Monday, March 14, 2011

Μειώνουν τα ομόλογα των ΗΠΑ που έχουν στην κατοχή τους οι χώρες του ΟΠΕΚ


Μειώνουν τα ομόλογα των ΗΠΑ που έχουν στην κατοχή τους οι χώρες του ΟΠΕΚ

Στη μείωση των αμερικανικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους προχωρούν οι χώρες του ΟΠΕΚ καθώς η άνοδος των τιμών του αργού πιέζει το δολάριο.

Συγκεκριμένα, τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι χώρες του οργανισμού και οι τράπεζες της Βρετανίας που είναι πληρεξούσιοι των χωρών αυτών υποχώρησαν 9% το δεύτερο εξάμηνο του 2010 στα 654,6 δισ. δολ., γεγονός που αποτελεί την πρώτη πτώση για τη συγκεκριμένη περίοδο από το 2006, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Barclays, η μείωση αυτή είναι αρνητική για το δολάριο και μόνο η επιδείνωση των πολιτικών αναταραχών μπορεί να την αναστρέψει προκαλώντας επιστροφή σε ασφαλείς τοποθετήσεις σε αξιόγραφα των ΗΠΑ.

Η ελκυστικότητα του δολαρίου έχει υποχωρήσει καθώς η Federal Reserve διατηρεί το επιτόκιο της σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο ενώ ταυτόχρονα τυπώνει χρήμα για την αγορά ομολόγων 600 δισ. δολ. και το έλλειμμα ξεπερνά τα 1 τρισ. δολ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του νομίσματος στα παγκόσμια αποθέματα σε συνάλλαγμα υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2010 στο 61,3% από το υψηλό του 72,7% το 2001.


source: capital.gr

No comments:

Share |