να φτάσουν οι ζημιές της JPMorgan Chase από τις συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα ξεπερνώντας κατά τέσσερις φορές τις αρχικές εκτιμήσεις. Όπως μεταδίδουν οι NY Times, όταν ο CEO Jamie Dimon το Μάιο δήλωσε πως η τράπεζα είχε χάσει 2 δισ. δολ. είχε προβεί στην εκτίμηση πως οι ζημιές ενδέχεται να διπλασιαστούν εντός των επόμενων τριμήνων. Ωστόσο, οι ζημιές αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η JPMorgan κλείνει τις θέσεις της σταδιακά.

Η έξοδος της τράπεζας από τις ζημιογόνες θέσεις γίνεται ταχύτερα του αναμενομένου ενώ η ίδια είχε ανακοινώσει πως ελπίζει να την έχει εκκαθαρίσει έως τις αρχές του επόμενου έτους. Καθώς η JPMorgan κινείται ταχύτατα για να μειώσει την έκθεσή της – ειδικά στα πιο ευμετάβλητα προϊόντα – τα εσωτερικά μοντέλα δείχνουν ζημιές έως 9 δισ. δολ. Τον Απρίλιο η τράπεζα σε εσωτερικό της έγγραφο ανέφερε πως βάσει του χειρότερου σεναρίου οι ζημιές θα κυμανθούν από 8 έως 9 δισ. δολ. Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, καθώς η τράπεζα έχει πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιο ευάλωτων θέσεων της, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως οι ζημιές δεν θα ξεπεράσουν τα 6 έως 7 δισ. δολ.

 source: capital.gr

Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιούνιο

Βρετανία: Υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών τον Ιούνιο

 Την μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2009 κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Ιούνιο, καθώς η έλλειψη δραστηριότητας εν τω μέσω της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και των σφιχτών συνθηκών δανεισμού, επηρέασε τις τιμές των κατοικιών, αναφέρει η Nationwide Building Society. Οι προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες παραμένουν αβέβαιες τόσο για τις τιμές των κατοικιών όσο και για την οικονομία, ανακοίνωσε η Nationwide.

Ο δείκτης εμφάνισε ότι οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 0,6% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο και 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σχέση με την αναθεωρημένη άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση και πτώση 0,7% σε ετήσια βάση το Μάιο. Αρχικά η Nationwide είχε ανακοινώσει ότι οι τιμές αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, πριν από ένα μήνα. Τα στοιχεία αυτά εξέπληξαν τους οικονομολόγους που, με βάση δημοσκόπηση του Dow Jones Newswire, είχαν προβλέψει ότι οι τιμές θα σημείωναν άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και θα υποχωρούσαν 0,6% σε ετήσια βάση.

source: capital.gr

Γερμανία: Πτώση της ανεργίας στο 6,6% τον Ιούνιο

Γερμανία: Πτώση της ανεργίας στο 6,6% τον Ιούνιο

Πτώση στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο σημείωσε τον Ιούνιο το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία αν και ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο από το 1991, από 6,7% το Μάιο. Σε προσαρμοσμένη ως προς την εποχικότητα βάση, η ανεργία διατηρήθηκε στο 6,8% καθώς το μέγεθος του Μαΐου αναθεωρήθηκε ανοδικά από 6,7%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν διατήρηση της ανεργίας στο 6,7%.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 7.000 ενώ το μέγεθος του Μαΐου αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 1.000. Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως δεν θα υπάρξει μεταβολή. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων υποχώρησε στους 2,809 εκατ. από 2,855 εκατ. σε μη προσαρμοσμένους όρους. «Υπάρχουν σημάδια αρνητικών εξελίξεων στη γερμανική αγορά εργασίας,» δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας απασχόλησης, Frank-Juergen Weise.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

 Καταναλωτές και επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη έγιναν τον Ιούνιο περισσότεροι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς η δημοσιονομική και τραπεζική κρίση επιδεινώνεται. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει η Κομισιόν υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα στις 89,9 μονάδες από 90,5 μονάδες ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που τον τοποθετούσαν στις 89,8 μονάδες.

