Monday, May 31, 2010

Profit taking για το χρυσό


Profit taking για το χρυσό

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός σήμερα, καθώς η ανάκαμψη του ευρώ, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις που προκάλεσε η υποβάθμιση της Ισπανίας από το διεθνή οίκος αξιολόγησης Fitch, έδωσε την εντύπωση στους επενδυτές ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι μη αναστρέψιμη. Κατά αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές φάνηκαν πρόθυμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στις επενδύσεις τους, από ότι περιέχει ο χρυσός.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 2,6 δολάρια, στα 1.212,4 δολάρια η ουγγιά.
Έντονη είναι και η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τα επίπεδα που έχει βρεθεί ο χρυσός το τελευταίο διάστημα, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών οδήγησε το χρυσό σε ιδιαίτερα υπεραγορασμένα επίπεδα. Η διόρθωση δεν είναι σημάδι μεταστροφής της τάσης επισημαίνουν οι αναλυτές, αλλά κατοχύρωσης των κερδών.

source: reporter.gr

Πάνω από τα 74 δολάρια το αργό


Πάνω από τα 74 δολάρια το αργό

Πάνω από τα 74 δολάρια επανήλθε σήμερα το αργό, αν και σήμερα οι αγορές του Λονδίνου και των ΗΠΑ δεν λειτούργησαν λόγω αργίας Memorial Day. Έτσι το αργό διαπραγματεύτηκε μόνο στις αγορές εμπορευμάτων της Ασίας, κλείνοντας σήμερα με κέρδη 0,64% στα 74,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου brent έκλεισε στο +0,78% στα 74,6 δολάρια το βαρέλι.
Αν και σήμερα αναμενόταν ότι θα υπάρξουν πιέσεις στο «μαύρο χρυσό» λόγω της υποβάθμισης της Ισπανίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, η ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος στάθηκε μοχλός ανόδου του εμπορεύματος. Υπενθυμίζεται εδώ ότι για το μήνα Μάιο το αργό έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 14%.

source: reporter.gr

Πτώση 70,6% στα κέρδη των εισηγμένων


Πτώση 70,6% στα κέρδη των εισηγμένων


Μειωμένα κατά 70,6% είναι τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών σύμφωνα με την Πήγασος Χρηματιστηριακή και διαμορφώθηκαν στις 414 χιλιάδες ευρώ. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,8% διαμορφούμενες στα 19,75 δισ. ευρώ και τα ΕΒΙΤDA μειώθηκαν στα 2,596 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 11,1%.

Για το χειρότερο ξεκίνημα κάνει λόγο η Πήγασος και σημειώνει πως η συρρίκνωση άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο. Στα βασικά σημεία αναφέρει πως η εποχικότητα, η έκτακτη εισφορά και η μείωση δημόσιων δαπανών είναι οι κυριότεροι λόγοι της μείωσης των μεγεθών.

Αρνητικές είναι οι τράπεζες, ανησυχητικά αυξανόμενος είναι ο αριθμός και ο ρυθμός των ζημιογόνων εταιριών. Οριακή η εικόνα των κεφαλαίων σε μεσαίες κατασκευές και εκδοτικές εταιρίες και σε κλαδικό επίπεδο θετική έκπληξη από Ιχθυοκαλλιέργειες και εταιρίες επενδύσεων σημειώνει η ΑΧΕ.

Πιο αναλυτικά το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ αναφέρει πως αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός τότε η φετινή χρήση θα αφήσει ιστορία στην εξέλιξη της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών. Τα 414 εκ. ευρώ είναι το χαμηλότερο αποτέλεσμα α’ τριμήνου που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ΧΑ και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η χαμηλότατη επίδοση κερδών της πρώτης περιόδου δημοσίευσης αποτελεσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Τράπεζα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχε πετύχει μόνη της σχεδόν την ίδια επίδοση (412 εκ. ευρώ) με τις 267 εταιρίες του ΧΑ. Από τις 144 κερδοφόρες εταιρίες μόλις 76 κατάφεραν να έχουν ουσιωδώς καλύτερη εικόνα στα κέρδη ενώ η αναλογία κερδισμένων χαμένων επιδεινώθηκε σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2009 προσεγγίζοντας επικίνδυνα το 50 – 50 (54/46). Οι κερδοφόρες εισηγμένες εταιρίες το α’ τρίμηνο δούλεψαν περισσότερο για να συνεισφέρουν στο κράτος παρά στους μετόχους τους. Η έκταση της εισφοράς είναι τέτοια που αντιστοιχεί σχεδόν στο καθαρό αποτέλεσμα ενός τριμήνου και ειδικά στις τράπεζες ήταν ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι ισολογισμοί κινήθηκαν κοντά στο «νεκρό τους σημείο». Οι εισηγμένες πάντως δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει με την έκτακτη εισφορά καθώς η πλήρη ενσωμάτωση στα μεγέθη θα γίνει στις ανακοινώσεις εξαμήνου. Το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο θεωρούμε ότι έχει εμφανιστεί στις λογιστικές καταστάσεις.

Με τις τράπεζες να έχουν αρνητική συνεισφορά στο φετινό α’ τρίμηνο (-157 εκ. ευρώ) οι εκπλήξεις και οι διακριθέντες του τριμήνου θα πρέπει να αναζητηθούν στις κυριότερες εμποροβιομηχανικές εταιρίες οι οποίες έδειξαν καλύτερο πρόσωπο ακόμα και στον κύκλο εργασιών τηρουμένων των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν σε επίπεδο οικονομίας. Ο ρυθμός της μείωσης των κερδών στις εμποροβιομηχανικές εταιρίες κινείται κοντά στο 37% αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος λόγω της υψηλής κερδοφορίας που είχε κατά τις προηγούμενες χρήσεις είχε μεγαλύτερο απόθεμα «λίπους» να κάψει.

Οι εξαγωγικές εταιρίες και οι θυγατρικές στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να «ξεπληρώνουν» τις επενδύσεις που έγιναν φέρνοντας φρέσκο πελατολόγιο αλλά και εναλλακτικές προώθησης των αποθεμάτων ώστε να μειώνεται η ανάγκη σε κεφάλαιο κίνησης. Στην πλειονότητα τους οι επιχειρήσεις δείχνουν να κινούνται πολύ προσεκτικά στην αύξηση των αποθεμάτων και το δανεισμό τους διατηρώντας ικανοποιητική ρευστότητα στους ισολογισμούς τους. Η συρρίκνωση πάντως των περιθωρίων κέρδους για το μεν λειτουργικό (13%) και το καθαρό (2,9%) δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στο να καταστούν ανταγωνιστικές οι ελληνικές βιομηχανίες και σαφώς αυξάνει το κίνδυνο από τις όποιες διακυμάνσεις εμφανιστούν αργότερα στην ζήτηση ή την ρευστότητα.

Η μικρή ενίσχυση που παρατηρείται στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στην αύξηση της αξίας των πωλήσεων στις εταιρίες Πετρελαιοειδών και τα Διυλιστήρια (~ +1,1 δις ευρώ) κυρίως λόγω των ανατιμήσεων στα καύσιμα και στις αυξήσεις στην φορολογία της εμπορίας τους.

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα από την άλλη πλευρά δεν άφησε ανεπηρέαστη την εικόνα κερδών κλάδων οι οποίοι έχουν σαν βάση του κόστους παραγωγής την βενζίνη και το πετρέλαιο. Ο κλάδος των μεταφορών κινείται στο κόκκινο με ζημιές 85,5 εκατομμυρίων καθώς εκτός από τα καύσιμα το α’ τρίμηνο είναι από τα χειρότερα σε επίπεδο επιβατικής κίνησης επιβαρημένο και από την γενικότερη εικόνα συντηρητισμού που διαπνέει πλέον την κατανάλωση.Το α’ τρίμηνο επηρεάστηκε σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών εταιριών από την μετατόπιση της Πασχαλινής αγοραστικής ζήτησης η οποία συγκράτησε την μείωση τωνπωλήσεων στο λιανικό εμπόριο καθώς και από προσφορές και «προ-εκπτώσεις» οι οποίες ξεκίνησαν αρκετά νωρίτερα τον Ιανουάριο. Από τους πιο ευάλωτους κλάδουςαποδείχθηκαν αυτοί της ένδυσης και των επίπλων. Ακόμα και ο μη ελαστικός κλάδος των υπηρεσιών υγείας εμφανίζει κάμψη άνω του 50% στα καθαρά κέρδη και άνω του 35% στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Στους κλάδους με την καλύτερη επίδοση κερδών ξεχωρίζουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες με το σύνολο των εταιριών να είναι κερδοφόρο και μάλιστα με σημαντική αύξηση κερδών έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου (+384%) το οποίο αποδίδεται στην ωρίμανση του κύκλου των αποθεμάτων και την εισροή κερδών από πραγματοποιηθείσες πωλήσεις.

Καλή εικόνα είχαν και οι επενδυτικές εταιρίες (5,6 εκ. ευρώ) οι οποίες φαίνεται να πιστεύουν περισσότερο τις ξένες αγορές και να κινούνται στην Ελληνική αγορά κάνοντας χρήση αντισταθμιστικών εργαλείων. Είναι από τις λίγες φορές που παρατηρείται μια τόσο μεγάλη απόκλιση στην κερδοφορία των εταιριών σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη, ένα φαινόμενο ευχάριστο που αν μην τι άλλο δείχνει κάποια διορατικότητα σε επίπεδο θεσμικής διαχείρισης.

