Monday, March 14, 2011

Κόντρα ΚΤ με κυβέρνηση για φόρο τραπεζών


Κόντρα ΚΤ με κυβέρνηση για φόρο τραπεζών

Την αντίθεση της Κεντρικής Τράπεζας στην πρόσθετη φορολόγηση των τραπεζών εκφράζει δημοσίως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Όπως σημειώνει, στις παρούσες συνθήκες χρηματοοικονομικής αστάθειας και υπό το πρίσμα των πρόσφατων υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας, της ελληνικής οικονομίας και ορισμένων κυπριακών τραπεζών, κατά την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμβάλει στη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της ευρωστίας και αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, συνεχίζει, η επιβολή φορολογιών αντί της δημιουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους και φρονούμε ότι συμβάλει στην εξασθένηση του τραπεζικού μας συστήματος και της καλής φήμης της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Εφόσον το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρεί με το φόρο ανεξαρτήτως των ενστάσεων της ΚΤ, η εποπτική αρχή εισηγείται όπως όλο το ποσό των εσόδων από την επιβολή του ειδικού τέλους, να κατατεθεί στο υπό δημιουργία Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για τα πρώτα δύο έτη από την ίδρυση του Ταμείου, να μπορούν τα έσοδα του Ταμείου από τη φορολόγηση των καταθέσεων να συνυπολογίζονται στα ενοποιημένα δημόσια οικονομικά του κράτους ως η εισήγηση του ΥΠΟΙΚ.

Το Υπουργικό προτείνει όπως κατατίθεται στο συγκεκριμένο ταμείο τα €50 εκ. από τα €120 εκ. που θα εισπραχθούν το 2011 και το 2012 από την επιβολή φόρου επί των καταθέσεων των τραπεζών.

Μετά το πέρας των δύο ετών, η ΚΤ εισηγείται όπως το Ταμείο να καταστεί πλήρως ανεξάρτητο και να μην επιμετρούνται τα ποσά των εσόδων του στα έσοδα του δημοσίου.

Επίσης, η ΚΤ τονίζει ότι το Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί με βάση τις συστάσεις της ΕΕ και την αναμενόμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη δημιουργία ταμείου εξυγίανσης τραπεζών.

Ζητά να είναι ανεξάρτητο και να μην ελέγχεται από το κράτος, αλλά από την ίδια.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η πιο πάνω προτεινόμενη λύση στοχεύει αποκλειστικά στο να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις και αισθητή βελτίωση στα δημόσια οικονομικά. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει την άνεση να επιστρέψει τα κονδύλια που προορίζονται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», αναφέρει η επιστολή της ΚΤ.

Σύμφωνα με την ΚΤ, το νομοσχέδιο θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει πρόνοιες για τη σύσταση ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή θα πρέπει να ετοιμαστεί νέο νομοσχέδιο. Αναμένουμε ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για σύσταση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα αντανακλούν τις αρχές για τη σύσταση και διακυβέρνηση ταμείων εξυγίανσης όπως τις κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για παράδειγμα, σημειώνει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, α) τα ταμεία εξυγίανσης τραπεζών πρέπει να παραμένουν διαχωρισμένα από τον εθνικό προϋπολογισμό και να προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για δαπάνες εξυγίανσης, β) η διοίκηση των ταμείων εξυγίανσης τραπεζών πρέπει να ανατίθεται σε αρχές που θα μπορούσε να αναλάβουν την εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών οντοτήτων και οι οποίες θα μπορούσε να ενεργήσουν ως ανεξάρτητα εκτελεστικά όργανα.

Τέλος, σημειώνει, ότι δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αφορά κανόνες που εφαρμόζονται σε πιστωτικά ιδρύματα οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάζουν τη σταθερότητα τους, έχουμε την άποψη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διαβουλευθεί με την ΕΚΤ όπως ορίζουν τα άρθρα 127 και 282 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ. Τυχόν παραβίαση της υποχρέωσης για διαβούλευση δυνατόν να οδηγήσει, τονίζει, σε προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

Αυτή τη στιγμή ο διοικητής εξηγεί τις θέσεις της ΚΤ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο
στην επιτροπή οικονομικών της βουλής.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |