Monday, October 25, 2010

Μ. Βρετανία: Πόσο κοντά είναι μία ύφεση double-dip;


Μ. Βρετανία: Πόσο κοντά είναι μία ύφεση double-dip;

Ένα εκρηκτικό μίγμα οικονομικών στοιχείων και ερευνών δείχνει ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με επανάληψη της ύφεσης. Ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται σημαντικά, όπως αναμένεται να δείξουν τα επίσημα στοιχεία αυτή την εβδομάδα, ενώ η πιο πρόσφατη έρευνα για την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών δείχνει ότι η αγορά ακινήτων οδηγείται σε «ελεύθερη πτώση».

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «The Independent», η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας αναμένεται να δώσει αύριο στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο τα οποία θα δείξουν σημαντική επιβράδυνση της ανάκαμψης που σημειωνόταν μέσα στο έτος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία μπορεί να βρεθεί τον επόμενο χρόνο σε μία κατάσταση που όλοι φοβούνται και δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν, μία νέα ύφεση, ένα double-dip. Ακόμη και στην περίπτωση που η οικονομία δεν συρρικνωθεί ξανά, η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα θα είναι μακρά και οδυνηρά αργή.

Στο επιχειρηματικό συνέδριο του CBI, ο πρωθυπουργός David Cameron, ο αναπληρωτής Nick Clegg και ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Vince Cable, θα αμυνθούν του προγράμματος λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επιχειρηματικούς ηγέτες τονίζοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει τη στρατηγική που θα αποτρέψει την εμφάνιση νέας ύφεσης. Ο Cameron σήμερα θα δώσει έμφαση σε δύο κρίσιμα σημεία της κυβερνητικής του πολιτικής που όπως χαρακτηριστικά τονίζει θα είναι ένας "νέος οικονομικός δυναμισμός". Ωστόσο την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να πείσουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, ο Osborne κατηγορείται ότι οδηγεί τη χώρα σε κρίση "ελληνικού τύπου" και τα μάκρο συνηγορούν σε αυτό.

Οι περισσότεροι δείκτες καταναλωτικού κλίματος και οικονομικής δραστηριότητας υποχώρησαν σημαντικά μετά την ανακοίνωση του έκτακτου προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου, ενώ μετά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να συμβεί κάτι ανάλογο.

Ενδεχόμενη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά δύο τρίτα, στα αυριανά στοιχεία, είναι πιθανό να αναγκάσει τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσουν σε νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου.

Εξάλλου, η εταιρεία ερευνών Markit σε σημερινή της δημοσκόπηση αναφέρει ότι οι φθίνουσες τιμές κατοικίας και η καταρρέουσα εμπιστοσύνη έχουν οδηγήσει τις προσδοκίες για την αγορά ακινήτων στα περσινά επίπεδα. Η Markit κάνει λόγο για «σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών».

Η μείωση των εισοδημάτων προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να περιορίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Επίσης, η αβεβαιότητα για την αγορά εργασίας εντείνει τις πιέσεις στην αγορά ακινήτων, με το κλίμα να χειροτερεύει και τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό 17 ετών.



source: capital.gr

No comments:

Share |