Monday, March 14, 2011

Τί δείχνουν τα απρόσμενα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας;


Τί δείχνουν τα απρόσμενα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας;


Την εβδομάδα που πέρασε το Πεκίνο δημοσίευσε μια πληθώρα οικονομικών στατιστικών, όμως τα στοιχεία για το εμπόριο ήταν σίγουρα αυτά που προκάλεσαν αίσθηση. Με τις εισαγωγές να αυξάνονται 19,4% και τις εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο μόλις 2,4% -τη μικρότερη από το 2009- η Κίνα κατέγραψε το Φεβρουάριο έλλειμμα 7,3 δισ. δολάριων στο εμπορικό ισοζύγιο. Ήταν η πρώτη εμφάνιση ελλείμματος από το Μάρτιο του 2010 και δεν αναμενόταν από τους οικονομολόγους οι οποίοι έκαναν λόγο για πλεόνασμα 4,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Μήπως αυτό σημαίνει πως ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει πλέον ελλείμματα σε τακτική βάση από την Κίνα, γεγονός που πιθανότατα θα περιόριζε τη διαμάχη στο εμπόριο και ίσως άμβλυνε τις παγκόσμιες πιέσεις προς την Κίνα να ανατιμήσει ταχύτερα το νόμισμά της, το γουάν;

Οχι τόσο γρήγορα. Όπως επεσήμαναν πολλοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων ειδικοί της Goldman Sachs και της UBS, τα ασυνήθιστα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την εποχιακή επίδραση του κινεζικού νέου έτους, που φέτος μπήκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Η εορταστική περίοδος τείνει να επηρεάζει πολύ περισσότερο τα νούμερα των εξαγωγών από των εισαγωγών, καθώς ιδιοκτήτες εργοστασίων και εργαζόμενοι συνηθίζουν να παίρνουν την άδεια των διακοπών, όχι μόνο τις επίσημες ημέρες αργίας αλλά και τις ημέρες πριν και μετά την κινεζική πρωτοχρονιά.

"Εκτιμάμε ότι το εμπορικό έλλειμμα είναι μάλλον ένα προσωρινό φαινόμενο που συνδέεται με το σεληνιακό νέο έτος," γράφουν οι Yu Song και Helen (Hong) Qiao σε έκθεση της Goldman Sachs Asia Economics με ημερομηνία 10 Μαρτίου. «Οι στρεβλώσεις επηρεάζουν τις εξαγωγές πολύ περισσότερο από τις εισαγωγές, επειδή οι εξαγωγείς τείνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να κάνουν χρήση παρατεταμένης άδειας διακοπών." Από την πλευρά της η UBS εμμένει στην πρόβλεψή της πως η Κίνα θα εμφανίσει εμπορικό πλεόνασμα 150 δισ. δολαρίων για το σύνολο του έτους -"μικρότερο από το πλεόνασμα του 2010, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο", σημειώνει ο οικονομολόγος Tao Wang σε σημείωμα της 10ης Μαρτίου.

Παρ’ ολ’ αυτά, τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας, αλλά και η εκτιμώμενη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας φέτος σε σχέση με το 2010, χαρίζουν νέα πολεμοφόδια στο Πεκίνο, το οποίο δέχεται ολοένα περισσότερες κριτικές για την αξία του γουάν. Στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης έχουν ήδη δώσει μάχες για να υπερασπιστούν τη νομισματική πολιτική της χώρας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου που κλείνει τη Δευτέρα. "Πιθανότατα θα δούμε συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος, ίσως κοντά στα 150 δισ. δολάρια το 2011 από 180 δισ. δολ. το περασμένο έτος," λέει ο David Cohen της Asia Economics στη Σιγκαπούρη. "Η Κίνα, χωρίς αμφιβολία, θα χρησιμοποιήσει αυτό το νούμερο για να αποκρούσει την κριτική των ΗΠΑ και άλλων εμπορικών εταίρων που υποστηρίζουν ότι το γουάν είναι υποτιμημένο».



source: capital.gr

No comments:

Share |