Monday, April 2, 2012

DJ: Στο 97% η συμμετοχή στο swap των ελληνικών ομολόγων


DJ: Στο 97% η συμμετοχή στο swap των ελληνικών ομολόγων

Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης παρά την άρνηση ορισμένων κατόχων ελληνικών ομολόγων σε ξένο δίκαιο να συμμετάσχουν στη συμφωνία, δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Dow Jones Newswires.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το 97% των ομολόγων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση έχουν προσφερθεί στη διαδικασία ανταλλαγής, ξεπερνώντας τον στόχο του 95% που είχε τεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου.

"Θέλουμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από τα 6,4 δισ. ευρώ που υπολείπονται", σημειώνει ο αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, από το συνολικό χρέος που μπήκε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης τα 177 δισ. ευρώ είναι κυβερνητικά ομόλογα σε ελληνικό δίκαιο, περίπου 10 δισ. ευρώ είναι ομόλογα κρατικών οργανισμών με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ 18 δισ. ευρώ είναι κυβερνητικά ομόλογα σε ξένο δίκαιο.

Ομολογιούχοι με χρέος ύψους 199 δισ. ευρώ από συνολικά 206 δισ. ευρώ έχουν πλέον εγκρίνει την ανταλλαγή. Ακόμα και οι υπόλοιποι ομολογιούχοι δεν συμφωνήσουν, δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Το πρακτορείο αναφέρει ακόμα ότι η ολλανδική ABN Amro εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ομολογιούχων που δεν θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή. Κατέχει περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ABN Amro δεν έχει προσφέρει τα ελληνικά ομόλογα στη διαδικασία και συνεχίζει να εξετάζει πώς θα διαχειριστεί την ανταλλαγή.

Το Dow Jones σημειώνει εξάλλου ότι στις 15 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα σε ξένο δίκαιο αξίας 450 εκατ. ευρώ.




source: capital.gr

No comments:

Share |