Στο βιομηχανικό κλάδο ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -12,7 από -11,4 μονάδες ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις -7,4 από -5,2 μονάδες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε πτώση στις -19,8 μονάδες από -19,3 μονάδες.

source: capital.gr

Wednesday, June 27, 2012

Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch

Υποβάθμιση τραπεζών από Fitch

Σε υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά την προχθεσινή υποβάθμιση της Κύπρου σε junk. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, τα μακροπρόθεσμα ratings και support ratings σε BB από BB+ Οι προοπτικές των ratings είναι σε αρνητικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, τα ratings βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής υποβαθμίστηκαν σε CCC από B- και απομακρύνονται από το καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης αντανακλώντας την πεποίθηση του οίκου ότι περαιτέρω ανάγκες κεφαλαίου απαιτούνται εν όψει της συνέχισης των πιέσεων της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα και Κύπρο.

 To rating βιωσιμότητας της Λαϊκής επιβεβαιώθηκε στο f. Τα βραχυπρόθεσμα ratings και support ratings των τριών τραπεζών έχουν επιβεβαιωθεί και το rating watch negative έχει αφαιρεθεί από τις τράπεζες. Όπως τονίζεται, η υποβάθμιση των τραπεζών αντανακλά την πεποίθηση του οίκου ότι η δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τις τράπεζες έχει αποδυναμωθεί μετά την υποβάθμιση της χώρας που προέκυψε από την επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού στην Ελλάδα και Κύπρο. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι €6 δισ. για στήριξη του τραπεζικού κλάδου, περιλαμβανομένων των €1,8 δισ. για τη στήριξη της Λαϊκής. Τονίζεται ότι οι εκτιμήσεις για τις σημαντικές ζημιές και κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπόκεινται σε αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Οι Fitch κρίνουν ότι η περαιτέρω αύξηση κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα είναι περιορισμένη και υποθέτει ότι η στήριξη είναι πιθανόν να προέλθει από το κράτος το οποίο θα χρειαστεί να αποταθεί στις διεθνείς αρχές, πιο πιθανόν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF/ ESM). Η δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες παραμένει ισχυρή κατά την άποψή των Fitch, παρά τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που θα συνεπαγόταν για τη χώρα.

Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άποψη του οίκου στο θέμα αυτό. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής οικονομίας και, δεύτερον, υπάρχει ένα μικρό ποσό των ομολογιακών δανείων και χρέους μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών που μπορεί να απορροφήσει ζημίες. Οι κυπριακές τράπεζες χρηματοδοτούνται από τους καταθέτες και η συντριπτική πλειοψηφία είναι από την εγχώρια αγορά ή πελάτες Ελλάδας ή από μη κατοίκους. Κατά την άποψη των Fitch, οι κυπριακές αρχές δεν θα έχουν καμία όρεξη να αναγκάσουν τις απώλειες σε αυτούς τους καταθέτες. Το αρνητικό outlook καταδεικνύει ότι σε περίπτωση νέας υποβάθμισης της χώρας ή σε ενδεχόμενο μείωσης της δυνατότητας διεθνούς υποστήριξης, οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν περαιτέρω.

 Η υποβάθμιση των ratings βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση του οίκου ότι η ικανότητα των τραπεζών για τη συνέχιση της λειτουργίας χωρίς στήριξη είναι ιδιαίτερη ευάλωτη στις συνεχιζόμενες δυσμενείς συνθήκες στην Ελλάδα και Κύπρο. Κατά την άποψη του οργανισμού, αυτό θα επηρεάσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού και ενδέχεται να προσθέσει στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο οίκος δεν αγνοεί τη δυνατότητα για την εξαιρετική εξωτερική βοήθεια κεφαλαίων από την BOCY και HB δεδομένης της ολοένα και περισσότερο περιορισμένης ικανότητας των τραπεζών να δημιουργήσουν κεφάλαια εσωτερικά, λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος. Περισσότερη έκθεση στα δάνεια στην Ελλάδα έχει η Λαϊκή (49% των συνολικών δανείων τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012) και ακολουθεί η Τρ. Κύπρου με 34% και η Ελληνική με 17%.

