Monday, April 2, 2012

Ευρωζώνη: Στις 47,7 μονάδες ο μεταποιητικός PMI το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Στις 47,7 μονάδες ο μεταποιητικός PMI το Μάρτιο

Λονδίνο (Dow Jones) – Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε το Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τριών τελευταίων μηνών, καθώς η παραγωγή υποχώρησε σε περιφερειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου οι κυβερνήσεις εντείνουν τα μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από την κρίση χρέους.

Η Markit Economics δήλωσε πως ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις 47,7 μονάδες το Μάρτιο από τις 49 μονάδες το Φεβρουάριο, όπως ήταν και οι αρχικές εκτιμήσεις. Πρόκειται για τον όγδοο μήνα που ο δείκτης είναι χαμηλότερα των 50 μονάδων, που σηματοδοτεί συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Οι εταιρείες στην ευρωζώνη πέρασαν έναν άσχημο Μάρτιο, με την νέα πτώση στην παραγωγή να εξανεμίζει τα μικρά κέρδη που είχαν γίνει αισθητά στους δύο πρώτους μήνες του έτους», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην Markit.

«Η μεταποίηση φαίνεται να έχει λειτουργήσει επιβαρυντικά για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο α΄ τρίμηνο», δήλωσε ο ίδιος.

Ο PMI εμφάνισε υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας κυρίως στις ασθενέστερης χώρες της ευρωζώνης, όπως στην Ισπανία και την Ελλάδα, που βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης χρέους.

Στην Ισπανία, όπου η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy έφερε την Παρασκευή στη Βουλή πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να μειώσει το χρέος της χώρας, ο PMI συρρικνώθηκε σε χαμηλό τριών, στις 44,5 μονάδες.





source: capital.gr

No comments:

Share |