Monday, February 21, 2011

Νέο κύμα συμφωνιών στα μεγάλα χρηματιστήρια


Νέο κύμα συμφωνιών στα μεγάλα χρηματιστήρια


H συγχώνευση, ύψους δέκα δισ. δολαρίων, μεταξύ του NYSE Euronext και του Deutsche Boerse αποτελεί την απαρχή του νέου «κύματος» μεγα-συμφωνιών που θα αλλάξουν το «χάρτη» στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Η τάση εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγαλυτέρων χρηματιστηρίων του κόσμου αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που δέχονται για ταχύτερες συναλλαγές και πρόσβαση σε νέες αγορές και προϊόντα.

Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχώρησε στην εξαγορά του Euronext, η αγορά Nasdaq [.IXIC] συγχωνεύθηκε με τον όμιλο ΟΜΧ και το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME) συγχωνεύθηκε με το Chicago Board of Trade, που στη συνέχεια (το 2008) αγόρασε τα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων Νέας Υόρκης και Σικάγου.

Αλλά με μια τόσο μεγάλη συμφωνία όπως αυτή του NYSE-Deutsche Boerse, εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων.

«Ο τρόπος που λειτουργεί η αγορά είναι απλός: εάν δεν είσαι μεταξύ των κορυφαίων χρηματιστηρίων, τότε έχεις ξοφλήσει», επισημαίνει ο Λάρι Ταμπ, διευθύνων σύμβουλος της TABB Group, εταιρείας ερευνών που εστιάζει σε χρηματιστήρια και κεφαλαιαγορές.

Σε διεθνές επίπεδο, διάφορα χρηματιστήρια έχουν ανακοινώσει σχέδια συγχώνευσης -Τορόντο, Μόσχα, Σιγκαπούρη, Σίδνεϊ και Λονδίνο- ενώ η προσοχή των Αμερικανών επενδυτών εστιάζεται στη «μοίρα» του ομίλου Nasdaq OMX και InterrcontinentalExchange (ICE), που και οι δύο θεωρούνται πλέον στόχοι εξαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νew York Times», Nasdaq OMX και ICE βρίσκονται σε συνομιλίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και εξετάζουν την προοπτική υποβολής προσφοράς για το NYSE Euronext, σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν τη συμφωνία με το Deutsche Boerse.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα της «WSJ» αναφέρεται ότι στα τέλη του 2007, ο χρηματιστηριακός όμιλος CME είχε συζητήσει την προοπτική συγχώνευσης με το Deutsche Boerse, όμως οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην τιμή. Παράλληλα, κυκλοφορούν διάφορες φήμες ότι το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη συγχώνευση μεταξύ NYSE Euronext και Deutsche Boerse.

Όπως και το NYSE, έτσι και ο όμιλος Nasdaq βασίζεται κυρίως στις συναλλαγές μετοχών, έναν τομέα που δέχεται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Το μερίδιο του Nasdaq στις αμερικανικές συναλλαγές μετοχών μειώθηκε πέρυσι στο 24%, έναντι 36% πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΤΑΒΒ Group.

Aρκετοί αναλυτές υποψιάζονται ότι τους επόμενους μήνες ο όμιλος Nasdaq OMX θα ανακοινώσει κάποια πώληση ή συγχώνευση. Στον «κατάλογο» ενδιαφερόμενων εταίρων περιλαμβάνονται το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου (LSE) ή το Χρηματιστήριο Αυστραλίας-Σιγκαπούρης. Μια συγχώνευση με τον Nasdaq προσφέρει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.


Συνεργασίες εκτός Ασίας αναζητεί το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Περιορισμένες οι προοπτικές συνεργασιών στην Ασία

Εκτός παιχνιδιού φαίνεται να μένουν μέχρι στιγμής τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας, εξαιτίας της απροθυμίας των αρχών της περιοχής να εκχωρήσουν τον έλεγχό τους σε ξένα κεφάλαια. Οι προπτικές για συγχωνεύσεις είναι περιορισμένες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το προσεχές διάστημα να ανακοινωθούν διασυνοριακές συμφωνίες συνεργασίας.