Η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης ήταν ορατή στην πορεία των εσόδων των έντυπων μέσων αλλά και της τηλεόρασης. Ειδικά στα έντυπα η μείωση των εσόδων κατά 7% σε συνδυασμό με την διατήρηση του ανταγωνισμού μέσω των προσφορών χτύπησε και στα λειτουργικά αποτελέσματα (-15 εκ. ευρώ) με το σύνολο του κλάδου να καταγράφει αθροιστικές ζημιές 22 εκ. ευρώ ενώ καμία εταιρία δεν εμφανίζει αύξηση κερδών στο τελικό αποτέλεσμα. Οι συσσωρευμένες ζημιές εκτιμούμε ότι πλέον βάζουν τον κλάδο στο δίλλημα της συγκέντρωσης ή της αναζήτησης νέων κεφαλαίων μέσω αυξήσεων αφού πλέον τα ίδια κεφάλαια έχουν μειωθεί σε κρίσιμα επίπεδα. Η αναστολή του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων συρρίκνωσε για ένα ακόμα τρίμηνο τους άμεσα εξαρτώμενους κλάδους της πληροφορικής και των κατασκευών. Ειδικά στις κατασκευές ακόμα και ανθεκτικές εταιρίες (Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ) εμφανίζουν μειώσεις στην δραστηριότητα τους παρά τα υψηλά ανεκτέλεστα καθώς είναι δυσκολότερη η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Πρωταγωνιστές

Σε επιμέρους εταιρίες ξεχωρίζουμε ως ανθεκτικότερες και με αυξημένα κέρδη τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, Folli Folie ΚΑΕ, Coca cola, ΔΕΗ, Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Lamda Development, EXAE και Καρέλιας. Ειδικά οι τέσσερις πρώτες έχουν καλύψει ήδη τα κέρδη του 2009 με την συμβολή έκτατων παραγόντων που όμως δεν θα επηρέαζαν την θετική εικόνα στα κέρδη. Σε ότι αφορά την Καρέλιας αν και η εταιρία δεν εμφανίζει αξιοσημείωτη χρηματιστηριακή εμπορευσιμότητα η αύξηση στα καθαρά κέρδη κατά 30% (6,7 εκ. ευρώ) και του κύκλου εργασιών κατά 15% σε ένα εχθρικό φορολογικό και νομοθετικό περιβάλλον χρήζει ειδικής μνείας ως παράδειγμα επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς. Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Elinoil, Cyclon, Πλαίσιο, Intracom Κατασκευές, Καραμολέγκος, Καράτζης, Eurodrip, Autohellas, Κυριακίδης, FG Europe και MLS Πληροφορική. Στα κυριότερα turn around stories από τις 21 περιπτώσεις που γύρισαν θετικές επισημαίνουμε τις Εγνατία Τράπεζα, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κλωνατεξ, Mermeren ΟΛΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ζήνων, Σάνυο, Πετρόπουλος με πολλούς ωστόσο αστερίσκους έκτακτης κερδοφορίας για κάποιες από τις προαναφερόμενες. Στον αντίποδα βρέθηκαν πολλές εταιρίες –πέρα από όσες έχουν επισημανθεί κλαδικά- που εμφάνισαν έντονα αρνητικό αποτέλεσμα με κυριότερες τις MIG, Nutriart, Fortnet, Intracom, HOL, Αττικατ, Σιδενορ, Πετζετάκις, Τεγόπουλος, Εδραση, Δεσμός, Βωβός κ.α, που για τα δεδομένα της χρήσης είναι μάλλον απίθανο να επιτύχουν κάποια θεαματική ανατροπή εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

source: reporter.gr

Τρίμηνο δοκιμασίας με σκληρά "stress tests" από την ΤτΕ


Τρίμηνο δοκιμασίας με σκληρά "stress tests" από την ΤτΕ


Ορισμένα «ραντεβού» έχουν γίνει στην Αθήνα, άλλα όχι… Σε ορισµένα από αυτά, που είχαν χαρακτήρα φιλικής προσωπικής συνάντησης, παρόντες ήταν και «κρατικοί» τραπεζίτες. Το κοινό στις συναντήσεις αυτές –σύµφωνα µε τα όσα µετέφεραν στο «Κ» παρόντες σε δύο από αυτές τις συνευρέσεις– ήταν η ανησυχία για το τι θα γίνει µέσα στο επόµενο τρίµηνο µε τις ελληνικές τράπεζες και ο…ρόλος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η είδηση όμως ήταν αλλού και την «έφερε» στην οµήγυρη τραπεζίτης κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζας, ο οποίος επισήµανε τη σηµασία που θα έχει στην επίσπευση των τραπεζικών «γάµων» ο νέος κύκλος των «stress tests» στα οποία θα υποβληθούν υποχρεωτικά όλες οι ελληνικές τράπεζες µε πολύ αυστηρότερους σε σχέση µε το παρελθόν όρους. Το «µήνυµα» υπήρχε στο περιβόητο «µνηµόνιο» που έχει γίνει πλέον νόµος του κράτους. Σε δύο σηµεία το «µνηµόνιο» αναφέρει:

- Η ΤτΕ θα εντείνει την εποπτεία των χρηµατοπιστωτικών συστηµάτων και θα αυξήσει τους διαθέσιµους πόρους για την εποπτεία. Αυτό περιλαµβάνει αύξηση της συχνότητας και της ταχύτητας υποβολής στοιχείων και περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωµένου πλαισίου για συχνούς ελέγχους ακραίων συνθηκών, τα γνωστά «stress tests». Στο ίδιο σηµείο µάλιστα προβλέπεται ότι θα χορηγηθεί ισχυρή νοµική προστασία στο προσωπικό της ΤτΕ για να µπορεί να εκτελεί χωρίς πίεση τους ελέγχους.

- Σε κάθε περίπτωση που οι εποπτικές Aρχές αξιολογούν ότι υπάρχει πιθανότητα το κεφάλαιο µιας τράπεζας να πέσει κάτω από το επαρκές επίπεδο, οι µέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν άµεσα νέο κεφάλαιο ή να λαµβάνουν προσωρινά κεφάλαιο από το ΤΧΣ. Αν στη συνέχεια οι µέτοχοι δεν µπορούν να αποπληρώσουν το ΤΧΣ, τότε µπαίνουν αµέσως σε καθεστώς αναδιάρθρωσης από το Ταµείο.

- Εντατικοποιείται η επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων µε τις εποτπικές Aρχές των χωρών της ΝΑΕ για να εκτιµηθεί ο πραγµατικός κίνδυνος και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Το πλαίσιο αυτό, σύµφωνα µε τα όσα συζητούνται το τελευταίο δεκαήµερο στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες «να κινηθούν δραστήρια µέσα στο επόµενο τρίµηνο και να έχουν βρει λύσεις µεταξύ τους αν δεν θέλουν να τις βρει το ΤΧΣ γι’ αυτές».Η ατµοµηχανή αυτής της επίσπευσης θα είναι τα stress tests τα οποία θα έχουν αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά όχι µόνο την τρέχουσα αλλά –κυρίως– τη µεσοπρόθεσµη αυτάρκειά τους σε κεφάλαια για την αντιµετώπιση «ακραίων συνθηκών» στην οικονοµία… Από την ΤτΕ και τις αρµόδιες υπηρεσίες της τηρούν απόλυτη σιγή όσον αφορά το θέµα αυτό και παραπέµπουν στις δηλώσεις Προβόπουλου και Παπακωνσταντίνου.

Πληροφορίες του "Κεφαλαίου" πάντως αναφέρουν ότι το πλάισιο των stress tests θα είναι τόσο αυστηρό που θα φέρει ακόμη και μεγάλες τράπεζες στην πόρτα του ΤΧΣ, αν δεν βρουν άμεση "λύση" οι μεγαλομέτοχοί τους. αυτό το γεγονός άλλωστε, έχει πολλαπλασιάσει τελευταία τις επαφές μεταξύ των τραπεζιτών.

Τα παζάρια μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών

Στο υπ. Οικονοµικών αντιµετωπίζουν το θέµα της αλλαγής του εγχώριου τραπεζικού χάρτη µε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κάµψη της οικονοµίας θα «χτυπήσει» στα αδύνατα σηµεία των ισολογισµών πριν από το τέλος του έτους. Στοκεντρικό τους σενάριο, όµως, η Εθνική Τράπεζα παραµένει ο άξονας γύρω από τον οποίο θα γίνουν οι βασικές αλλαγές. Αρµόδιο στέλεχος του υπ. Οικονοµικών παραδέχθηκε σε σχετική συζήτηση µε το «Κ» ότι «έχει νόηµα να συνδεθεί η Εθνική Τράπεζα µε µία από τις µεγάλες ιδιωτικές ...».

Στην ερώτηση του «Κ» αν έχει βάση το σενάριο που ακούγεται επίµονα τελευταία για τη σύνδεσή της µε την Τράπεζα Πειραιώς, η απάντηση ήταν ενδεικτική των προθέσεων: «Δεν μπορώ να το διαψεύσω, αλλά στην θέση σας... δεν θα πόνταρα σε αυτό». Αν η κατεύθυνση αυτή παραμείνει, τότε η Εθνική θα πρέπει να συνδεθεί με όποια από τις μεγάλες ιδιωτικές (Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Κύπρου κ.ά.) επιβιώσει από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το πρόβλημα δεν είναι απλώς η συγχώνευση, αλλά η «βιωσιμότητα» του νέου σχήματος στις αντίξοες συνθήκες των επόμενων ετών.

