Monday, October 25, 2010

Επιτόκιο 3,84% στα 5ετή ομόλογα


Επιτόκιο 3,84% στα 5ετή ομόλογα


Στο 3,84% ανήλθε το επιτόκιο των πενταετών χρεογράφων που εξέδωσε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 30%, αφήνοντας ικανοποιημένη την κυβέρνηση τόσο για το επιτόκιο όσο και για το βαθμό συμμετοχής ξένων επενδυτών.

Όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών προέκυψε συνολική ζήτηση για €1,3 δις και εξ ανάγκης ο αριθμός των χρεογράφων που παραχωρήθηκε σε κάθε επενδυτή περιορίστηκε αναλογικά, αφού η έκδοση ήταν για €1 δις.

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων επένδυσε τελικά €137,5 εκ. αντί των αρχικών €180 εκ. που είχε αποφασιστεί να επενδύσει, είπε, λόγω της πιο πάνω αναλογίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός φανερά ικανοποιημένος ξεκίνησε τις δηλώσεις του ότι «καλύφθηκε με πλήρη επιτυχία η έκδοση €1δις πενταετών χρεογράφων τα οποία έκδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία».

Παράλληλα χαρακτήρισε το επιτόκιο των χρεογράφων εξαιρετικά ανταγωνιστικό συγκρινόμενο μάλιστα με το προηγούμενο επιτόκιο που δανείστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2009 και το οποίο κυμαινότανε στο 4,7%.

«Υπάρχει μια εξοικονόμηση που πλησιάζει το 1% ετησίως άρα μιλούμε για ένα κέρδος στον κύπριο φορολογούμενο €10 εκ. ετησίως ή €50 εκ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χρεογράφων» επεσήμανε.

Το πιο σημαντικό εντούτοις τόνισε ο κ. Σταυράκης είναι ότι «η κυπριακή οικονομία πέρασε ένα εξαιρετικά δύσκολο τεστ σε πολύ αρνητικές παγκόσμιες συγκυρίες» κατορθώνοντας «να εξασφαλίσει όλες τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες από το εξωτερικό που χρειάζεται για τους επόμενους 12 μήνες».

Τόνισε ότι «το 80% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση είναι ξένοι, εκ των οποίων μια τεράστια γερμανική ασφαλιστική εταιρεία η οποία αγόρασε πακέτο €170 εκ. ή το 17% της έκδοσης».

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει υπέδειξε ο κ. Σταυράκης, την εμπιστοσύνη που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και οικονομία στο εξωτερικό.

Το υπόλοιπο ποσό εξήγησε καλύφθηκε από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, θεσμικούς επενδυτές, ταμεία προνοίας και άλλους.

Όσον αφορά το αποθεματικό του ΤΚΑ διευκρίνισε ότι μετά την εξέλιξη αυτή δηλαδή τη μεγάλη ζήτηση που είχαν τα κυπριακά χρεόγραφα από ξένους επενδυτές, παραμένει ένα ποσό της τάξης των €62,5 εκ. τα οποία θα πρέπει να επενδυθούν από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλους τίτλους ή άλλα χρεόγραφα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |