Tuesday, February 15, 2011

Μ. Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο


Μ. Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Στο διπλάσιο του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την τράπεζα για την αύξηση των επιτοκίων.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS, ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,0% τον Ιανουάριο, αυξημένος από το 3,7% του Δεκεμβρίου, ενώ είναι ο ταχύτερος από το Νοέμβριο του 2008. Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης των τιμών ήταν το κόστος του αργού πετρελαίου και η αύξηση του φόρου πωλήσεων τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών κατά 4,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο διοικητής της BOE Mervyn King θα στείλει ανοιχτή επιστολή στον George Osborne, τον υπουργό Οικονομικών, στις 10:30 GMT στην οποία θα εξηγεί πως η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει στον πληθωρισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής βρίσκεται πάνω από το μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας του 2,0%.

Οι πολιτικοί έχουν δείξει να ανησυχούν τους τελευταίους μήνες ότι ο υψηλότερος του στόχου πληθωρισμός θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην περίπτωση που αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί. Όμως η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας έχει αποτρέψει την πλειοψηφία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να ψηφίσει υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ενώ είναι η πρώτη φορά που οι τιμές έχουν αυξηθεί από το Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο από τον Ιανουάριο του 1997 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.





source: capital.gr

No comments:

Share |