Tuesday, February 15, 2011

ΗΠΑ: Στατιστικές και παρατηρήσεις για τα οικονομικά στοιχεία του Q4


ΗΠΑ: Στατιστικές και παρατηρήσεις για τα οικονομικά στοιχεία του Q4


Έπειτα από την ολοκλήρωση μιας προκαταρκτικής εξέτασης των οικονομικών στοιχείων δ’ τρίμηνου 2010 βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (τα τελικά αναμένονται το Μάρτιο), τα στατιστικά δείχνουν ένα βελτιούμενο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.

Τα μεγέθη, είτε σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 είτε με το σύνολο του 2009 εμφανίζονται ισχυρά και απεικονίζουν το βάθος της ανάκαμψης. Ωστόσο, οι συγκρίσεις ορισμένων δεικτών με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του 2010 δείχνουν ότι η ανάπτυξη ήταν πιο συγκρατημένη στο τελευταίο τρίμηνο. Κοιτώντας μπροστά, οι συγκρίσεις το 2011 θα είναι πιο αυστηρές, με τις εταιρείες να έχουν ανάγκη να διαφοροποιηθούν.

ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Τα εταιρικά κέρδη ανά μετοχή του δ’ τριμήνου εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 29,5% σε σχέση με το Q4 του 2009, αλλά μόλις 2,5% υψηλότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του ΄10.

Το α’ τρίμηνο του 2011 η κερδοφορία αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το δ’ τρίμηνο του 2010. Τα κέρδη στο σύνολο του 2010 ξεπέρασαν κατά 47,6% αυτά του 2009, ενώ ισοφάρισαν τα επίπεδα του 2007. Φέτος, η κερδοφορία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα-ρεκόρ του 2006, σημειώνοντας άνοδο 14,6% σε σχέση με πέρυσι (9,4% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2006).

Ο εκτιμώμενος δείκτης των τιμών μετοχών προς τα κέρδη ανά μετοχή παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με την εκτίμηση για τον S&P 500 το 2011 στο 13,8. Τα προσωρινά στοιχεία τοποθετούν το λόγο για το 2010 στο 15,0.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις το 2011 αναβαθμίστηκαν κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και πλέον αναμένεται αύξηση 12,1% φέτος και διατήρηση των υψηλών περιθωρίων. Όταν τελικά οι πωλήσεις ξεπεράσουν την παραγωγή, η απαιτούμενη αύξηση εταιρικών επενδύσεων (και εργαζομένων), θα επιφέρει μείωση των περιθωρίων.

Αυτό θα είναι ένα καλό σημάδι - μεγαλύτερες δαπάνες, περισσότερη απασχόληση, ανοδικό τμήμα του οικονομικού κύκλου (αλλά πληθωριστικό).

Οι υφιστάμενες πωλήσεις εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η ρευστότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων του S&P 500

Η εταιρική ρευστότητα σημείωσε διαδοχικά ρεκόρ για οχτώ τρίμηνα: από το Q4 του 2008 έως το Q3 του 2010. Τα στοιχεία για το Q4 του 2010 υποδηλώνουν περαιτέρω άνοδο 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, άρα και νέο ρεκόρ. Η ρευστότητα των εταιρειών των κλάδων πρώτων υλών και καταναλωτικών αγαθών δείχνει να καταγράφει διψήφιο ποσοστό ανόδου σε σχέση με το Q3. Αξιοσημείωτη ενίσχυση ρευστότητας κατέγραψαν οι Dow Chemical με +3, 8 δισ. δολάρια (το Q4 είναι 6,9 δισ. δολάρια., το Q3 ήταν 3,1 δισ. δολάρια), Gilead Sciences με +3,0 δισ. δολάρια (5, 3 δισ. δολάρια, από 2,3 δισ. δολάρια), Amazon.com με +2,9 δισ. δολάρια (8,8 δισ. δολάρια από 5,9 δισ. δολάρια). Μειωμένη ρευστότητα εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, οι AT&T με -1,8 δισ. δολάρια (1,4 δισ. δολάρια από 3,2 δισ. δολάρια), Cardinal Health με -1,3 δισ. δολάρια (1,3 δισ. δολάρια από 2,7 δισ. δολάρια) και Archer Daniels Midland με -0,8 δισ. δολάρια (0,5 δισ. δολάρια από 1,4 δισ. δολάρια)

Επαναγορές μετοχών (έχουν ανακοινωθεί λιγότερες από τις μισές εκδόσεις):

Οι επαναγορές μετοχών εμφανίζονται 49% αυξημένες σε σχέση με το Q4, ΄09, αλλά μόνο 1% πάνω σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, ΄10.

Μέχρι στιγμής η Microsoft (και πάλι) έχει δαπανήσει τα περισσότερα για επαναγορές και συγκεκριμένα 5,05 δισ. δολάρια, σε σχέση με 4,40 δισ. δολάρια στο γ’ τρίμηνο του ΄10. Ακολουθούν η Coca-Cola με 2,96 δισ. δολάρια σε επαναγορές από 1,0 δισ., και η Cisco με 1,85 δισ. δολάρια από 2,7 δισ. δολάρια. Η Procter & Gamble μείωσε το ύψος της επαναγοράς μετοχών στα 0,52 δισ. δολάρια από 3,01 δισ. δολάρια στο Q3.

Οι εταιρείες συνεχίζουν να προστατεύονται απέναντι στην διάβρωση της κερδοφορίας, με κάποιες μειώσεις μετοχικών κεφαλαίων στο τρίμηνο, αλλά περισσότερες αυξήσεις στη διάρκεια του έτους.

Κεφαλαιουχικές Επενδύσεις

Το δ’ τρίμηνο του 2010 παρουσιάζει 9,2% αύξηση σε σχέση με το Q4, ΄09 και 17,2% αύξηση σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2010. Να αναμένετε ότι οι εταιρείες θα δαπανήσουν περισσότερα για την αντικατάσταση εξοπλισμού, με τη στήριξη του προγράμματος πλήρους απομείωσης το οποίο λήγει το Δεκέμβριο του 2011.

Μερίσματα –α’ τρίμηνο 2011:

Οι αυξήσεις των μερισμάτων είναι πολύ ισχυρές, με το μέσο όρο αύξησης να υπολογίζεται στο 22,65% και το διάμεσο ποσοστό αύξησης στο 12,20%. Ο ενδεικτικός δείκτης μερισμάτων συνεχίζει να κινείται ανοδικά, ωστόσο δεν αναμένεται πλήρης νωρίτερα από το 2013.

Υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που στηρίζουν την υπόθεση αύξησης των μερισμάτων:

-Τα εταιρικά κέρδη έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα επίπεδα που βρίσκονταν κατά την ύφεση και πλησιάζουν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.
-Τα χαμηλά επιτόκια.
-Η εταιρική ρευστότητα ανά χείρας που διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
-Οι πληρωμές μερισμάτων που παραμένουν χαμηλές εξαιτίας της ταχύτητας της βελτίωσης των μερισμάτων σε συνδυασμό με το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των μερισμάτων.
-Τα ποσοστά κάλυψης, τα κέρδη διαιρούμενα από τα μερίσματα, είναι πολύ υψηλά.

Σχόλιο αγοράς

Η αγορά συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με τον S&P 500 να διπλασιάζει την τιμή του από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009, 23 μήνες πριν. Ο δείκτης κερδίζει σήμερα 100%, και διεκδικεί εκ νέου τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2007, για τα οποία χρειάζεται επιπλέον περίπου 17%.

Την εβδομάδα που πέρασε οι επενδυτές συνέχισαν να επικεντρώνονται στη θετική πορεία της αμερικανικής αγοράς αλλά και τα θεμελιώδη, έχοντας προεξοφλήσει την κατάσταση στην Αίγυπτο, άλλη μία αύξηση επιτοκίων από την κινεζική κυβέρνηση αλλά και τις υψηλότερες τιμές τροφίμων.

Η αμερικανική αγορά λαμβάνει στήριξη από τρεις παράγοντες. Πρώτον, τα κέρδη έρχονται με έναν σταθερό, ισχυρό ρυθμό, αγγίζοντας προ ύφεσης επίπεδα. Δεύτερον, τα περισσότερα guidance των εταιρειών για το 2011, που ανακοινώθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, είναι πιο αισιόδοξα και θετικά, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι τα εταιρικά κέρδη θα φτάσουν σε επίπεδα-ρεκόρ στο δεύτερο μισό του 2011. Τρίτον, η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, με κάποια πρόοδο στον τομέα της απασχόλησης.

Αυτή η εβδομάδα φέρνει την Ουάσιγκτον, και την πολιτική της, πίσω στη Wall Street. Ο πρόεδρος Obama ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό για την δημοσιονομική χρήση 2012 (η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2011) τη Δευτέρα το βράδυ, μαζί με τους τομείς στους οποίους προτίθεται να πραγματοποιήσει περικοπές ή δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τωρινός προϋπολογισμός δεν τερματίστηκε ποτέ, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί δαπάνες στο πλαίσιο της επέκτασης έως τις 4 Μαρτίου. Αρχικά θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2011.

Αν και εκτιμώ πως η οικονομία στο σύνολό της θα συνεχίσει να βελτιώνεται, πιστεύω παράλληλα ότι ο εταιρικός σχεδιασμός και η στρατηγική θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια πιο ευμετάβλητη αγορά.

source: capital.gr

No comments:

Share |