Η έκθεση στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις προβλέψεις του 2011 και κυμαίνεται μεταξύ €8 εκ. για την Ελληνική και €360 εκ. για τη Λαϊκή.Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της Τρ. Κύπρου βρισκόταν στ 8,5% τέλος του πρώτου τριμήνου και της Ελληνικής στο 8,3%. Αναφέρεται ότι η Τρ. Κύπρου είναι κάτω από τρομερή πίεση για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχή; Τραπεζών για δείκτη ιδίων κεφαλαίων 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012. Η τράπεζα έχει ενημερώσει την ΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ζητήσει από το κράτος την προσωρινή στήριξη των κεφαλαίων της κατά €500 εκ. τα οποία αναμένεται να είναι υπό τη μορφή μη μετοχικών κεφαλαίων.

Το rating βιωσιμότητας της Τρ. Κύπρου αντανακλά επίσης την ηγετική θέση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά και την υγιή χρηματοδοτική της δομή (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 98% τέλος του πρώτου τριμήνου). Το rating βιωσιμότητας για την Ελληνική υποστηρίζεται από τη σχετικά μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα και το υγιές χρηματοδοτικό προφίλ (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 77% τέλος του 2011), παρά τη σχετικά πιο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από καταθέσεις μη κατοίκων Κύπρου. Για τη Λαϊκή, το rating βιωσιμότητας αντανακλά την αποτυχία της τράπεζας κάτω από τους ορισμούς των Fitch. Το rating θα διατηρηθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μέχρι την επανάκτηση του κεφαλαίου ης που θα προέλθει από το κράτος. Επίσης, αντανακλά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα και τα αδύναμη θεμελιώδη της.

source: stockwatch.com.cy

Τρίπτυχο Eurogroup-IMF για στήριξη της Κύπρου

Τρίπτυχο Eurogroup-IMF για στήριξη της Κύπρου

 Αναδιάρθρωση και σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, δημοσιονομική εξυγίανση και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα καλύπτει το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το Eurogroup. Η ανακοίνωση του Eurogroup καλωσορίζει το αίτημα της Κύπρου για στήριξη, σταχυολογώντας παράλληλα τις παραμέτρους του «ολοκληρωμένου» προγράμματος που θα επεξεργαστούν οι ευρωπαίοι εταίροι για στήριξη της Κύπρου.

 Το Eurogroup αποκαλύπτει, πάντως, ότι η Κύπρος ζήτησε στήριξη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα. Το πρόγραμμα, αναφέρει το Eurogroup θα στηριχθεί σε μέτρα που έλαβε ήδη η Κύπρος και σε νέα μέτρα που θα αποφασιστούν για ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup καλωσορίζει το αίτημα των κυπριακών αρχών για οικονομική ενίσχυση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εν όψει των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στις δυσκολίες στον τραπεζικό τομέα αλλά σημειώνει και την παρουσία μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι ένα πρόγραμμα προσαρμογής φαίνεται δικαιολογημένο και σε αυτό το στάδιο, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί θετικά.

 Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης στην ανακοίνωση το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ – αίτημα που δεν ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το κράτος. Οι Υπουργοί καλούν την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τις κυπριακές αρχές και του ΔΝΤ, να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπό το φως του πολύ δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις από τις αναταραχές της αγοράς. Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής, με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από τις κυπριακές αρχές και τις συστάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Μαΐου. Το πρόγραμμα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, με τις κυπριακές αρχές και το ΔΝΤ.
Μετά από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τις κυπριακές αρχές, το πρόγραμμα θα εγκριθεί από το Eurogroup, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες, με βάση την αξιολόγηση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν τη βοήθεια. Το Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας με αποφασιστικό τρόπο και θα επιτρέψει την επάνοδο της Κύπρου σε μια διατηρήσιμη πορεία ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε: - Φιλόδοξα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα με την αντιμετώπιση των αναμενόμενων ελλειμμάτων του κεφαλαίου και τη διατήρηση της ευρωστίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της συρρίκνωσης, όπου χρειάζεται. - Αποφασιστική δράση για την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής και της διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης. - Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται από το EFSF ή το ESM βάσει των χρηματοδοτικών εργαλείων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια ταχεία απάντηση από το ΔΝΤ προς την αίτηση της Κύπρου μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών του. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης την παραχώρηση μέχρι €100 δις για τον ισπανικό χρηματοοικονομικών κλάδων, αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν από πιο ενδελεχείς ελέγχους.



source: stockwatch.com.cy

Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" επιβράδυνση της αναδυόμενης Ευρώπης

Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" επιβράδυνση της αναδυόμενης Ευρώπης

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – Η οικονομική ανάπτυξη των 11 χωρών της αναδυόμενης Ευρώπης θα υποχωρήσει φέτος σε σχέση με το 2011 λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της. «Αν και με μειούμενο ρυθμό οι οικονομίες των 11 χωρών θα επεκταθούν το 2012 με την προϋπόθεση να μην επιδεινωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη,» αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνέχεια αναφέρει πως ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει φέτος στο 1,5% από 3,1% πέρυσι με βασικούς οδηγούς την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές.

