Monday, March 14, 2011

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο


Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο του Τόκιο



Με μεγάλη πτώση 6,18% έκλεισε την πρώτη συνεδρίασή του μετά τον καταστροφικό σεισμό το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους ότι οι συνέπειες της τραγωδίας αυτής θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε απώλειες 633,94 μονάδων για να μειωθεί στις 9.620,49 μονάδες. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 68,55 μονάδες (-7,49%) για να κλείσει στις 846,96 μονάδες.

Ο όγκος των συναλλαγών έφθασε σε ιστορικό επίπεδο με τουλάχιστον 4,88 δισεκατομμύρια τίτλους, δηλαδή τουλάχιστον 2,5 φορές από τον συνήθη μέσο όρο λόγω των έντονων ανησυχιών μετά το σεισμό της Παρασκευής.

Εκτός από το εθνικό πλήγμα, με τον απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα όπως και τις πολύ μεγάλες υλικές ζημιές, οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία.

Σοβαρές δυσλειτουργίες στα πυρηνικά εργοστάσια της πληγείσας από τη φυσική καταστροφή περιοχής εντείνουν το φόβο ότι οι συνέπειες θα επηρεάσουν το σύνολο των επιχειρήσεων και την ιαπωνική οικονομία.

Η μετοχή της εταιρίας ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco) που εκμεταλλεύεται πυρηνικά εργοστάσια που παρουσιάζουν προβλήματα σημείωσε πτώση 23,57%, καθώς όσοι κατέχουν τίτλους της σπεύδουν να τις πουλήσουν.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, η καταστροφή αυτή θα έχει «μεγάλο» αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.


source: euro2day.gr

No comments:

Share |