Monday, October 25, 2010

Νέο χαμηλό 15 ετών για το δολάριο έναντι του γεν


Νέο χαμηλό 15 ετών για το δολάριο έναντι του γεν

Χάνει έδαφος το δολάριο στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας διολισθαίνοντας σε νέο χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν στον απόηχο των δεσμεύσεων των υπουργών Οικονομικών από την Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και αναδυόμενων χωρών (G20) να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους.

Έναντι του γεν το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί στα 80,73 γεν από 81,43 γεν αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ νωρίτερα διολίσθησε έως τα 80,63 γεν. Το ιστορικό χαμηλό του δολαρίου βρίσκεται στα 79,75 γεν.

Κέρδη σημειώνει εξάλλου το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,4060 δολ. από 1,3934 δολ. το βράδυ της Παρασκευής. Η βρετανική λίρα κερδίσει έδαφος στα 1,5759 δολ. από 1,5675 δολ.

Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων υποχωρεί στις 76,880 μονάδες από 77,469 μονάδες το βράδυ της Παρασκευής.

Στο κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20 στη Ν. Κορέα γίνεται λόγος για "άνιση οικονομική ανάκαμψη", ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών δεσμεύονται να απέχουν από πρακτικές αποδυνάμωσης των νομισμάτων τους με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών. Τονίζουν τέλος την ανάγκη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες να καθορίζονται από τις αγορές.

Περιμένει κι άλλες κινήσεις για το γουάν ο Gheitner

Κίνηση «καλής θέλησης» περιμένει από την Κίνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Timothy Geithner, επιτρέποντας την ανατίμηση του γουάν, καθώς εκτιμά ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατάλαβαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι είναι προς όφελος της εγχώριας ανάπτυξης αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας.

«Αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό για τον κόσμο», σχολίασε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Geithner μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών στη Νότια Κορέα.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του έγιναν μία ημέρα πριν από την μη προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κίνα για συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Wang Qishan, προκειμένου να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι «οι Κινέζοι έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν αναφορικά με την απεξάρτηση του γουάν από το δολάριο. Αλλά νομίζω πως είναι αποφασισμένοι να το κάνουν, καθώς αναγνωρίζουν πως είναι προς ίδιον όφελός τους.



source: capital.gr

No comments:

Share |