Η έκθεση εστιάζει στα 10 νέα μέλη, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία καθώς και την Κροατία η οποία αναμένεται να γίνει μέλος αργότερα. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως οι προοπτικές φέτος έχουν υποβαθμιστεί λόγω κινδύνων, όπως χειρότερη του αναμενομένου επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε., όπου οι περισσότερες εξαγωγές των χωρών αυτών κατευθύνονται. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προβλέπεται πως θα εμφανίσουν χώρες όπως η Πολωνία (2,9%), η Λιθουανία (2,3%) και η Λετονία (2,3%). Μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσουν Σλοβενία, Κροατία και Ουγγαρία. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει την επιβράδυνση στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, την αυξημένη αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα στις αγορές, που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των νοικοκυριών.

Επίσης επισημαίνει πως η πτώση των κρατικών δαπανών – λόγω των μέτρων λιτότητας – θα παραμείνει βαρίδι στην απόδοση της οικονομίας. Η τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη το 2013 κάνοντας λόγο για μέση ανάπτυξη 2,5%, με τη Λιθουανία να εμφανίζει το μεγαλύτερο ρυθμό (3,5%) ενώ δεν αναμένει καμία να εμφανίσει ύφεση.

source: capital.gr

Τράπεζα της Ισπανίας: Βαθαίνει η ύφεση το Q2

Τράπεζα της Ισπανίας: Βαθαίνει η ύφεση το Q2

 Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας επιδείνωση της ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στη μηνιαία της έκθεση, η κεντρική τράπεζας της Ισπανίας αναφέρει πως τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες καταγράφουν απότομη μείωση όπως επίσης και οι αγορές αυτοκινήτων. Επισημαίνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%.

source: euro2day,gr

Coca-Cola: Επένδυση 5 δισ. δολ. στην Ινδία

Coca-Cola: Επένδυση 5 δισ. δολ. στην Ινδία

Ποσό ύψους 5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε πως θα επενδύσει η Coca-Cola από κοινού με τις εταιρείες εμφιάλωσης, στην Ινδία, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το μερίδιό της στην ασιατική αγορά. Η αξία της επένδυσης, η οποία θα υλοποιηθεί σε διάστημα οκτώ ετών, είναι υψηλότερη κατά 3 δισ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Ινδία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες καταναλωτικές αγορές στον κόσμο και οι πωλήσεις της Coca-Cola στη χώρα σημειώνουν σταθερή αύξηση. Ωστόσο, οι πωλήσεις του βασικού αναψυκτικού της, της Coke, παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες της Pepsi της ανταγωνίστριας Pepsico.

source: naftemporiki.gr

BOCY: Στήριξη από το κράτος €0,5 δισ.

BOCY: Στήριξη από το κράτος €0,5 δισ.

Προσωρινή στήριξη από το κράτος ύψους €500 εκ. ζήτησε η Τρ. Κύπρου για κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι ενόψει της προθεσμίας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2012 που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Τράπεζα Κύπρου προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους €1.560 εκ. όπως αυτές καθορίστηκαν από την ΕΑΤ. Με τις ενέργειες αυτές, η Τράπεζα Κύπρου έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πιο πάνω ποσού και συνεχίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και άλλων μέτρων.

 Η προσπάθεια για πώληση ή και σύναψη στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών δεν έχει καταλήξει και θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Συγκροτήματος και των μετόχων του. Κατά το τρίμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου 2012, το Συγκρότημα προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Κύπρο, λόγω του συνεχιζόμενου δυσμενούς οικονομικού κλίματος στις χώρες αυτές.

Το Συγκρότημα προτίθεται επίσης να περιλάβει στα αποτελέσματά του ζημιές περαιτέρω απομείωσης των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με βάση πρόσφατη θέση των κύριων διεθνών ελεγκτικών οίκων. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων το Συγκρότημα αναμένει ότι δεν θα καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως έχει καθοριστεί από την ΕΑΤ μέχρι 30 Ιουνίου 2012. Ανεξάρτητα από αυτό, σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος παραμένει υγιής και σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις τα βασικά ίδια κεφάλαια στις 30 Ιουνίου 2012 αναμένεται να είναι της τάξης των €2 δισ. και ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων (tier 1) στο 8% περίπου.

Η Τράπεζα Κύπρου ζήτησε παράταση χρόνου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ολοκλήρωση των προσπαθειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Το αίτημα αυτό δεν κατέστη δυνατό να της παραχωρηθεί. Ενόψει των πιο πάνω, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου έχει κατ’ αρχήν ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των €500 εκ. Λόγω του σχετικά χαμηλού ποσού στήριξης, επιδίωξη της Τράπεζας είναι όπως η στήριξη παραχωρηθεί μέσω αξιών μη μετοχικού χαρακτήρα (ειδικών αξιογράφων), όπως έγινε με τράπεζες σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έτυχαν στήριξης μέσω τέτοιου τύπου αξιών. Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, η Τράπεζα Κύπρου παραμένει υγιής με σημαντική προ-προβλέψεων κερδοφορία και σημαντικά βασικά ίδια κεφάλαια, αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμισε τη Γερμανία σε A+ ο οίκος Egan Jones

Υποβάθμισε τη Γερμανία σε A+ ο οίκος Egan Jones

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γερμανίας κατά μια βαθμίδα σε A+ από AA- προηγουμένως, ανακοίνωσε ο οίκος Egan-Jones Ratings Co. επικαλούμενος την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ανεξάρτητα από το εάν η Ελλάδα ή κάποιο άλλο μέλος της Ευρωζώνης εγκαταλείψει το ευρώ, η Γερμανία θα μείνει με "τεράστιες ανείσπρακτες απαιτήσεις", προειδοποιεί ο Egan-Jones στην ανάλυση του. Εκτιμά ταυτόχρονα ότι οι συνολικές οφειλές προς τη Γερμανία αγγίζουν τα 700 δισ. ευρώ με μόνο το 50% να είναι εισπράξιμο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Στο μέγεθος αυτό δεν περιλαμβάνεται η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει.

Εφόσον συμπεριλαμβάνεται η έκθεση των 700 δισ. ευρώ στις προβληματικές χώρες του ευρώ το χρέος της Γερμανίας σκαρφαλώνει στο 114% του ΑΕΠ, εκτιμά ο οίκος, ενώ χωρίς την επιπρόσθετη έκθεση εκτιμάται στο 89% για το 2012. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Γερμανίας από τον οίκο Egan-Jones είναι τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα σε σύγκριση με την αξιολόγηση των τριών μεγαλύτερων οίκων, Standard & Poor΄s, Moody΄s Investors Service και Fitch Ratings. Η αξιολόγηση και των τριών οίκων για την Γερμανία είναι ΑΑΑ, η υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση.

source: capital.gr

Tuesday, June 26, 2012

Προς κρατική στήριξη η Τράπεζα Κύπρου

Προς κρατική στήριξη η Τράπεζα Κύπρου

Η τράπεζα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησής της, αλλά απομένει ένα υπόλοιπο πέριξ των 200 εκατ. ευρώ. Η επιλογή να ζητηθεί κρατική στήριξη εξέτασε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Κοινωνός των εξελίξεων μετέφερε στην «Κ» τη θέση ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, δύσκολη και ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ήδη έγινε η σχετική επαφή με την κυβέρνηση και μάλιστα ζητείται ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου. Η τράπεζα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά απομένει ένα υπόλοιπο πέριξ των 200 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου εξέταζε την πώληση των ασφαλιστικών της εταιρειών, αλλά και θυγατρικών της στο εξωτερικό, για να μπορέσει να συμπληρώσει τη διαφορά. Επικουρικά θα συνεισέφεραν τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2012.

source: kathimerini.com.cy

ΕΚΤ: Δεν είναι αποδεκτά τα κυπριακά ομόλογα

ΕΚΤ: Δεν είναι αποδεκτά τα κυπριακά ομόλογα

Τα ομόλογα του κυπριακού δημοσίου δεν είναι πλέον αποδεκτά ως εξασφάλιση για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Τράπεζας, μετά την υποβάθμιση της Κύπρου από τους Fitch. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η υποβάθμιση από τους τρεις οίκους σε junk δεν καλύπτει τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΚΤ για το αξιόχρεο των ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση.

