Thursday, December 16, 2010

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα


Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Με βραδύτερο ρυθμό επεκτάθηκε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, επηρεασμένη από το μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας από το Νοέμβριο του 2009, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία Δεκεμβρίου για το δείκτη PMI.

Τα στοιχεία έδειξαν πως η ισχυρή ανάπτυξη στο μεταποιητικό κλάδο αντισταθμίστηκε από τη συρρίκνωση στον τομέα των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 55 μονάδες το Δεκέμβριο από 55,5 μονάδες το Νοέμβριο.

Στα επιμέρους, ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα ανήλθε στο υψηλό οκτώ μηνών των 56,8 μονάδων από 55,3 μονάδες το Νοέμβριο, ενώ ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,7 μονάδες από 55,4 μονάδες.

Σημειώνεται ότι επίπεδα άνω των 50 μονάδων καταδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας στον τομέα, ενώ αντίθετα εκείνα κάτω των 50 συρρίκνωση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν ότι ο σύνθετος δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 55,5 μονάδες.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης καθώς και των υπηρεσιών είχαν εκτιμηθεί αμετάβλητοι στις 55,3 και 55,4 μονάδες αντίστοιχα.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI για το Δεκέμβριο αναδεικνύουν διευρυμένες αποκλίσεις μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Μια κοντά σε υψηλό-ρεκόρ ανάπτυξη στη Γερμανία και η ισχυρή επέκταση στη Γαλλία, έρχονται σε αντίθεση με τα αδύναμα στοιχεία των άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως τα μεγέθη του PMI βασίζονται σε στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.





source: capital.gr

No comments:

Share |