Monday, February 21, 2011

Κραχ στις κατασκευές


Κραχ στις κατασκευές

Βαρύ είναι το πλήγμα της εγχώριας οικονομικής κρίσης στον τομέα των κατασκευών, που συνεχίζει να συρρικνώνεται παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει η υπόλοιπη οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν με τον πιο σαφή τρόπο τη δεινή θέση που βρίσκεται ο κλάδος που πριν δύο και τρία χρόνια αποτελούσε ένα από τους βασικούς τροφοδότες της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2010 κατά 8,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Η συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου προκύπτει παρά τη χαμηλή περσινή βάση. Οφείλεται στη μείωση του όγκου των κατασκευαστικών έργων τόσο από το κράτος, αλλά κυρίως από τους ιδιώτες.

Η καθίζηση στη ζήτηση ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσφορά που υπάρχει στην οικιστική αγορά έχουν αποθαρρύνει νέες επενδύσεις στον κλάδο, με αντίκτυπο στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

Οι ενδείξεις για ανάκαμψη του κλάδου το δεύτερο τρίμηνο εξανεμίζονται την ίδια στιγμή που οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αλλάζουν δραματικά σε βάρος του εγχώριου έμψυχου δυναμικού.

Από το τέλος του 2008, όταν ξεκίνησε η κρίση στον τομέα, η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο συρρικνώθηκε κατά 18%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κρίση στον κλάδο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο μόνος τομέας που δεν αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα 1-2 χρόνια», σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Νίκο Κελεπέσιη,

Σύμφωνα με τον κ. Κελεπέσιη, η αξία των έργων που έχουν εκτελεστεί στην κατασκευαστική βιομηχανία μειώθηκε το 2010 στα €2,7 δισ. από €3,1 δισ. το 2008.

«Εάν προσπαθήσουμε, μπορούμε να διατηρήσουμε την αξία των έργων κοντά στα €2,7 δισ.», είπε, αναφέροντας ότι σίγουρα δεν «μπορούμε να φθάσουμε τις χρυσές εποχές του 2007 και 2008».

Στην πορεία του κλάδου, σημείωσε ο κ. Κελεπέσιης, υπάρχουν και κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν όπως εξωγενείς παράγοντες, τα κίνητρα που θα δώσει το κράτος, η ψυχολογία αλλά και η διάθεση των ιδιωτών για επενδύσεις.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |