Tuesday, February 15, 2011

Σύμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για την αύξηση των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού – Στα 500 δισ. ευρώ η δανειακή ικανότητα


Σύμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για την αύξηση των κεφαλαίων του μόνιμου μηχανισμού – Στα 500 δισ. ευρώ η δανειακή ικανότητα

Η συμφωνία επήλθε εντός της ευρωζώνης με τον μόνιμο μηχανισμό οικονομικής στήριξης να έχει πλέον δανειακή ικανότητα 500 δις ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ο μελλοντικός μηχανισμός οικονομικής στήριξης της ευρωζώνης ο οποίος και θα υλοποιηθεί στο μέσον του 2013, θα έχει δανειακή ικανότητα συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, δύο φορές ανώτερη από εκείνη του ισχύοντος μηχανισμού.
"Έχουμε ήδη συμφωνήσει ως προς τη δανειακή ικανότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την σταθερότητα. Συμφωνήσαμε για ένα ποσό που θα αφορά τη δανειακή ικανότητα των 500 δις ευρώ το οποίο θα αναθεωρείται τουλάχιστον ανά διετία" δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα αναμένεται να ληφθεί το Μάρτιο, αφού σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν στην τακτική εαρινή Σύνοδο του Μαρτίου, και οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα μέτρα εκείνα που θα περιορίσουν την κρίση και θα «καθησυχάσουν» τις αγορές.

Ωστόσο, στη διάρκεια του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, η γερμανική πλευρά δεν παρέλειψε να θέσει τους όρους της, και το λεγόμενο “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας”. Το μεγάλο πακέτο αυστηρών μέτρων στοχεύει στην εισαγωγή ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» προβλέπει αυξημένο συντονισμό μεταξύ των χωρών-μελών στους τομείς των συντάξεων, των μισθών και της φορολογίας επιχειρήσεων και στενότερη επίβλεψη των υπερχρεωμένων οικονομιών και θα τεθεί ως αντάλλαγμα εκ μέρους της γερμανικής πλευράς προκειμένου το Βερολίνο να συναινέσει σε λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Μάλιστα η έγκριση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας τέθηκε για ακόμη μία φορά ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων του EFSF, ώστε να μπορεί να δανείζει το σύνολο των 440 δισ. ευρώ που συνεισφέρουν τα κράτη της Ευρωζώνης (κάτι που δεν μπορεί να κάνει χωρίς να χαμηλώσει η πιστοληπτική του αξιολόγηση).

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναγνώρισαν ότι το 2010 τα όσα προβλέπει το μνημόνιο εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο και ανέφεραν πως το 2011 προέχει να συνεχιστούν και να εφαρμοστούν οι νομοθετικές αλλαγές. Ο Ρεν κατά τη διάρκεια των αναφορών του στην Ελλάδα δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για «ατυχείς» δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις. Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δε διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πράξει ό,τι απαιτείται και θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική.

Ο Γ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι ήταν όντως «ατυχείς» οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με γενναία βήματα στις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές , τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επίπεδο της ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς, τότε και οι ελληνικές προσπάθειες θα πέσουν στο κενό. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Ως προς το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθείται, κυρίως από γερμανικής πλευράς, ο Γ. Παπακωσταντίνου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και ότι πολλά από τα μέτρα που συζητούνται η ελληνική πλευρά τα έχει ήδη εφαρμόσει. Σημείωσε, ωστόσο, την ανάγκη να κατατεθούν, πλέον, συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι οι αγορές αναμένουν να διαμορφώσουν μία συνολική εικόνα για τον τρόπο που η ΕΕ σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωζώνη.

source: reporter.gr

No comments:

Share |