Monday, October 25, 2010

Χονγκ Κονγκ: Η ανάπτυξη "μαγνητίζει" τους επενδυτές


Χονγκ Κονγκ: Η ανάπτυξη "μαγνητίζει" τους επενδυτές


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Dow Jones)—Στο Χονγκ Κονγκ παρατηρούνται σημαντικές εισροές κεφαλαίων τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές κινούνται μαζικά προς τις μετοχές σε αναζήτηση προσοδοφόρων αρχικών δημόσιων προσφορών και μετοχών που «παίζουν» στην ανατίμηση του γουάν και τη ραγδαία ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η συσσώρευση των κεφαλαίων, μεγάλος μέρος της οποίας προέρχεται από πεινασμένους για αποδόσεις θεσμικούς επενδυτές της Δύσης, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό των τιμών τίτλων στις ασιατικές αγορές, αν και πολλά στελέχη της αγοράς δεν πιστεύουν ότι οι όγκοι βρίσκονται σε απειλητικά επίπεδα.

«Τα σενάρια για τις πιθανότητες ανατίμησης του γουάν έχει προσελκύσει επενδυτές να αγοράσουν εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές κινεζικών εταιρειών», σχολιάζει ο Francis Lun, γενικός διευθυντής της Fulbright Securities.

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global, τα equity funds του Χονγκ Κονγκ εμφάνισαν καθαρές εισροές ύψους 385 εκατ. δολαρίων την περίοδο από 1η Ιουλίου έως 13 Οκτωβρίου, έναντι 52 εκατ. δολαρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2009. Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο της τάξης του 7% τον τελευταίο ένα μήνα.

Τα ασιατικά equity funds, εκτός των ιαπωνικών, έχουν ήδη δει ισχυρές εισροές κεφαλαίων με 11,34 δισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο του 2010, έναντι 5,78 δισ. δολαρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Η ρευστότητα αναμένεται να προσφέρει στήριξη σε μεγάλο αριθμό αρχικών δημόσιων προσφορών, IPO, τις επόμενες εβδομάδες στην περιοχή, με τις ροές να ωθούνται από την προοπτική αγοράς μετοχών όπως της AIA Group, που θα είναι αρκετά μεγάλες για να γίνουν τελικά μέρη των βασικών δεικτών. Η IPO της AIA, η οποία την Παρασκευή τιμολογήθηκε στην κορυφή ενός ενδεικτικού εύρους, μπορεί να συγκεντρώσει έως και 20,5 δισ. δολάρια, που είναι ρεκόρ για την περιοχή. Η Jiangsu Rongsheng Heavy Industries Group Co., ένα κινεζικό ναυπηγείο ιδιωτικών κεφαλαίων, επίσης πρόκειται να αντλήσει έως και 1,5 δισ. δολάρια σε αυτό το τρίμηνο.

Αντίθετα από τις IPO στις ΗΠΑ, οι ασιατικές IPO διαφόρων βαθμίδων ποιότητας κατάφεραν να βρουν στήριξη από επενδυτές εκτός της περιοχής που θέλουν να αποκτήσουν έκθεση στην ανάπτυξη, τόνισε ένας τραπεζίτης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στη Σιγκαπούρη.

«Το κέντρο της καμπύλης είναι σε διαφορετικό σημείο στην Ασία και αυτό το βλέπουμε στο ότι τα ασιατικά deals πραγματοποιούνται, καλά deals ή κακά deals», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η αγορά έχει «απομακρύνει ορθολογικά τις πληθωριστικές ανησυχίες» και ότι οι επενδυτικές πλέον αναμένουν να συνεχιστεί η στήριξη παρά το επιτοκιακό περιβάλλον των ΗΠΑ.

Ο Desmond Tjiang, επικεφαλής επενδύσεων σε ασιατικές μετοχές, εκτός της Ιαπωνίας, της BNP Paribas Investment Partners, εκτιμά ότι οι όγκοι συνάδουν με μία υγιή επιφυλακτικότητα αναφορικά με «φούσκες» μετοχών.

«Μέχρι στιγμής η αγορά είναι ακόμη λογική – οι καλές IPO τα πάνε καλά, οι κακής ποιότητας IPO βουλιάζουν κάτω από την τιμή έκδοσης την ημέρα της έκδοσης», τόνισε ο Tjiang.

Εκτός από τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο που έχουν ήδη γίνει, ο Tjiang δεν αναμένει οι ασιατικές αγορές να δουν νέες IPO πολλών δισεκατομμυρίων πριν το τέλος του έτους.

Ωστόσο πιστεύει ότι IPO μεγέθους της τάξης των 1 δισ. δολαρίων θα συνεχίσουν να μπορούν να βρουν αρκετή στήριξη ώστε να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του έτους. Επιπλέον, τόνισε ότι οι αγορές είναι μόλις 16 μήνες σε κύκλο bull αγοράς, ο οποίος λέει ότι συνήθως διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια.

Μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να αντλήσουν πάνω από 1 δισ. δολάρια πριν το τέλος του έτους στο Χονγκ Κονγκ, είναι η εταιρεία παρασκευής κυτταρίνης Sateri International και η Huaneng New Energy Industrial Co., η μονάδα αιολικής ενέργειας της κινεζικής ενεργειακής China Huaneng Group, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στα deals.

Τα hedge funds επιθυμούν και αυτά με τη σειρά τους να εγκατασταθούν στην Ασία καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν την έκθεση σε ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας εν τω μέσω αργής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το hedge fund Fortress Investment Group LLC ανακοίνωσε ότι ανοίγει νέα γραφεία στη Σιγκαπούρη στις αρχές του επόμενου έτους για να δημιουργήσει ένα σημαντικό ασιατικό κόμβο, μετά τη δημιουργία γραφείων στο Λονδίνο, το Τόκιο, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και το Σίδνεϊ.

Το σχέδιο της Fortress έρχεται εν τω μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι hedge funds όπως οι GLG Partners, D.E. Shaw & Co και Citadel Investment Group σκοπεύουν να ανοίξουν ή να επεκτείνουν γραφεία στην Ασία, μετά το σημαντικό αριθμό εταιρειών που εγκατέλειψαν την Ασία κατά την χρηματοπιστωτική κρίση.

«Το κλίμα στην αγορά θα παραμείνει αισιόδοξο, για όσο δεν υπάρχουν σημάδια αντιστροφής της πτωτικής κίνησης του δολαρίου», σχολίασε ο Alex Au, γενικός διευθυντής της Richland Capital Management Ltd.




source: capital.gr

No comments:

Share |