Όσες από τις ιδιωτικές τράπεζες βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο από τα stress test, θα πρέπει να βρουν διέξοδο σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μεγαλομετόχους τους είτε από νέους επενδυτές – αγοραστές. Διαφορετικά θα πρέπει να παραδώσουν το management στα στελέχη του ΤΧΣ...

Στο πλαίσιο αυτό τελευταία ακούγονται φήμες για την προσέγγιση της Eurobank με την Emporiki, αλλά την ίδια στιγμή άλλες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από τους ενδιαφερόμενους φέρουν τη Eurobank να είναι σε επαφή και με μεγάλο (και εύρωστο κεφαλαιακά) ευρωπαϊκό όμιλο. Ανάλογες φήμες κυκλοφορούν και για την Alpha, για την οποία εμφανίζονται δημοσιεύματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Κεντρική Ευρώπη.

Όλες αυτές οι «κουβέντες» δεν ξεπερνούν όμως το όριο της φημολογίας. Το μόνο ισχυρό στοιχείο παραμένει η ανεπίσημα αναφερόμενη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να δει την Εθνική να συνδέεται με μια από τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αφού προηγηθεί η δοκιμασία των stress tests και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Μάιο


Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι καταναλωτές και οι περισσότερες επιχειρήσεις στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι πλέον πολύ λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον, καθώς τα χρεωστικά προβλήματα της ζώνης του κοινού νομίσματος εγείρουν αμφιβολίες για το οικονομικό της μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, η εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχάνων συνέχισε να βελτιώνεται και η εκμετάλλευση της παραγωγικής ικανότητας στον εν λόγω κλάδο ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Σε μηνιαία δημοσκόπηση για το μήνα Μάιο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο δείκτης του συνολικού οικονομικού κλίματος ESI της Κομισιόν, μειώθηκε σημαντικά στις 98,4 μονάδες, από 100,6 τον Απρίλιο.

Η πτώση του ESI ήταν αναπάντεχη, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ενίσχυση του δείκτη στις 101 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε σημαντικά, στο -18 από -15 τον Απρίλιο, σε αναλογία με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Η λεπτομερής ανάλυσης της δημοσκόπησης επιβεβαιώνει ότι η πτώση, σχεδόν στο σύνολό της, οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία τους επόμενους 12 μήνες καθώς αρκετές κυβερνήσεις προχώρησαν σε μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν οικονομικά προσιτή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες λιανικού εμπορίου έγιναν επίσης λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον. Ωστόσο οι μεταποιητικές εταιρείες συνέχισαν να γίνονται πιο αισιόδοξες, με τον δείκτη εμπιστοσύνης της Κομισιόν για τον κλάδο να ενισχύεται στο -6 από -7 τον Απρίλιο, σε αναλογία με τις εκτιμήσεις.


source: capital.gr

ΟΟΣΑ: Στο 0,7% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το α΄τρίμηνο

ΟΟΣΑ: Στο 0,7% ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το α΄τρίμηνο


Θετικούς ανάπτυξης για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο σημείωσαν το πρώτο του 2010 οι χώρες μέλη του Οικονομικού Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη.


Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, το ΑΕΠ των 31 χωρών του οργανισμού ήταν σε ποσοστό 0,7% υψηλότερο σε σχέση με το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2009 και 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη αύξηση του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ, το οποίο αντιστοιχεί στο 61,3% του παγκόσμιου, σε ετήσια βάση μετά το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν ήταν ομοιόμορφη καθώς η Ε.Ε. υστέρησε τόσο της Ιαπωνίας όσο κα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,8% σε σχέση με το τέταρτο του 2009, της Ιαπωνίας 1,2% ενώ της Ε.Ε. μόλις 0,2%.

Ο ΟΟΣΑ προχώρησε παράλληλα στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για το 2010 και το 2011, επικαλούμενος την ισχυρή ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων χωρών και των ροών στο παγκόσμιο εμπόριο. Ειδικότερα, ο οργανισμός αναμένει επέκταση του ΑΕΠ των 31 χωρών σε ποσοστό 2,7% το 2010 και σε ποσοστό 2,8% το 2011 ενώ το Νοέμβριο έκανε λόγο για 1,9% και 2,5%.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος στο 1,6% του δείκτη τιμών καταναλωτή


Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος στο 1,6% του δείκτη τιμών καταναλωτή


Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη βρέθηκε να κερδίζει έδαφος το Μάιο, αν και συνεχίζει να παραμένει σταθερά κάτω από τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό κοντά αλλά κάτω από το 2%

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναρριχήθηκε στο 1,6% το Μάιο από 1,5% τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €54,512 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €54,512 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ συνέχισαν τις σταθερές αγορές καλυμμένων ομολόγων την Παρασκευή, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 54,512 δισ. ευρώ όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε περίπου 99 εκατ. ευρώ σε αγορές την περασμένη Παρασκευή.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση εμπορικών ή στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες έως 60 δισ. ευρώ τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά

source: capital.gr

Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση "Ba2" για την Uniastrum


Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση "Ba2" για την Uniastrum

Την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Ba2 σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Bank Uniastrum ("Uniastrum") επιβεβαίωσε η Moody΄s Investors Service με το outlook να παραμένει σταθερό.

Ο οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση E+ (με σταθερό outlook) για την χρηματοοικονομική ισχύ της τράπεζας.

Η Moody΄s σημειώνει ότι η ανακοίνωση ακολουθεί την πρόσφατη απόφαση της για την μητρική της Uniastrum, Τράπεζα Κύπρου με την οποία τοποθετείται σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η Τράπεζα Κύπρου κατέχει το 80% της Uniastrum.

source: capital.gr

Healthscope Gets Two A$1.84 Billion Takeover Offers

Healthscope Gets Two A$1.84 Billion Takeover Offers

May 31 (Bloomberg) -- Healthscope Ltd. received two additional takeover offers that value Australia’s second-biggest hospital owner at A$1.84 billion ($1.6 billion) and top a bid by Blackstone Group LP and its partners.

The new proposals, both of A$5.80 a share, are 11 percent above Healthscope’s May 28 closing price. The board considers the offers to be at least equal to an earlier A$5.75-a-share bid, the Melbourne-based company said in a statement today. Last week, Blackstone joined TPG Capital and Carlyle Group in bidding for Healthscope, according to a person familiar with the matter.

Healthscope, where profit has grown an average of 36 percent over the past nine years, said it’s allowing the new bidders to review its financial accounts. Selling the pathology business and putting its hospitals in a real estate fund could value the shares at as much as A$7 each, UBS AG said.

“A breakup makes most sense,” said Andrew Goodsall, a health-care analyst at UBS in Sydney, in a phone interview today. Healthscope’s managers “are solid operators,” he said. “If there’s earnings upside to be had, they would have had it.”

Healthscope shares advanced 5 percent to A$5.49 in Australian trading, a two-year high. The S&P/ASX 200 Index slipped 0.6 percent.

KKR Bid

The stock has climbed 22 percent on the Australian stock exchange since a takeover approach was announced on May 14. Concern among investors that the deal may not proceed is preventing the shares rising further, said John Hester, a health-care analyst at Linwar Securities Ltd. in Sydney.

“These are non-binding offers,” Hester said in a phone interview today. “There’s potential for these bids to all fall over. If I was a significant holder, I’d certainly be looking to reduce my position.” Hester rates the stock “market perform.”

Kohlberg Kravis Roberts & Co. may make a bid for Healthscope tomorrow, the Australian Financial Review said today, without saying where it got the information. KKR may bid with another firm and offer about A$6 a share, the newspaper said.

Healthscope, being advised by Goldman Sachs JBWere Pty and Lazard Ltd., hasn’t given the names of any of its bidders. One may be a U.S.-based private hospital operator being advised by Citigroup Inc., the Australian Financial Review said in a separate report today, without identifying the company or saying where it got the information.

27-Year High

Private hospital groups in Australia, including Healthscope’s larger rival Ramsay Health Care Ltd., are benefiting from increasing demand from an aging population and government measures aimed at boosting private coverage. Uptake of health insurance reached a 27-year high in March and one in two Australians have hospital policies, Health Minister Nicola Roxon said this month.

Healthscope owns or operates 43 hospitals in Australia, including the Prince of Wales Private Hospital in Sydney’s eastern suburbs and Melbourne Private Hospital on the fringe of the city’s central business district. It also runs the Gribbles pathology chain in Australia, New Zealand, Malaysia, Singapore and Mauritius.

source: bloomberg.com

Οι μετοχές της... δεκάρας!


Οι μετοχές της... δεκάρας!


Tο 1998, δημοσίευμα που αναφερόταν στις λεγόμενες «φθηνές μετοχές» (penny stocks) είχε τίτλο: «Αξίζουν όσο ένα πακέτο τσιγάρα». Σήμερα, παρά την πάροδο δώδεκα ετών από τότε και την ένταξη του Χ.Α. στα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια, ο αντίστοιχος τίτλος θα ήταν: «Αξίζουν μόνο όσο ένα τσιγάρο»...

Πράγματι, με την τιμή του πακέτου να έχει φτάσει στα 4 ευρώ (το φθηνό...) και με δεκάδες μετοχές να είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από τα 30 λεπτά, ένας επενδυτής μπορεί να «χτίσει» σταδιακά σημαντικές θέσεις στο Χ.Α. απλώς... κόβοντας το τσιγάρο!