Η απαγόρευση της ΕΚΤ αναμένεται να αρθεί όταν εγκριθεί το αίτημα της Κύπρου για στήριξη από το μηχανισμό. «Οι κυβερνητικοί τίτλοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση στο ευρωσύστημα για πράξεις νομισματικής πολιτικής», αναφέρει σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος. «Οι αντισυμβαλλόμενοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους τίτλους θα πρέπει να τους ανταλλάξουν με αποδεκτή εξασφάλιση, ή εναλλακτικά, να προσφύγουν σε ρευστότητα που προσφέρουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη βάση των σχετικών ρυθμίσεων του ευρωσυστήματος (Emergency Liquidity Assistnance).

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε αρνητικό έδαφος ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Fed τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Σε αρνητικό έδαφος ο μεταποιητικός δείκτης Richmond Fed τον Ιούνιο

Συρρικνώθηκε τον Ιούνιο η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδο στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve Bank of Richmond. Ειδικότερα, ο δείκτης των γενικών επιχειρηματικών συνθηκών της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας διολίσθησε στο -3 από 4 το Μάριο. Σημειώνεται ότι μεγέθη κάτω από το μηδέν υποδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης των αποστολών διολίσθησε στο -2 από μηδέν το Μάιο, ενώ ο δείκτης των νέων παραγγελιών διολίσθησε στο -12 από 1 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στο 8 από 16.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΗΠΑ: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Πτώση κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ που καταρτίζει η ιδιωτική εταιρεία ερευνών Conference Board. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 62 μονάδες από 64,4 μονάδες το Μάιο ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 63 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε άνοδο στις 46,6 μονάδες από 44,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 72,3 μονάδες από 77,3 μονάδες.

 source: capital.gr

Moodys: Μέχρι τέσσερις βαθμίδες υποβάθμισε 28 ισπανικές τράπεζες

Moodys: Μέχρι τέσσερις βαθμίδες υποβάθμισε 28 ισπανικές τράπεζες

Σε υποβάθμιση από μια έως τέσσερις βαθμίδες 28 ισπανικών τραπεζών και δυο επιχειρήσεων έκδοσης χρέους προχώρησε αιφνιδιαστικά ο οίκος Moody's.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της μείωσης της αξιολόγησης του ισπανικού δημοσίου στο Baa3 από A3 και το αρνητικό outlook που «φωτογραφίζει» νέες υποβαθμίσεις. Από τις κινήσεις της Moody’s τρεις όμιλοι υποβαθμίζονται κατά μια βαθμίδα, έντεκα όμιλοι κατά δυο, δέκα τράπεζες «πέφτουν» κατά τρεις θέσεις και έξι κατά τέσσερις.

source: reporter.gr

Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την Nomura

Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την Nomura

Σε υποβάθμιση της σύστασης και μείωση των τιμών - στόχων για τις μετοχές τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Nomura. Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank σε neutral από buy, για τη Eurobank σε reduce από neutral και για την Εθνική Τράπεζα σε reduce από neutral.

Επίσης, μείωσε την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε 0,10 ευρώ από 0,70 ευρώ, για τη μετοχή της Εurobank σε 0,20 ευρώ από 1,6 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σε 0,70 ευρώ από 3,7 ευρώ και για την Alpha Bank σε 0,60 ευρώ από 2,3 ευρώ. Στην ανακοίνωσή της η Nomura επικαλείται τις ανησυχίες για το χρέος της χώρας και τις υψηλότερες ζημιές από επισφαλή δάνεια. Ο οίκος διατηρεί neutral view για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

source: reporter.gr

GfK: Ανοδικές τάσεις καταγράφει η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη

GfK: Ανοδικές τάσεις καταγράφει η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη

(Dow Jones) – Η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να σημειώσει άνοδο τον Ιούλιο, αψηφώντας τις προβλέψεις για ελαφρά υποχώρηση από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, σύμδωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η άνοδος στον δείκτη GfK υποδηλώνει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα συνεχίσουν να βοηθούν στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο δείκτης που καταγράφει τις τάσεις για τον Ιούλιο, σημείωσε άνοδο στις 5,8 μονάδες από τη μη αναθεωρημένη μέτρηση των 5,7 μονάδων τον Ιούνιο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Dow Jones Newswires για πτώση στις 5,6 μονάδες.

