Wednesday, November 23, 2011

Δεν καλύφθηκε τεχνικά η δημοπρασία 10ετών ομολόγων Γερμανίας


Δεν καλύφθηκε τεχνικά η δημοπρασία 10ετών ομολόγων Γερμανίας


Μόλις 3,644 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6 δισ. ευρώ, κατάφερε να αντλήσει την Τετάρτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας από τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων ή bund, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,98%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στα 3,889 δισ. ευρώ, ενώ έγιναν αποδεκτές προσφορές ύψους 3,644 δισ. ευρώ. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,1 και ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 25η Νοεμβρίου του 2011.

Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι το 100% των προσφορών στη χαμηλότερη τιμή έγιναν αποδεκτές, και ικανοποίησε όλες τις μη ανταγωνιστικές προσφορές στην μέση τιμή.

Το ποσό που παρακρατήθηκε για μελλοντική παρέμβαση στην αγορά ανήλθε σε 2,356 δισ. ευρώ με το συνολικό ποσό της έκδοσης να ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ

"Η δημοπρασία δεκαετών γερμανικών ομολόγων, η οποία δεν καλύφθηκε τεχνικά, αντικατοπτρίζει τη νευρικότητα των αγορών", δήλωσε αμέσως μετά τη δημοπρασία ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας (German Finance Agency), όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, το ποσό της έκδοσης θα καλυφθεί μέσω της πώλησης του παρακρατηθέντος ποσού στην δευτερογενή αγορά.

Η αδύναμη δημοπρασία των δεκαετών γερμανικών ομολόγων δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα αναχρηματοδότησης για την Γερμανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κουπόνι 2% είναι η χαμηλότερη απόδοση που έχει σημειωθεί ποτέ σε πώληση ομολόγων τόσο μακράς διάρκειας.

Nowotny: "Σήμα συναγερμού" η γερμανική δημοπρασία

Η δημοπρασία των γερμανικών ομολόγων αποτελεί «σήμα συναγερμού» δήλωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ewald Nowotny.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Nowotny μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αυστρία σημείωσε πως η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές είναι υψηλή και η δημιουργία κοινών ομολόγων για τις χώρες της Ευρωζώνης εξαρτάται από τις κυβερνήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα ομόλογα, ωστόσο η εφαρμογή οποιονδήποτε σχεδίων δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη στήριξη της Γερμανίας.

Νέο ρεκόρ για τα CDS Γαλλίας, Βελγίου και Ισπανίας

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανέρχεται την Τετάρτη το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την έκθεσή τους σε χρεόγραφα της ευρωζώνης καθώς βλέπουν την κρίση να διαχέεται από την "περιφέρεια" στον "πυρήνα" της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Σε νέες συζητήσεις όσον αφορά το σχέδιο διάσωσης της προβληματικής Dexia φέρονται να βρίσκονται η Γαλλία και το Βέλγιο, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «De Standaard».

Αλλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιθανό να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Γαλλίας η οποία φέρεται να δοκιμάζεται αυτό τον καιρό.

Σε αυτό το κλίμα, νέα ρεκόρ σημειώνουν την Τετάρτη τα πενταετή CDS Γαλλίας, Βελγίου και Ισπανίας στις 246 μ.β. (+6 μ.β.), 360 μ.β. (+9,00 μ.β.) και 491 μ.β., αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, σε δυσθεώρητα επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα και τα πενταετή ελληνικά CDS στις 9.178 μ.β., ενώ τα CDS Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, και Ιταλίας βρίσκονται στις 737 μ.β., 1.086 μ.β. και 565 μ.β., αντίστοιχα.

Μικρότερες μεταβολές παρατηρούνται στα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία διαητρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χωρίς ωστόσο να καταγράφουν σήμερα αξιόλογες μεταβολές.

Αναλυτικά, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund υποχωρεί στις 2.688 μ.β. την Τετάρτη, κατά 6,16 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Μικτές και ήπιες μεταβολές σημειώνουν αυτή την ώρα και τα spreads Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας στις 622 μ.β. (-0,07 μ.β.), 930 μ.β. (+0,41 μ.β.), 468 μ.β. (+5,82 μ.β.) και 489 μ.β. (-1,13 μ.β.), αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη και η μετάδοσή της σε χώρες του "πυρήνα" της ευρωζώνης οδηγεί σήμερα σε νέα επίπεδα-ρεκόρ τα CDS των Credit Agricole, BNP Paribas, Deutsche Bank.



source: capital.gr

No comments:

Share |