Monday, February 21, 2011

KBW: Αυξάνει τιμές στόχους για τις τράπεζες


KBW: Αυξάνει τιμές στόχους για τις τράπεζες

Σε αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές προχώρησε ο οίκος Keefe Bruyett and Woods. Ειδικότερα, ο οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank σε 4,70 από τα 4,20 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,70 από τα 3 ευρώ, για την Εθνική στα 7,50 από τα 6,80 ευρώ, για τη Eurobank στα 4,5 από τα 4 ευρώ και για την Marfin στα 3,70 από τα 1,30 ευρώ. Διατηρεί τη σύσταση market perform για όλες τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank εκτιμά πως η ΕΤΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόταση της σε ποσοστό έως και 39%, ωστόσο συμπληρώνει ότι η συγχώνευση θα έχει περιορισμένα οφέλη.

«Δεν πιστεύουμε ότι μία εγχώρια συγχώνευση επιλύει τα βασικά προβλήματα έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και τις επιπτώσεις για το κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση», σχολιάζει η χρηματιστηριακή, προτρέποντας τους επενδυτές να κατοχυρώσουν κέρδη στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες σημειώσουν ράλι.

Επίσης, η KBW εκτιμά ότι η ΕΤΕ θα μπορούσε να προσφέρει έως και 0,853 ευρώ της δικής της μετοχής για κάθε μετοχή της Alpha, ωστόσο προσθέτει ότι οι εκτιμήσεις της ΕΤΕ για συνέργειες της τάξης των 550-700 εκατ. είναι πολύ φιλόδοξες.

Εκτιμά ακόμη ότι η πρόταση της Εθνικής θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κύμα αγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, από ό,τι φάνηκε και από το ράλι της Παρασκευής, «αλλά θεωρούμε πως είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν υψηλότερες αποτιμήσεις, και βλέπουμε αξία από τις πιθανές συγχωνεύσεις καθώς εν μέρει έχουν προεξοφληθεί».

Προσθέτει ακόμη πως υπάρχει κίνδυνος overshooting στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, και εάν επιβεβαιωθεί, «θα αποκομίσουμε κέρδη». Στο ερώτημα εάν υπάρχει «χώρος» για βελτίωση των όρων της πρότασης για την Alpha Bank, η KBW υπολογίζει πως η Εθνική μπορεί να προσφέρει μέχρι και 0,853 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Alpha Bank, υποδηλώνοντας premium 39% και ποσοστά συμμετοχής 68%-32%.

Άλλες εναλλακτικές για την Alpha Bank, σύμφωνα με τον οίκο, είναι να συνεχίσει μόνη της, κάτι που πιθανότατα θα απαιτήσει την ενίσχυση των κεφαλαίων της, ή να επεξεργαστεί άλλες πιθανότητες συγχώνευσης με ένα πιο ισορροπημένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, «αλλά αυτό είναι απίθανο να προσελκύσει μεγαλύτερο premium από μια αναθεωρημένη πρόταση από την Εθνική».

UBS: Οι τραπεζικές συγχωνεύσεις έχουν νόημα, αλλά δεν είναι πανάκεια

Περισσότερες εξελίξεις αναμένει η UBS στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Όπως τονίζει σε ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία, «παρά την άρνηση της Alpha Bank στην πρόταση της Εθνικής, η μπάλα τώρα έχει κυλήσει και θα περιμένουμε περισσότερες εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο».

Σχολιάζει ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες ανταποκρίνονται στις δύσκολες συνθήκες καθώς και στην έκκληση των αρχών να έλθει ενοποίηση στον κλάδο.

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η ενοποίηση ίσως αποδειχθεί ωφέλιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους μετόχους του», σημειώνει η UBS.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι συγχωνεύσεις θα βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμό με πιο εύρωστους ισολογισμούς.

Οι νέες τράπεζες θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, θα εμφανίζουν σταδιακά καλύτερες συνέργιες και θα είναι πιο σωστά τοποθετημένες ώστε να είναι ανταγωνιστικές κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, επισημαίνει πως κάθε πρόταση συγχώνευσης θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση ώστε να αποφασιστεί το εύρος και το μερίδιο των ωφελειών για τους μετόχους της κάθε τράπεζας.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι συγχωνεύσεις δεν είναι πανάκεια στις ανησυχίες για το κρατικό χρέος, για τη ρευστότητα, την ποιότητα των assets.



source: capital.gr

No comments:

Share |