Monday, April 2, 2012

Ευρωζώνη: Στο 10,8% η ανεργία το Φεβρουάριο από 10,7% τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Στο 10,8% η ανεργία το Φεβρουάριο από 10,7% τον Ιανουάριο

Λονδίνο (Dow Jones) – Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία στις 17 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, σημείωσε άνοδο σε νέο ιστορικό υψηλό το Φεβρουάριο, ενώ και ο δείκτης της ανεργίας κινήθηκε υψηλότερα.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, δήλωσε ότι ο δείκτης της ανεργίας σημείωσε άνοδο στο 10,8% από το 10,7% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ποσοστό αντίστοιχο των εκτιμήσεων και το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1997.

Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία αυξήθηκε κατά 162.000 και διαμορφώνεται πλέον στα 17,13 εκατ., που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την ημέρα που ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων, τον Ιανουάριο του 1995.

Η συνεχής άνοδος της ανεργίας αναμένεται να πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες στους επόμενους μήνες, και να περιορίσει την ικανότητα της ευρωζώνης να αυξηθεί.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας μοιάζει απίθανη βραχυπρόθεσμα.

Επίσης, τα στοιχεία του PMI σε όλη την ευρωζώνη, εμφάνισαν ότι η απασχόληση υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο, και με το ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών.

Αλλά μέσα στην ευρωζώνη υπάρχουν μεγάλες διαφορές για τις προοπτικές του κλάδου, καθώς αυτά τα μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και έχουν καταφύγει σε μέτρα λιτότητας, έχουν υποστεί τις πιο ραγδαίες αυξήσεις στην ανεργία.

Έτσι, ενώ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στη Γερμανία στο 5,7%, σημείωσε άνοδο στο 23,6% στην Ισπανία από το 23,3% και στο 21% στην Ελλάδα, αν και τα στοιχεία αυτά ήταν για το Δεκέμβριο, και πιθανότατα να έχουν αυξηθεί από τότε.





source: capital.gr

No comments:

Share |