Monday, June 25, 2012

Κύπρος: Ο κύβος ερρίφθη για το μηχανισμό

Κύπρος: Ο κύβος ερρίφθη για το μηχανισμό

Η Κύπρος ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα τις ευρωπαϊκές αρχές για την απόφαση της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, δίνοντας τέλος στην αβεβαιότητα για τις προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα.

"H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ)", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία".

Την εισδοχή στο μηχανισμό ενέκρινε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, και το αίτημα έγινε αργά το απόγευμα. Το Υπουργικό ενημερώθηκε σήμερα και για τις επαφές του υπουργού Εσωτερικών στην Κίνα, από όπου φαίνεται να υπάρχουν θετικές ενδείξεις για χρηματοδότηση.

Το απόγευμα οι αρμόδιες αρχές βρίσκονταν σε πολύωρη σύσκεψη για σύνταξη της σχετικής επιστολής στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Προηγήθηκαν εντατικές επαφές των αρμοδίων φορέων στο προεδρικό, που ξεκίνησαν από τις 7 το πρωί της Κυριακής.

Το αίτημα της Κύπρου θα ακολουθήσει η κατ' αρχήν απόφαση του Eurogroup για στήριξη, που θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι θετική.

Θα ακολουθήσει κάθοδος τεχνοκρατικής ομάδας της ΕΕ στην Κύπρο για ενδελεχή αξιολόγηση των αναγκών.

Το μεσημέρι ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Κύπρο κατά μία βαθμίδα, σε junk, εκτιμώντας ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια €5,8 δις αντί €1,8 δις που είχε υπολογίσει ο οίκος προηγουμένως.

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της βδομάδας, οπόταν και το κράτος αναμένεται να χρειαστεί να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα.

Το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Κύπρος για να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα παραμένει άγνωστο, και αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θυγατροποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
 
source: stockwatch.com.cy
Share |