Πέρα από την προσφορά ύψους 7,9 δισ. δολαρίων του Χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης (SGX) για τη διαχειρίστρια του αυστραλιανού χρηματιστηρίου ASX Ltd, δεν έχει υπάρξει άλλη σημαντική κίνηση μέχρι στιγμής. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Ασία φιλοξενεί το χρηματιστηριακό όμιλο με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο (23 δισ. δολάρια), το Hong Κong Εxchanges and Clearings.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ενώ συμμετέχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως οι BlackRock και JP Morgan Αsset Management. Οποιος ενδιαφέρεται για την εξαγορά μεριδίου 5% και άνω, θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησης.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) από την πλευρά του φέρεται να αναζητεί συνεργασίες εκτός Ασίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Ωστόσο οι μέτοχοί του δύσκολα θα έλεγαν το «ναι» σε μία προσφορά για την εξαγορά του. Το παλαιότερο χρηματιστήριο στην Ασία είναι αυτό της Μουμπάης. Η νομοθεσία απαγορεύει σε ξένο επενδυτή να ελέγχει μερίδιο άνω του 5%. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, απέκτησε τον περασμένο Αύγουστο μερίδιο 4% έναντι 35 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πρώτα βήματα ένωσης

Το τοπίο της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αλλάξει άρδην την τελευταία δεκαετία, καθώς μικροί και μεγάλοι παίχτες σπεύδουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον οξύ ανταγωνισμό. Τα πρώτα σημαντικά βήματα συγκεντροποίησης έγιναν σε ευρωπαϊκό έδαφος και στη συνέχεια έλαβαν διασυνοριακό χαρακτήρα.

Μάρτιος 2000: Τα χρηματιστήρια αξιών των Βρυξελλών, του ʼμστερνταμ και του Παρισιού συγχωνεύονται και συγκροτούν το Euronext.

2001: Στο Euronext εντάσσονται η αγγλική αγορά παραγώγων, Liffe, αλλά και το χρηματιστήριο της Λισαβόνας.

2004: Το Deutsche Boerse προσφέρει 530 πένες ανά μετοχή για το LSE, αποτιμώντας την αξία του στα 1,3 δισ. στερλίνες (1,54 δισ. ευρώ, 2,11 δισ. δολ.). Η προσφορά απορρίπτεται.

2006: Αρχίζει η «φρενίτιδα» των διασυνοριακών deals. Ο όμιλος διαχείρισης του χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης, NYSE Group, κατέβαλε 10,2 δισ. δολάρια για τον έλεγχο του Euronext. Εξαγόρασε επίσης την Archipelago Holdings έναντι 2,26 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εισέλθει στην αγορά ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το αμερικανικό Nasdaq αποκτά μερίδιο 15% στο LSE, το οποίο και αυξάνει σταδιακά έως και το 28,75%. Προχωρεί σε επιθετική προσφορά, χωρίς επιτυχία.

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Σικάγου (CME) εξαγοράζει την CBOT Holdings Inc. έναντι 1,1 δισ. δολαρίων.

2007: Το Nasdaq εξαγοράζει το σουηδικό όμιλο OMX AB έναντι 4,1 δισ. δολαρίων.

Η NYMEX Holdings περνάει στον έλεγχο του CME, σε μία συμφωνία ύψους 7,56 δισ. δολαρίων.

Η Eurex αποκτά τον έλεγχο της International Securities Exchange Holdings Inc. έναντι 2,8 δισ. δολαρίων.

Το NYSE αγοράζει μερίδιο 20% στο χρηματιστήριο της Ινδίας έναντι 460 εκατ. δολαρίων.

2008: Η BovespaHolding SA, η οποία διαχειρίζεται την αγορά μετοχών του Σάο Πάολο, προχωρά σε συγχώνευση με την BM&F, τη βασική αγορά παραγώγων της Βραζιλίας, σε μία συμφωνία ύψους 10,3 δισ. δολαρίων.

2010: Το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης καταθέτει προσφορά για την εξαγορά της ASX Ltd, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Σίντνεϊ. Η συμφωνία εκκρεμεί.

2011: Το LSE και το TMX του Τορόντο συμφωνούν σε «επί ίσοις όροις» συγχώνευση.

Συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων των Deutsche Boerse και Nyse Euronext για συγχώνευση.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |