Monday, April 2, 2012

Βρετανία: Σε υψηλό 10 μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Μάρτιο


Βρετανία: Σε υψηλό 10 μηνών ο μεταποιητικός PMI τον Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών αναπτύχθηκε το Μάρτιο ο μεταποιητικός κλάδος στη Βρετανία λόγω της αύξησης των νέων παραγγελιών και την παραγωγής, όπως ανακοίνωσε η Chartered Institute of Purchasing & Supply.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις πως η βρετανική οικονομία απέφυγε την ύφεση – η οποία ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης – έπειτα από την πτώση κατά 0,3% του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2011.
Ωστόσο, η με τα κόστη εισροών των εταιρειών να αυξάνονται και πάλι, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αβέβαιες.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο αυξήθηκε στις 52,1 μονάδες τον Μάρτιο. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του περασμένου έτους ενώ τον Φεβρουάριο βρέθηκε στις 51,5 μονάδες. Το μέγεθος του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε από τις 51,2 μονάδες.

Η άνοδος του δείκτη ήταν απροσδόκητη καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 50,8 μονάδες.

Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης του κλάδου ενώ αυτά κάτω των 50 μονάδων ένδειξη συρρίκνωσης.

«Η συνεχιζόμενη επέκταση της μεταποίησης τους τελευταίους μήνες δείχνει προς μία περισσότερο διατηρήσιμη περίοδο βελτίωσης του κλάδου και μία μικρότερη πιθανότητα να αποτελέσει βαρίδι για το σύνολο της οικονομίας,» δήλωσε ο CEO της CIPS, David Noble.

«Ωστόσο, οι μεταποιητές βρίσκονται ακόμα υπό μεγάλη πίεση στη διαχείριση του κόστους και βασίζονται στα ανεκτέλεστα υπόλοιπα για να διατηρήσουν τα επίπεδα παραγωγής. Παράλληλα, το προσωπικό διατηρείται στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο ώστε να αντισταθμιστεί εν μέρει η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών,» πρόσθεσε ο Noble.




source: capital.gr

No comments:

Share |