Monday, October 25, 2010

Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό 10 ετών οι χορηγήσεις στεγαστικών το Σεπτέμβριο


Μ. Βρετανία: Σε χαμηλό 10 ετών οι χορηγήσεις στεγαστικών το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από βρετανικές τράπεζες αναπτύχθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό σε διάστημα σχεδόν δέκα ετών το Σεπτέμβριο ενώ οι εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων περιορίστηκαν εκ νέου, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά κατοικία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Βρετανικών Τραπεζών (BBA).

Και οι εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα συνέχισαν να αποπληρώνουν τραπεζικές υποχρεώσεις καθώς ο δανεισμός διατηρήθηκε σε αρνητικό έδαφος το Σεπτέμβριο.

Οι καθαρές χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων, σε εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. λίρες το Σεπτέμβριο έναντι 2,5 δισ. λιρών τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία είναι τα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2000 ενώ είναι αρκετά χαμηλότερα από τα 2,9 δισ. λίρες του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Το outlook παρέμεινε υποτονικό με τις εγκρίσεις στεγαστικών – έναν αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής δραστηριότητας και τιμών της αγοράς κατοικίας – να μετριάζονται ξανά, φτάνοντας μόλις τις 31.104 το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009 και συγκρίνεται με τις 31.781 τον Αύγουστο και 42.042 το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η υποτονική δραστηριότητα στεγαστικών και η χαμηλή ζήτηση για ανεξασφάλιστες πιστώσεις αντανακλούν τις αβεβαιότητες ενόψει του Spending Review, σχολίασε ο David Dooks, διευθυντής στατιστικής της BBA. «Η ζήτηση για νέα στεγαστικά παραμένει χαμηλή και παρά την ύπαρξη περισσότερων ακινήτων στην αγορά και της πτώση των τιμών κατοικιών».

Οι εταιρείες εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αποπλήρωσαν χρέος για έναν ακόμη μήνα το Σεπτέμβριο, αποπληρώνοντας 3,3 δισ. λίρες το Σεπτέμβριο. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο αυτού του έτους και έρχεται μετά τις 1 δισ. λίρες που αποπληρώθηκαν τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

«Ο δανεισμός των επιχειρήσεων συνεχίζει να αντανακλά την αδύναμη ζήτηση με τις εταιρείες να μειώνουν τις υποχρεώσεις αποπληρώνοντας τραπεζικό δανεισμό», τόνισε ο Dooks.



source: capital.gr

No comments:

Share |