Αν και ο συνολικός δείκτης της Gfk αναφέρεται στον επόμενο μήνα, οι υποδείκτες οικονομικών προσδοκιών, προσδοκιών για το εισόδημα και αγοραστικής δύναμης, αφορούν στον τρέχοντα μήνα. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος σημείωσε κατακόρυφη άνοδο τον Ιούνιο, αφού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τον προηγούμενο μήνα. Σημείωσε άνοδο στις 40,1 μονάδες από τις 32 μονάδες το Μάιο. Μετά από τη σημαντική βελτίωση τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις 3 μονάδες τον Ιούνιο από τις 19,6 μονάδες το Μάιο. Ο δείκτης για την αγοραστική δυναμική σημείωσε μικρή άνοδο στις 32,7 μονάδες από τις 32 μονάδες το Μάιο.

source: capital.gr

Monday, June 25, 2012

Microsoft: Εξαγόρασε το Yammer έναντι $ 1,2 δισ

Microsoft: Εξαγόρασε το Yammer έναντι $ 1,2 δισ

H Μicrosoft εξαγόρασε το "επιχειρηματικό κοινωνικό δίκτυο" Yammer έναντι $ 1,2 δισ., μεταδίδει το Marketwatch. Η συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Microsoft μετά τη Skype και έχει σαν στόχο την προσφορά υπηρεσιών όπως αυτών του Facebook σε επιχειρηματικό περιβάλλον. To Yammer προσφέρει την ευκολία χρήσης δικτύων όπως το Facebook, αλλά έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί επιχειρηματικούς σκοπούς, προωθώντας μεταξύ άλλων λειτουργίες όπως company directory, microblogging, direct messaging και knowledge base. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 και έχει ήδη 5 εκατομμύρια χρήστες.

Η αγορά τoυ Yammer "υπογραμμίζει τη δέσμευση μας στην παροχή τεχνολογίας που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και αγαπάνε οι άνθρωποι", ανέφερε σε ανακοίνωση του ο CEO της Microsoft, Steve Balmer.

source: euro2day.gr

Κύπρος: Ο κύβος ερρίφθη για το μηχανισμό

Κύπρος: Ο κύβος ερρίφθη για το μηχανισμό

Η Κύπρος ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα τις ευρωπαϊκές αρχές για την απόφαση της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα για τις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα.

"H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ)", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία".

Την εισδοχή στο μηχανισμό ενέκρινε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, και το αίτημα έγινε αργά το απόγευμα. Το Υπουργικό ενημερώθηκε σήμερα και για τις επαφές του υπουργού Εσωτερικών στην Κίνα, από όπου φαίνεται να υπάρχουν θετικές ενδείξεις για χρηματοδότηση.

Το απόγευμα οι αρμόδιες αρχές βρίσκονταν σε πολύωρη σύσκεψη για σύνταξη της σχετικής επιστολής στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Προηγήθηκαν εντατικές επαφές των αρμοδίων φορέων στο προεδρικό, που ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί της Κυριακής.

Το αίτημα της Κύπρου θα ακολουθήσει η κατ' αρχήν απόφαση του Eurogroup για στήριξη, που θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι θετική.

Θα ακολουθήσει κάθοδος τεχνοκρατικής ομάδας της ΕΕ στην Κύπρο για ενδελεχή αξιολόγηση των αναγκών.

Το μεσημέρι ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Κύπρο κατά μία βαθμίδα, σε junk, εκτιμώντας ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια €5,8 δις αντί €1,8 δις που είχε υπολογίσει ο οίκος προηγουμένως.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της βδομάδας, οπόταν και το κράτος αναμένεται να χρειαστεί να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα.

Το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Κύπρος για να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα παραμένει άγνωστο, και αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θυγατροποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
 
source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Σε υψηλό διετίας οι πωλήσεις νέων κατοικιών

ΗΠΑ: Σε υψηλό διετίας οι πωλήσεις νέων κατοικιών

Αύξηση 7,6% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Μάιο και σκαρφάλωσαν στις 369.000, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξησή τους, στις 348.000 από 343.ο00 που ήταν τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η μέση τιμής πώλησης υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα κατά 0,6% σε 234.500 δολάρια.

source: naftemporiki.gr

Η Ισπανία κατέθεσε επίσημο αίτημα για τραπεζική βοήθεια

Η Ισπανία κατέθεσε επίσημο αίτημα για τραπεζική βοήθεια

Η Ισπανία ζήτησε και επισήμως βοήθεια σήμερα από την ΕΕ μέχρι 100 δισ. ευρώ για τις τράπεζές της, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας σε ανακοίνωσή του. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker αναφέρει ότι το τελικό ποσό της βοήθειας θα τεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες όλων των τραπεζών καθώς και για να δημιουργήσει ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.

Επιβεβαίωσε ακόμη την πρόθεσή του να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για το πακέτο, τις πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου θα ξέρουμε μέχρι τις 9 Ιουλίου.

source: capital.gr

Fitch: Υποβάθμισε σε BB+ την Κύπρο

Fitch: Υποβάθμισε σε BB+ την Κύπρο

Στο ΒΒ+ από BBB- υποβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου η Fitch Ratings ενώ το outlook είναι αρνητικό. Η υποβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, αποτυπώνει τη σημαντική αύξηση στο ποσό που εκτιμά η Fitch ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Ιανουάριο.

 «Και αυτό κυρίως λόγω της έκθεσης που έχουν σε εταιρικά και δάνεια προς νοικοκυριά στην Ελλάδα οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Hellenic Bank, και σε μικρότερο βαθμό λόγω της ποιότητας των εγχώριων assets των», αναφέρει ο οίκος.

source: capital.gr

Hedge Fund Manager to Pay $405M to Madoff Victims

Hedge Fund Manager to Pay $405M to Madoff Victims

A settlement announced Sunday will bring $405 million to victims of Bernard Madoff's historic investment scam, the state attorney general said. The clients of hedge fund manager J. Ezra Merkin will receive $405 million, and New York state will get $5 million to cover the cost of the settlement worked out by Attorney General Eric Schneiderman. The victims include New York Law School, Bard College, Harlem Children's Zone, Homes for the Homeless and the Metropolitan Council on Jewish Poverty. Schneiderman called the agreement "a victory for justice and accountability." "Many New Yorkers entrusted their investments to Mr. Merkin, who then steered the money to Madoff while receiving millions of dollars in management and incentive fees," Schneiderman said. "By holding Mr. Merkin accountable, this settlement will help bring justice for the people and institutions that lost millions of dollars."

 Merkin's attorney, Andrew J. Levander, didn't immediately respond to a request for comment Sunday. Merkin had managed investments for hundreds of investors in four funds: Ariel Fund Ltd., Gabriel Capital L.P., Ascot Fund Ltd. and Ascot Partners L.P. Schneiderman said many of the investors are New York residents and charitable organizations. Many of them requested not to be identified. Most investors will get more than 40 percent of their losses, but only up to $5 million.

Those who lost more could see additional payments, depending on the number of investors who seek reimbursement. Investors will see the terms of the settlement in the next few days, the attorney general's office said. Merkin used his social and charitable contacts and his reputation as a money manager over two decades to raise more than $4 billion from investors, many of them charitable groups. Schneiderman said Merkin concealed Madoff's role through misleading documents and quarterly reports. Madoff, once the Nasdaq chairman, used his reputation and savvy to dupe sophisticated investors, regulators and Wall Street banks. Merkin invested more than $2 billion with Madoff, who used money from new investors to pay returns to previous clients.

A Schneiderman spokesman said he can't speculate on the effect of the settlement on other investors who lost millions of dollars. A Manhattan judge in September noted that the plaintiffs had cited testimony by Merkin that he was aware of a number of people who were suspicious of the returns Madoff claimed to achieve. Madoff confessed in December 2008 that he was running a multi-decade Ponzi scheme and that more than $65 billion he claimed to have on hand for investors had dwindled to a few hundred million dollars from an original investment of about $20 billion. He pleaded guilty to fraud and is serving a 150-year prison sentence in Butner, N.C.

source: abcnews.com
Share |