Monday, February 21, 2011

Η Εθνική άνοιξε τα χαρτιά της


Η Εθνική άνοιξε τα χαρτιά της

«Η προσφορά μας είναι ελκυστική» τόνισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόταση φιλικής συγχώνευσης που υπέβαλε στην Alpha Bank.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Α. Ταμβακάκης, Α. Θωμόπουλος, Π. Μυλωνάς και Γ. Παπαγρηγόρης έγιναν αναφορές στη δυναμική που θα έχει το προτεινόμενο σχήμα, στις συνέργειες που θα προκύψουν, αλλά και στη θέση που θα διεκδικήσει μεταξύ των top-25 τραπεζών της Ευρώπης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, είπε μεταξύ άλλων ότι η εκτίμησή του είναι ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση της Εθνικής για την Alpha Bank παρά την απόρριψή της. “Μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση της διοίκησης της Alpha στη φιλική μας προσφορά αλλά είμαστε σίγουροι πως η αγορά τη θεωρεί θετική παρά την απόρριψη,” ανέφερε ο CEO της Εθνικής.

H διοίκηση της ΕΤΕ διευκρίνισε ότι η προσφορά προς την Alpha ήταν και παραμένει φιλική και ότι, μεταξύ άλλων, αντανακλά "το σεβασμό μας για τη διοίκηση τη Alpha Bank".

Οι συνέργειες από το προτεινόμενο deal θα ανέλθουν έως και τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως σημείωσαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το core tier 1 του προτεινόμενου σχήματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,7%. Τα καταστήματα του δικτύου του προτεινόμενου σχήματος θα είναι πάνω από 1.000, ενώ όπως σημειώθηκε, δίνεται η δυνατότητα εξορθολογισμού αλλά και ενίσχυσης της παρουσίας των 2 τραπεζών σε αγορές του εξωτερικού.

Επιπλέον, επισημάνθηκε πως το προτεινόμενο deal προσφέρει στους μετόχους της Alpha Bank ελκυστική έκθεση στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Τουρκίας.

Στόχος είναι η είσοδος του νέου σχήματος στο top-25 των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με την Εθνική.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι θα αποτελέσει «στρατηγικό όφελος» η βελτιωμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για το προτεινόμενο σχήμα.

Διευκρινίστηκε παράλληλα ότι η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στο προτεινόμενο σχήμα θα διαμορφωθεί κάτω του 1%, ενώ η συμμετοχή των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων θα υποχωρήσει στο 12%, από 18%.

Το προτεινόμενο deal επιτρέπει στην Alpha να ευθυγραμμίσει τα κόστη χρηματοδότησής της με αυτά της ΕΤΕ, ανέφερε επίσης η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι η πρώτη διαθέτει προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 20 δισ. ευρώ.

Τα πλήρη οφέλη από τις συνέργειες στο προτεινόμενο σχήμα εκτιμάται ότι θα προκύψουν εντός τριών ετών, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ, ενώ περισσότερο ωφελημένη από τις συνέργειες αναμένεται να είναι η Alpha Bank, λόγω του συγκριτικά μικρότερου μεγέθους της.




source: capital.gr

No comments:

Share |