Στον πίνακα της SOLIDUS Χρηματιστηριακής παρουσιάζονται οι τίτλοι του Χ.Α. που με βάση το κλείσιμο της 28ης Μαΐου 2010 ήταν διαπραγματεύσιμοι κάτω από τα 30 λεπτά του ευρώ.

Συνήθως πρόκειται για μετοχές εταιρειών με αδύναμα οικονομικά στοιχεία, οι οποίες φαίνεται ότι θα περάσουν δύσκολες ώρες στην επερχόμενη διετή (τουλάχιστον) ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών. Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη λίστα ενδεχομένως να προκύψουν και κάποιες θετικές εκπλήξεις, που θα αποφέρουν σημαντικότατες αποδόσεις στους «τολμηρούς»...


* ALTEC: Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στα 28 εκατ. ευρώ μπορεί να δείχνει χαμηλή με βάση τα μερίδια αγοράς του ομίλου, ωστόσο εταιρείες με πολύ καλύτερη ρευστότητα και σημαντικά κέρδη αποτιμώνται χαμηλότερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Υψηλός ο δανεισμός, όμως είναι θετικό ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες προσπαθούν να την περισώσουν. Το πρώτο φετινό τρίμηνο συνέχισε να είναι ζημιογόνο.

* ΚΛΩΝΑΤΕΞ: Εταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια, χωρίς συμμετοχές, με εγγυήσεις υπέρ προβληματικών επιχειρήσεων και χωρίς βασικό μέτοχο! Η διάσωσή της θα αποτελέσει θετική έκπληξη.

* ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Με αρνητική καθαρή θέση και αυτή, χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας, αλλά με έναν ισχυρό βασικό μέτοχο (όμιλος Κυριακού), που σε καλύτερες εποχές θα αποφασίσει ενδεχομένως να επαναδραστηριοποιήσει την εισηγμένη.

* ΕΔΡΑΣΗ: Ζητούμενο αποτελεί η στάση των τραπεζών, καθώς, μπορεί η εταιρεία να διαθέτει ισχυρή ακίνητη περιουσία και υψηλή τεχνογνωσία, ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της είναι μεγάλες (9,5 εκατ.) και η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο δυσχερής. Πρόσφατα, παραιτήθηκαν τα δύο ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της.

* ΚΟΥΜΠΑΣ: Εταιρεία συμμετοχών με αρνητική καθαρή θέση, αλλά με μεγάλες θέσεις σε μετοχές εισηγμένων (και μη) επιχειρήσεων καθώς και σε ακίνητα. Κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να προχωρήσει στην έκδοση δύο νέων ομολογιακών δανείων. Στόχοι της εταιρείας είναι ο περιορισμός των εξόδων και η ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων (μετοχές, συμμετοχές, ακίνητα) προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός.

* ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ: Οι δύο «ομόσταβλες» εισηγμένες (ΓΕΝΕΡ και Alma-Ατέρμων, όμιλος Βρυώνη) έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. Στις 31/3/2010 υπήρχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω των 700 χιλ. ευρώ και σειρά παρατηρήσεων από τον ορκωτό ελεγκτή. Σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ήταν μηδενικός…

* ΝΕΛ: Η επαναδιαπραγμάτευσή της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου την έφερε από τα 30 στα 11 λεπτά μέσα μόλις σε λίγες συνεδριάσεις. Το αποτέλεσμα της εισηγμένης είναι ζημιογόνο εδώ και χρόνια, τα δάνειά της πολύ υψηλά και η διοίκηση της ΝΕΛ αισιοδοξεί ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της και πως από φέτος θα επιτυγχάνει θετικό EBITDA και από το 2011 θετικό αποτέλεσμα προ φόρων.

* ΜΟΧΛΟΣ: Κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, κερδοφόρο το αποτέλεσμα των τελευταίων ετών (και του πρώτου φετινού τριμήνου), ωστόσο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των κατασκευαστικών εταιρειών «στερεύει» επικινδύνως. Πολύ λίγα τα έργα που θα δοθούν φέτος, με «χτυπημένα» περιθώρια και με το Δημόσιο να καθυστερεί χαρακτηριστικά τις αποπληρωμές του.

* PLIAS: Η μετοχή έπεσε και πάλι κάτω από τα 30 λεπτά, παρά το γεγονός ότι προ ολίγων μηνών είχε προηγηθεί reverse split. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τελευταίας τριετίας (περιλάμβανε και αύξηση κεφαλαίου με μετρητά) φαίνεται να κόλλησε στην κρίση και το τελευταίο διάστημα είδαμε την αλλαγή διοίκησης και ιδιοκτησιακού σχήματος, και τώρα βαδίζουμε προς νέο reverse split και προς νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

* ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Αγώνας διάσωσης μέχρις ότου βρεθεί στρατηγικός επενδυτής. Στα «συν» η διεκδίκηση αποζημίωσης από την παλαιά υπόθεση του Καζίνο των Αθηνών.

* RIDENCO: «Μέσα πάει καλά», ωστόσο πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον θα μπορέσουν να περιοριστούν οι μεγάλες ζημίες του ιταλικού εγχειρήματος, όπου επιχειρείται κίνηση αναδιάρθρωσης. Η οικονομική ύφεση κάθε άλλο παρά βοηθάει, όμως στα θετικά της εισηγμένης εταιρείας συγκαταλέγονται τα δύο ισχυρά brand names που αντιπροσωπεύει.

* SANYO: Εταιρεία συμμετοχών με κεφαλαιοποίηση πολύ χαμηλότερη από την καθαρή αξία του ενεργητικού της. Οι περισσότερες τοποθετήσεις (ναυτιλία, εμπορικό κέντρο Avenue) εξακολουθούν να είναι σχετικά αποδοτικές παρά την κρίση, ωστόσο τα δάνεια από τις «αμαρτίες του παρελθόντος» είναι μεγάλα, όπως και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις. Υποαξίες φέτος και από μετοχικές τοποθετήσεις προηγούμενων ετών. Καλύτερα των αναμενομένων τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

* UNIBIOS: Τα σχέδια περί αυξήσεων κεφαλαίου και μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, ενώ η οικονομική ύφεση επιφέρει γερό χτύπημα σε μία εταιρεία που προσπαθούσε να γυρίσει σε θετικό αποτέλεσμα.

* COMPUCON: Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια δείχνουν καλή διάθεση και δεν «τραβούν το χαλί» μιας επιχείρησης που αναδιαρθρώνεται και προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις στον πολύπαθο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο.

* ΙΠΠΟΤΟΥΡ: Για μία ακόμη φορά (δέκατη;) επιχειρείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά. Πέραν αυτού (και του πολύ μεγάλου dilution που θα προκύψει), χρειάζεται μεγάλη άνοδος του κύκλου εργασιών προκειμένου η εταιρεία να επιστρέψει σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

* ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ: «Κατέβασε ταχύτητες» κερδοφορίας το ισχυρότερο κομμάτι του ομίλου (το 39% της Sprider), ενώ σε επίπεδο δραστηριότητας της μητρικής τα πράγματα φαίνονται δύσκολα και θα κριθούν από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται. Με τη μετοχή στα 17 λεπτά, θυμίζουμε ότι προ διετίας περίπου έγινε αύξηση κεφαλαίου στα 99 λεπτά, που καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από τους βασικούς μετόχους.

* ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ: Το 2010 αναμένεται να είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών. Πραγματοποιούνται βέβαια κινήσεις στήριξης της εισηγμένης, αλλά όλα αυτά συνοδεύονται εύλογα και από διάχυση (dilution) μετοχικών θέσεων για τους επενδυτές.

* NUTRIART: Στα πλεονεκτήματα του ομίλου το πολύ γερό brand name που διαθέτει (Κατσέλης) και το ισχυρό μετοχικό σχήμα του. Ωστόσο, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να αποδώσει σύντομα, καθώς οι ζημίες συνεχίζονται και οι δανειακές υποχρεώσεις δεν είναι ευκαταφρόνητες. Αρνητική εξέλιξη υπήρξε για τον εισηγμένο όμιλο και σε ό,τι αφορά το παλαιό ακίνητο της Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη.

* CARDICO: Εταιρεία με ισχυρό μερίδιο αγοράς, που καλείται να διαχειριστεί τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις της (σχεδιάζεται και πώληση μη λειτουργικού ακινήτου). Εδώ και τρία χρόνια έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

H ΜΑΡΑΚ έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με μικρές ζημίες και με κάποιες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ληξιπρόθεσμες. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με άνοδο στον κύκλο εργασιών και η εταιρεία εδώ και καιρό προσπαθεί δυναμικά να κερδίσει έργα που θα τη βγάλουν από τη «στενωπό».

Και οι κερδοφόρες...

Στη λίστα με τις μετοχές που είναι διαπραγματεύσιμες κάτω από τα 30 λεπτά δεν συγκαταλέγονται μόνο ζημιογόνες ή προβληματικές εταιρείες, αλλά και υγιείς επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν κέρδη. Μεταξύ αυτών η Γενική Εμπορίου, η Dionic, η Κυριακούλης, η ΠΕΡΣΕΥΣ, η Intrakat κ.ά.

source: euro2day.gr

Ινδία: Στο 8,6% η οικονομική ανάπτυξη


Ινδία: Στο 8,6% η οικονομική ανάπτυξη


Με ταχύ ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια παρά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη που απειλεί να βλάψει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,6% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξηση 6,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Νέο Δελχί.

Η Ινδία και η Κίνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, σταθμίζουν τους κινδύνους της κρίσης χρέους της Ευρώπης που περιορίζει τη ζήτηση σε μία αγορά που αποτελεί τοπ 1/5 των εξαγωγών τους. Για την Ινδία ο χώρος αναστολής των σκληρών μέτρων είναι περιορισμένος καθώς ο πληθωρισμός της βρίσκεται τρεις φορές υψηλότερα από τον αντίστοιχο της Κίνας.

Στις 19 Μαΐου η κεντρική τράπεζα της Ινδίας είπε ότι θα αυξήσει με μεγάλη προσοχή τα επιτόκια. Από την άλλη πλευρά η οικονομία των 4,3 τρισ. εκατ. δολ. της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,9% το πρώτο τρίμηνο και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στη Χρηματιστήριο ο δείκτης Sensitive Index έχει υποχωρήσει περίπου 4% από τις 30 Απριλίου εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα ενδέχεται να βλάψει την παγκόσμια οικονομία. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 57 μονάδες βάσης στο 7,49% κατά τη διάρκεια τη χρονικής περιόδου καθώς η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Το νόμισμα της χώρας, η ρουπία, υποχώρησε 4,5% αυτόν τον μήνα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ καθιστώντας φθηνότερες τις εξαγωγές και εμποδίζοντας τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Σήμερα ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την παγκόσμια ύφεση και αποτελούν «πηγή δύναμης» για την παγκόσμια οικονομία. Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ινδίας ύψους 1,2 τρισ. δολ., της μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας μετά την Κίνα, επιταχύνεται καθώς η αύξηση των εισοδημάτων τονώνουν τη ζήτηση για αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και αεροπορικά ταξίδια. Οι μισθοί στην Ινδία ενδέχεται να αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού το 2010, σύμφωνα με την Hewitt Associates Inc.

source: naftemporiki.gr

Η λίστα της Karstadt

Η λίστα της Karstadt

Διευρύνεται η λίστα των «μνηστήρων» της γερμανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Karstadt, η οποία κατέρρευσε πέρυσι, αδύναμη να αντεπεξέλθει στην παγκόσμια κρίση.

Οπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του συνδίκου πτώχευσης, ανέκυψε την τελευταία στιγμή και τέταρτος υποψήφιος αγοραστής, η ταυτότητα του οποίου πάντως δεν προσδιορίστηκε. «Λάβαμε επίσημη επιστολή ενδιαφέροντος, την οποία και θα εξετάσουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος, Κλάους Χούμπερτ Γκεργκ, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» ανέφερε ότι ο τέταρτος υποψήφιος αγοραστής είναι ο Ρώσος επιχειρηματίας Αρτούρ Πακόμοφ, ο οποίος και κατέθεσε προσφορά για το 100% της Karstadt.

Το περιοδικό, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, αναφέρει επίσης ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας σχεδιάζει ακόμη να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γερμανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων, αλλά και να επεκτείνει την παρουσία της διεθνώς.

Ο κ. Πακόμοφ, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate και ελέγχει αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Πετρούπολη, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι άλλοι τρεις γνωστοί υποψήφιοι για την εξαγορά της Karstadt είναι το κονσόρτσιουμ Highstreet με επικεφαλής την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs η επενδυτική Triton και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Νίκολας Μπέργκγκρουεν.

Και οι τρεις είχαν καταθέσει λεπτομερείς προσφορές έως την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας στις 28 Μαΐου. Η επιτροπή των πιστωτών, που εξετάζει τις προσφορές, αναμένεται να ανακοινώσει ποιον αγοραστή επιλέγει στις 9 Ιουνίου. Εκπρόσωπος των εργαζομένων εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλεγεί ο υποψήφιος, ο οποίος θα διασφαλίζει το μέλλον των 25.000 υπαλλήλων της εταιρείας.

source: naftemporiki.gr

Ο ιδρυτής της Morningstar βλέπει ευκαιρίες μετά την κρίση


Ο ιδρυτής της Morningstar βλέπει ευκαιρίες μετά την κρίση


O Joe Mansueto, o λιτός δισεκατομμυριούχος που ίδρυσε την εταιρεία επενδυτικής έρευνας Morningstar (MORN), δεν είναι ο άνθρωπος που θα αναστατωθεί πάρα πολύ, ακόμη και από μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Επικεντρώνεται πάρα πολύ σε μακροπρόθεσμους στόχους», λέει ο Don Phillips, ο πρόεδρος του Morningstar Fund Research ο οποίος έχει δουλέψει με το Mansueto για 24 χρόνια.

Ίσως γι ΄αυτό ο Mansueto επεκτείνει την εταιρεία του με ένα όλο και πιο επιθετικό ρυθμό. Η Morningstar προχώρησε σε έξι σημαντικές αγορές το προηγούμενο έτος και έχει ήδη αγοράσει πέντε εταιρείες το τρέχον έτος. Τα deals περιλαμβάνουν επιχειρήσεις συμβουλευτικής και έρευνας στην Αυστραλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Το Footnoted, ένα blog που προτιμάται από τους επενδυτές για την ικανότητά του να βρίσκει σημαντικές λεπτομέρειες στις αναφορές προς τη SEC. Και την αγορά για 52 εκατομμύρια δολάρια της Realpoint, μιας μικρής εταιρείας πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Μετά την οικονομική κρίση, «ένα μεγάλο ζήτημα είναι το ‘ποιον εμπιστεύεστε’ είπε ο Mansueto σε μια συνέντευξη στις 26 Μαΐου με το Bloomberg News και το Businessweek.com. «Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε γίνει γνωστοί ως ο συνήγορος του επενδυτή, πως υποστηρίζουμε σθεναρά το τι είναι σωστό για τους επενδυτές.»

Σχέδια πιστοληπτικής αξιολόγησης

Τον Δεκέμβριο, η Morningstar ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα προϊόντων, αρχίζοντας με τα εταιρικά ομόλογα. Είναι μια κίνηση που κατέστη δυνατή από τις θεωρούμενες αποτυχίες των εδραιωμένων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, της Moody’s (MCO), της Fitch, θυγατρικής της Fimalac από τη Γαλλία (FIM: FP), και της Standard & Poors, που ανήκει στη The McGraw-Hill Companies (MHP) .

«Για μένα, είναι μια φυσική εξέλιξη της επιχείρησής μας,» λέει ο Mansueto. Αναζητώντας την ασφάλεια, πολλοί επενδυτές έχουν αφήσει τις μετοχές και έχουν στραφεί στα ομόλογα τα τελευταία χρόνια. «Εκεί βάζουν οι επενδυτές τα περιουσιακά τους στοιχεία, και έτσι έρχονται σε εμάς για καθοδήγηση.”

Ο πενηντατριάχρονος Mansueto ξεκίνησε τη Morningstar από το διαμέρισμά του στο Σικάγο, το 1984, πουλώντας δεδομένα σχετικά με αμοιβαία κεφάλαια σε ιδιώτες επενδυτές. Η εταιρεία σταδιακά προσέφερε όλο και περισσότερα δεδομένα και έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών προϊόντων, από τις μετοχές και τις προσόδους μέχρι τα exchange-traded funds και τα hedge fund.

Από την αρχή, λέει o Phillips, «o Joe σκέφτoνταν σαν ένας μικροεπενδυτής.» Οι αναλυτές και τα στελέχη της εταιρίας δεν φοβούνται να επικρίνουν μείζονες οικονομικούς παράγοντες, προσθέτει. «Υπάρχουμε για να θυμίζουμε στη βιομηχανία ότι, αν ο επενδυτής δεν κερδίσει, τότε όλοι χάνουν.»

Έπαινος του Bogle

Oι προσφορές της Morningstar, οι οποίες περιλαμβάνουν μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε μικρούς επενδυτές και άλλα προϊόντα για χρηματοοικονομικούς συμβούλους και οργανισμούς, έφεραν έσοδα 479 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2009. Τα καθαρά έσοδα είναι ενισχυμένα 165% από τότε που η Morningstar έγινε εισηγμένη εταιρεία το 2005.

Η εταιρεία παίρνει επαίνους από υποστηρικτές των μικροεπενδυτών, όπως ο John Bogle, τον ιδρυτή και παλιό διευθύνων σύμβουλο της Vanguard Investments που διοικεί τη Bogle Financial Markets Research Center.

«Ως πηγή των πληροφοριών, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρω καλύτερα από τη Morningstar,» λέει ο Bogle. Αποκαλεί τη Mansueto πρόσωπο «μεγάλης προσωπικής ακεραιότητας.» Η μόνη ένστασή του: στις προσφορές τους, «περηφανεύονται για την ικανότητά τους να επιλέξουν τους νικητές, και φυσικά έχουν ένα μικτό ρεκόρ σε αυτό. Όλοι έχουν.»

Ένας δισεκατομμυριούχος χαμηλού προφίλ

Αν και έχει μειώσει τις συμμετοχές του κατά τη διάρκεια των ετών, ο Mansueto συνεχίζει να κατέχει το 51 τοις εκατό της Morningstar, με μετοχές αξίας 1,2 δισ. δολαρίων

Για δισεκατομμυριούχος, ο Mansueto διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ. Στη νέα έδρα της Morningstar, στην καρδιά του Loop του Σικάγου, ουδείς-συμπεριλαμβανομένου του Mansueto-έχει το δικό του γραφείο. Κερδίζει έναν μισθό 100.000 δολαρίων ανά έτος, λιγότερο από το ένα τρίτο των αποζημιώσεων που πήραν το 2009 τα τέσσερα ανώτατα στελέχη που βρίσκονται υπό από αυτόν.

«Το στυλ του είναι εξαιρετικά ανεπίσημο», λέει ο Phillips. «Μπορεί να περάσετε από δίπλα του στο δρόμο και να μη μαντέψετε πως είναι δισεκατομμυριούχος.»

Στο Σικάγο, οι ενέργειες του Mansueto με το υψηλότερο προφίλ έχουν να κάνουν με τις φιλανθρωπίες. Αυτός και η σύζυγός του το 2008 έδωσαν 25 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου για μια βιβλιοθήκη 3,5 εκατομμυρίων βιβλίων που θα ονομάζεται Βιβλιοθήκη Joe και Rika Mansueto και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Helmut Jahn.

Διεθνείς φιλοφοξίες

Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εξαγορές, o Mansueto σκέφτεται την Morningstar ως παγκόσμια εταιρεία, και δεν περιορίζεται στο Σικάγο ή στις ΗΠΑ Περίπου το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να επενδυθούν στον κόσμο βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και τα μισά στο εξωτερικό, λέει ο Mansueto. «Με την πάροδο του χρόνου, το φάσμα των εσόδων μας θα πρέπει να προσεγγίσει το ποσοστό αυτό,» λέει. Με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να είναι τώρα λιγότερο από το 30% των πωλήσεων, η εταιρεία «έχει περιθώρια να αναπτυχθεί.»

«Οι δυνατότητες και οι αναλύσεις που έχουμε δημιουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί πράγματι να εφαρμοστoύν για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο», λέει ο Mansueto.

Και οι συμβουλές που δίνει η Morningstar στους επενδυτές είναι απίθανο να αλλάξουν, ακόμη και μετά την καταστροφή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και μια βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ.

Ο Mansueto λέει ότι η κρίση κατέδειξε πράγματι την αξία ορισμένων αξιών της Morningstar, ιδίως τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και την ιδέα ότι κάποιος θα πρέπει να τηρεί μια μακροπρόθεσμη εστίαση.

Παρά τα προβλήματα με πολλά επενδυτικά προϊόντα όπως τα τιτλοποιημένα χρέη, άλλα προϊόντα όπως το mutual fund είναι «αρκετά δυνατό.»

«Πολλά από τα πράγματα ... που αμφισβητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης πραγματικά δεν είναι πράγματα που αναγκαστικά θα πρέπει φύγουν», λέει ο Mansueto.

source: capital.gr

Κίνα: Πολιτικό δίλλημα για την επιβολή φόρου στην αγορά κατοικίας


Κίνα: Πολιτικό δίλλημα για την επιβολή φόρου στην αγορά κατοικίας


ΣΑΓΚΑΗ (Dow Jones)—Παρά τη συνεχιζόμενη φιλολογία για επικείμενη εφαρμογή φόρου κατοικίας στην Κίνα, υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα λάβει το πιο σκληρό μέχρι στιγμής μέτρο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης της αγοράς, προσθέτοντας ένα πανίσχυρο δημοσιονομικό εργαλείο στο πρόσφατο μίγμα αυστηρότερων πολιτικών.

Η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης αντανακλά την έλλειψη κοινής γραμμής μεταξύ των πολιτικών για το ακριβές είδος φορολόγησης των ακινήτων που πρέπει να επιβληθεί, πόσο μάλλον για τις επιπλοκές που προκύπτουν από την εφαρμογή οποιουδήποτε νέου φόρου στην τεράστια ασιατική χώρα. Αντικατοπτρίζει επίσης ένα μακρόβιο πολιτικό δίλλημα για το Πεκίνο αναφορικά με το πώς να διαχειριστεί ένα κλάδο που αποτελεί αφενός μία πολύ σημαντική «μηχανή» οικονομικής ανάπτυξης και αφετέρου μία μόνιμη πηγή πληθωρισμού, ειδικά τώρα που οι τάσεις στην παγκόσμια οικονομία αλλάζουν και πάλι.

«Οποιαδήποτε μορφή φόρου ακινήτων αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Οι αρχές θέλουν να δαμάσουν τις τιμές κατοικιών, ωστόσο από την άλλη, κανείς δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει μία ύφεση “double-dip” στην Κίνα δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας στο εξωτερικό», σχολίασε ο Johnson Hu, αναλυτής ακινήτων της UOB Kayhian.

Ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να προκαλέσει παύση των συναλλαγών κατοικιών, οδηγώντας σε ύφεση κλάδους όπως ο κατασκευαστικός και ο τραπεζικός, σημείωσε ο Hu.

«Θα μπορούσαμε να δούμε μία παρόμοια πτώση στον κλάδο των ακινήτων με εκείνη στο δεύτερο εξάμηνο του 2008. Σε συνδυασμό με την πιθανή μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να είναι διπλό πρόβλημα για την οικονομία της Κίνας», πρόσθεσε.

Τα τοπικά μέσα έχουν κατακλυστεί τους τελευταίους μήνες από εικασίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα είδος φόρου ακινήτων λόγω των ενδείξεων ότι τα πρόσφατα μέτρα σύσφιξης δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές.

Οι θεωρίες επικεντρώνονται σε έναν «φόρο real estate», όπως ονομάζεται, ο οποίος στην παρούσα φάση επιβάλλεται μόνο σε εμπορικά ακίνητα και θα μπορούσε πιθανώς να επεκταθεί και στις κατοικίες. Σε αντίθεση με τον φόρο ακινήτων στις ΗΠΑ, ο οποίος υπολογίζεται βάσει στην αγοραστική αξία του ακινήτου, ο φόρος ακινήτων της Κίνας υπολογίζεται σύμφωνα με την αρχική τιμή αγοράς.

Στα μέσα Απριλίου, η Κίνα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της προκαταβολής και των στεγαστικών επιτοκίων. Ωστόσο, οι τιμές κατοικιών σε 70 από τις μεγάλες και μεσαίου μεγέθους πόλεις της Κίνας αυξήθηκαν σε ποσοστό-ρεκόρ 12,8% τον Απρίλιο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στην ταχύτερη άνοδο από το 2005 όταν ξεκίνησε η δημοσίευση των στοιχείων.

Ενώ ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος ώστε τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, αναλυτές εκτιμούν ότι μία διευρυμένη εκδοχή του φόρου ακινήτων θα ήταν η πιο βιώσιμη προσέγγιση για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων μακροπρόθεσμα. Η Κίνα στην παρούσα φάση επιβάλει ετήσιο φόρο 1,2% στο 70%-90% της αξίας αγοράς του ακινήτου. Ο φόρος ακινήτων για τις κατοικίες θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 0,8% της τιμής αγοράς του ακινήτου, σύμφωνα με ορισμένα τοπικά μέσα.

Ωστόσο, το τοπίο είναι θολό αναφορικά με τις προθέσεις των αρχών. Η κρατική Shanghai Securities News ανέφερε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι η Σαγκάη εξετάζει την επιβολή φόρου σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, εντούτοις λίγες ημέρες μετά, η China Securities Journal ανέφερε, επικαλούμενη αξιωματούχο της State Administration of Taxation ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν τη δικαιοδοσία να διευρύνουν το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο.

Αυτό συνέπεσε με τη ρητορεία της κυβέρνησης που αποκάλυψε τις ανησυχίες ότι η μερική απόσυρση των οικονομικών μέτρων στήριξης ενδέχεται να ξεπεράσουν τα όρια και να οδηγήσουν σε ανώμαλη προσγείωση.

Ο πρωθυπουργός Wen Jiabao δήλωσε στις 15 Μαΐου ότι η Κίνα πρέπει να εστιάσει στο συντονισμό των πολιτικών που θα λειτουργήσει ενάντια στον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να προκύψει από τις διαφορετικές πολιτικές.

Αυτό υποδηλώνει ότι η επόμενη κίνηση του Πεκίνου για τη σύσφιξης της πολιτικής είναι πιθανό να καθυστερήσει καθώς σταθμίζει τις επιπτώσεις των υφιστάμενων μέτρων εν τω μέσω της αβεβαιότητας που αναδύεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις ανησυχίες για τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Εξάλλου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο φόρος ακινήτων δεν ενδέχεται να εφαρμοστεί σύντομα.

«Η σημαντική πτώση του όγκου των συναλλαγών στις μεγάλες πόλεις χωρίς αύξηση των τιμών έχει δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει, ενώ οι αβέβαιες μακροοικονομικές συνθήκες κάνουν πιο εύκολη την καθυστέρηση ή ακύρωση οποιωνδήποτε νέων και πιο ριζικών αλλαγών στον κλάδο των ακινήτων», ανέφερε η Credit Suisse σε έκθεσή της.

Η εφαρμογή ενός νέου φόρου στην Κίνα είναι επίσης καθώς οι Κινέζοι λεχουν στο παρελθόν εκμεταλλευτεί παραθυράκια του νόμου για να αποφύγουν τους φόρους. Προσφάτως, η κυβέρνηση επέβαλε πιο αυστηρές προϋποθέσεις που κάνουν πιο ακριβή για τις οικογένειες την αγορά δεύτερης κατοικίας, ωστόσο ορισμένοι βρήκαν τρόπο να τις παρακάμψουν.

«Ζευγάρια προτίθενται ακόμη και να προβούν σε ‘σικέ’ διαζύγια για να αγοράσουν ένα ακόμη σπίτι, οπότε τι παραπάνω θα μπορούσε να τους σταματήσει από το να παρακάμψουν τους φόρους;», τόνισε ο Zhang Gang, αναλυτής της Southern Securities.

source: capital.gr

"Χαμηλοί τόνοι" στις ευρωαγορές, κλειστό το Λονδίνο

"Χαμηλοί τόνοι" στις ευρωαγορές, κλειστό το Λονδίνο

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις αρχικές συναλλαγές της εβδομάδας, με «ουραγό» την Ισπανία που καταγράφει μικρές απώλειες. Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η αγορά του Λονδίνου λόγω αργίας.

Πιο αναλυτικά, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν τις συναλλαγές εμφανίζοντας αρνητικά πρόσημα, παρ’ όλα αυτά ανάκτησαν γρήγορα θετικό πρόσημο και πλέον σημειώνουν μικρά κέρδη, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι περιορισμένος λόγω της αργίας του Λονδίνου.

Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα είναι βέβαιο ότι επηρεάζεται από την κίνηση της Fitch να υποβαθμίσει την Ισπανία, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η απόφαση του οίκου ήταν αναμενόμενη και οι αγορές την έχουν στο μεγαλύτερο τουλάχιστον βαθμό προεξοφλήσει.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,42% στις 245,03 μονάδες. Ο Stoxx 50 καταγράφει άνοδο 0,38%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει κέρδη 0,06%.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο θα παραμείνει κλειστός σήμερα, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,37%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 κινείται στο +0,17%.

Απώλειες 0,39% σημειώνει και ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 0,08% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει άνοδο 0,25%. Στην Πορτογαλία ο PSI20 σημειώνει πτώση 0,16%.

Θετικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,42% και τον Micex στο +0,58%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE 100 ενισχύεται κατά 0,58%.


source: capital.gr

Sunday, May 30, 2010

Η ελληνική κρίση και τα όρια του arbitrage στις αγορές


Η ελληνική κρίση και τα όρια του arbitrage στις αγορές


Τι ήταν αυτό που επέτρεψε τόσο στην ελληνική δημοσιονομική κρίση όσο και στην κρίση των subprime στις ΗΠΑ να συμβούν; «Δεν ήταν ούτε η υπερβολική αυτοπεποίθηση ούτε η υπερβολική μόχλευση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Δεν ήταν οι ανεπαρκώς ρυθμισμένοι ή υποτιμημένοι κίνδυνοι, όπως δεν ήταν και οι παράλογοι ή ανεύθυνοι επενδυτές», αναφέρει σε άρθρο του στο Harvard Business Review ο Matthew C. Weinzierl, Λέκτορας του Harvard Business School και μέλος στο Council of Economic Advisors του Προέδρου των ΗΠΑ την περίοδο 2003-2004.

«Το πρόβλημα ήταν τα όρια του arbitrage», υποστηρίζει ο Weinzierl και τονίζει ότι «έως ότου το κατανοήσουμε αυτό, δεν θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε την επόμενη κρίση».

«Το arbitrage είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας αυτορυθμιζόμενης αγοράς. Όταν η τιμή μιας κινητής αξίας απομακρύνεται από τα επίπεδα στα οποία θα έπρεπε να βρίσκεται, τότε οι arbitrageurs βγάζουν χρήματα ‘στοιχηματίζοντας’ ότι η απόσταση αυτή θα καλυφθεί».

Το στοίχημα του George Soros εναντίον της βρετανικής λίρας το 1992, που του επέτρεψε να αποκομίσει κέρδη δισεκατομμυρίων σε μία μόνο ημέρα σορτάροντας το νόμισμα, ήταν το πιο διάσημο παράδειγμα, έως ότου τα στοιχήματα του John Paulson το 2007-2008 σε Credit Default Swaps του απέφεραν τα τριπλάσια, αναφέρει ο Weinzierl.

"Για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας, είναι σημαντικό αυτό το κεφάλαιο της ελληνικής -και ίσως της παγκόσμιας- ιστορίας να αποδειχθεί μοναδικό". «Το arbitrage θα έπρεπε να έχει αποτρέψει και τις δύο προαναφερθείσες κρίσεις. Δεν θα έπρεπε κανονικά να μιλάμε σήμερα για το στοίχημα του Paulson το 2007 εναντίον της αμερικανικής οικονομίας. Αντ’ αυτού, θα έπρεπε να συζητάμε για κάποιον που το 2004 έβγαλε εκατομμύρια δολάρια διαβλέποντας τα προβλήματα της αγοράς ενυπόθηκων δανείων.

Δεν θα έπρεπε επίσης να συζητάμε για την κοινωνική αναταραχή στην Αθήνα το 2010, αλλά για την άνοδο στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας στις αρχές του 2000, όταν άρχισε να επιδεινώνεται η δημοσιονομική της κατάσταση».

«Ωστόσο το arbitrage δεν μπορεί πάντα να κάνει τη δουλειά του. Είναι δύσκολο να στοιχηματίζει κάποιος στην διαταραχή μίας αποτίμησης για πολύ καιρό και σε μεγάλη κλίμακα, διότι οι arbitrageurs είναι άτομα που επενδύουν χρήματα άλλων ανθρώπων. Μία στρατηγική που καταλήγει να αποφέρει τεράστιες αποδόσεις, μπορεί να ήταν μία αποτυχία για χρόνια ολόκληρα πιο πριν, κι έτσι οι επενδυτές ‘μαζεύονται’. Ακόμη και αν κάποιοι πιο τολμηροί είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο, η επένδυσή τους είναι συνήθως υπερβολικά μικρή για να επηρεάσει τις τιμές.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ‘φουσκώσει’ η ‘φούσκα’ στην στεγαστική αγορά των ΗΠΑ και στη διάρκεια αυτής της διαδρομής υπήρξαν πολλοί που έχασαν και τα πουκάμισά τους, όντας υπερβολικά ‘έξυπνοι’. Είδαν τη φούσκα υπερβολικά νωρίς και στο τέλος φάνηκαν αδύναμοι να ακολουθήσουν ολόκληρη τη διαδρομή. Αυτός είναι ένας κίνδυνος, ιδιαίτερα όταν η πιθανότητα διασώσεων εκ μέρους του κράτους παρατείνει τις στρεβλώσεις των τιμών, όπως συνέβη τόσο στην κρίση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς, όσο και στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Τελικά, το arbitrage είναι τελείως αδύναμο απέναντι σε παραποιημένα στοιχεία. Όταν η Ελλάδα ανακοίνωνε χαμηλότερα ελλείμματα από αυτά που είχε, οι arbitrageurs ούτε καν γνώριζαν ότι θα έπρεπε να στοιχηματίζουν ενάντια στο ελληνικό χρέος».

Όπως αναφέρει ο Λέκτορας του Harvard, «γνωρίζαμε για τα όρια του arbitrage πολύ νωρίτερα από αυτές τις κρίσεις. Το 1997, οι οικονομολόγοι Andrei Shleifer και Robert W. Vishny είχαν αναφερθεί αναλυτικά σε αυτό, στο Journal of Finance».

«Θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να γνωρίζουμε ότι τα στοιχήματα εναντίον της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ θα αποδεικνύονταν ένα δύσκολο arbitrage και ότι τα στοιχήματα εναντίον μίας χώρας που παραποιεί τα στοιχεία της, ώστε να ικανοποιήσει τα κριτήρια σύγκλισης για εισαγωγή στ ευρώ, θα ήταν περιορισμένα».

Ο Matthew Weinzierl κάνει επίσης λόγο για τρία διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τις πρόσφατες κρίσεις:

«1. Τα όρια του arbitrage αντισταθμίζουν ολόκληρο το ‘οπλοστάσιο’ των αυτορυθμιζόμενων αγορών. Ωστόσο η εμπιστοσύνη στο arbitrage δεν αίρεται, καθώς σταδιακά κατάφερε να διορθώσει τις όποιες στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις. Αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος και η ζημιά ήταν μεγαλύτερη λόγω αυτής της καθυστέρησης.

2. Οι κυβερνήσεις όφειλαν να υποψιαστούν ότι το παρακάνουν όταν περιόριζαν τις δυνατότητες του arbitrage. Προκαθορισμένα όρια σε πωλήσεις short, διασώσεις που εκτοξεύουν τις τιμές και περιορισμοί σε εργαλεία των αγορών παραγώγων που στοχεύουν σε συγκεκριμένες επενδύσεις, όλα έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Αντίθετα, η κορυφαία προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διαφάνεια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό θα σήμαινε ενισχυμένη επίβλεψη και δημόσια ανάλυση των ισολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Κάποιοι περιορισμοί στα όρια του arbitrage είναι αναπόφευκτοι, κι έτσι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις είναι να περιορίσου την ευαισθησία της οικονομίας σε αυτούς τους περιορισμούς. Αυτό δικαιολογεί εν μέρει τον περιορισμό του μεγέθους συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Βοηθά επίσης να εξηγηθεί το γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση συσφίγγει τα κριτήρια δημοσιονομικής σύγκλισης στον ‘απόηχο’ της κρίσης στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι ένας πιο αυστηρά ελεγχόμενος και πιο περιορισμένος δημόσιος τομέας στη χώρα θα αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και στις δύο περιπτώσεις οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να περιορίσουν το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκύψει από τη διαρκή στρέβλωση στις αποτιμήσεις. Για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας, είναι σημαντικό αυτό το κεφάλαιο της ελληνικής -και ίσως της παγκόσμιας- ιστορίας να αποδειχθεί μοναδικό».

source: capital.gr

Payrolls in U.S. May Have Increased for Fifth Month, Helping Boost Wages


Payrolls in U.S. May Have Increased for Fifth Month, Helping Boost Wages

Employment probably grew in May for a fifth consecutive month, pointing to gains in wages that will help U.S. households ride out the turmoil in financial markets, economists said before reports this week.

Payrolls may have climbed by 508,000 workers last month, the biggest increase since 1997, according to the median estimate of 64 economists surveyed by Bloomberg News. The gain reflected a surge in government hiring of temporary help to conduct the census and a 180,000 rise in private employment, according to the survey.

Other reports may show the economic rebound is broadening beyond manufacturing as service providers, including retailers and construction firms, see a pickup in demand. General Electric Co. is among companies hiring, saying the European debt crisis is unlikely to derail the recovery from the worst global recession in the post-World War II era.

“The labor market is clearly improving,” said James O’Sullivan, global chief economist at MF Global Ltd. in New York. “At this point, there’s enough momentum in the economy to outweigh the drag from the turmoil in Europe.”

The Labor Department’s jobs report is due June 4. The Census Bureau had said it would take on 970,000 temporary workers from April through June to conduct the population count that occurs every 10 years. The bulk of the hiring probably took place last month.

Census Effect

Census employment may keep distorting the payroll figures for months as the government dismisses workers when the population count is done. For that reason, economists say private payrolls, which exclude government jobs, will be a better gauge of the state of the labor market for much of 2010.

The report will probably also show the unemployment rate fell to 9.8 percent last month, according to the survey median, from 9.9 percent. The rate, which reached a 26-year high of 10.1 percent in October, will take time to recede as the number of previously discouraged jobseekers returning to the labor force exceeds the number of available jobs.

Factory payrolls probably increased in May for the fifth consecutive month, according to the survey.

“This is a point in time when the world needs the U.S. to be a beacon of stability, a beacon of reliability,” GE Chief Executive Officer Jeffrey Immelt said in an interview on May 6.

Fairfield, Connecticut-based GE, the world’s largest maker of jet engines, power-generation equipment and locomotives, this month increased the number of jobs it plans to add in Michigan to more than 1,300.

Adding a Shift

Chrysler Group LLC, the automaker controlled by Fiat SpA and based in Auburn Hills, Michigan, said it will add a second shift to a Detroit factory that makes Jeep Grand Cherokees and hire 1,100 workers at the plant.

On June 1, the Institute for Supply Management’s manufacturing index may show factories continued to expand this month after growing in April at the fastest pace since 2004, according to economists surveyed. Manufacturing accounts for about 11 percent of the economy.

Two days later, Commerce Department figures may show orders placed with factories rose in April for the eighth consecutive month, according to the survey.

The manufacturing rebound has helped underpin shares. The Standard & Poor’s Supercomposite Industrial Machinery Index of 52 companies, including Caterpillar Corp. and Deere & Co., has increased 7 percent this year compared with a 2.3 percent decline in the broader S&P 500.

Shares Retreat

Since reaching a 19-month high on April 23, the S&P 500 Index has lost 11 percent on mounting concern efforts to trim government deficits in Europe will slow the global recovery.

The gains in manufacturing are now being accompanied by a rebound among service industries, which make up about 90 percent of the economy. The Tempe, Arizona-based ISM’s index of non- manufacturing businesses, due on June 3, probably rose last month to the highest level in almost four years, economists surveyed projected.

Housing is getting a boost from the extension of a buyer tax credit of as much as $8,000, figures may show on June 2. The National Association of Realtors’ index of signed purchase agreements, or pending home resales, rose in April for the third straight month, according to the Bloomberg survey.

Construction spending, due from the Commerce Department on June 1, rose 0.1 percent in April after a gain of 0.2 percent, economists projected. A slump in commercial building is restraining in the industry.

Bloomberg Survey
=============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
=============================================================
ISM Manu Index 6/1 May 60.4 59.0
Construct Spending MOM% 6/1 April 0.2% 0.1%
Pending Homes MOM% 6/2 April 5.3% 5.0%
ADP Payroll ,000’s 6/3 May 32 65
Productivity QOQ% 6/3 1Q 3.6% 3.4%
Labor Costs QOQ% 6/3 1Q F -1.6% -1.5%
Initial Claims ,000’s 6/3 29-May 460 453
Factory Orders MOM% 6/3 April 1.1% 1.7%
ISM NonManu Index 6/3 May 55.4 55.7
Nonfarm Payrolls ,000’s 6/4 May 290 508
Private Payrolls ,000’s 6/4 May 231 180
Manu Payrolls ,000’s 6/4 May 44 35
Unemploy Rate % 6/4 May 9.9% 9.8%
=============================================================

source: bloomberg.com

Saturday, May 29, 2010

Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος


Επιδείνωση επιχειρηματικού κλίματος


Νέα επιδείνωση σημείωσε το Μάιο το επιχειρηματικό κλίμα στην Κύπρο διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιούργησαν τα στοιχεία Απριλίου για σταδιακή βελτίωση. Η υποχώρηση των προσδοκιών, οφείλεται κυρίως στην χειροτέρευση του κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας μειώθηκε κατά 4 μονάδες το Μάιο στις 66,6 μονάδες από 70,6 μονάδες τον Απρίλιο.

Η υποχώρηση του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση του κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών. Επιδείνωση παρατηρείται και στον επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές και στη μεταποίηση.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -12 από -6 τον Απρίλιο. Το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με τον περασμένο μήνα λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης παρά την καλυτέρευση των προσδοκιών. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση, τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, καθώς και την απασχόληση τους τελευταίους μήνες.

Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της ζήτησης και της απασχόλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Επιδείνωση παρουσιάζεται και στον κλάδο των κατασκευών και της μεταποίησης.
Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε συγκριτικά με τον Απρίλιο, λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Σε σχέση με τον περασμένο μήνα, πιο πολλές επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά τις προοπτικές για απασχόληση στον τομέα τους επόμενους μήνες. Στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον περασμένο μήνα παρέμεινε η εκτίμηση των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books). Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες και λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον κλάδο των κατασκευών ανήλθε στο -47 από -42 τον Απρίλιο.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -10 από -5.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε γενικά στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο, αν και κάποιες επιμέρους πτυχές παρουσιάζουν οριακή βελτίωση.

Οι καταναλωτές παρουσιάζονται το ίδιο απαισιόδοξοι με τον προηγούμενο μήνα για την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους επόμενους 12 μήνες. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -38 όσο ήταν και τον Απρίλιο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους επόμενους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση των αποθεμάτων τους και περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα όμως, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες. Επιδείνωση κατέγραψαν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους επόμενους μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με τον Απρίλιο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους μήνες. διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -19 όσο από -20 Απρίλιο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα καταγραφής του οικονομικού κλίματος συντονίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία συλλέγονται από την εταιρεία RAI Consultants Public Ltd.

source: stockwatch.com.cy

Πτώση 8% για τον Dow Jones τον Μάϊο


Πτώση 8% για τον Dow Jones τον Μάϊο


Η υποβάθμιση της Ισπανικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες από τη Fitch πίεσε χαμηλότερα την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στη τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Μηνιαίες απώλειες 7,9% για Dow, 8,2% για S&P και 8,3% για Nasdaq. Αργία τη Δευτέρα στη Wall.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε 0,6%, ο S&P μόλις 0,2% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 1,3%.

Αναλυτικά, η υποβάθμιση από τη Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανικής οικονομίας ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για τα προβλήματα δημοσιονομικού χρέους που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της Ευρωζώνης.


Ωστόσο, η διαβεβαίωση από τον οίκο ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας εντός του έτους, κατάφερε έως ένα βαθμό να συγκρατήσει τις ισχυρές πιέσεις στη Wall.

Παράλληλα, μικτές χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις της ημέρας καθώς ο δείκτης μεταποίησης PMI του Σικάγο υποχώρησε τον Μάρτιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε οριακά ενώ τα προσωπικά εισοδήματα και δαπάνες διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων.

Νέες πιέσεις στο ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από τα 1,23 δολάρια αλλά να παραμένει μακριά από το χαμηλό 4 ετών στα 1,2146.

Επιπλέον, μικρή υποχώρηση 0.67% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στα 73,97 δολ. μετά το ράλι των δύο προηγούμενων ημερών –άνοδος συνολικά 8%- με τους ενεργειακούς τίτλους να χάνουν μέρος των κερδών, της προηγούμενης συνεδρίασης. Ενδεικτικά πτώση 0,55% για τη μετοχή της Chevron και 0,8% για τη μετοχή της Exxon Mobil.


Απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο με τη Citigroup να υποχωρεί 0,75% και τη Bank of America 2,3%.

Η BP υποχωρεί 5% αν και ανακοινώθηκε ότι σταματά η διαρροή πετρελαίου από την θαλάσσια εξόρυξη στον Κόλπο του Μεξικό. Ωστόσο το μέχρι στιγμής κόστος της διαρροής για την πετρελαϊκή υπολογίζεται στα 930 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα κέρδη 1,5% και για την μετοχή της Apple καθώς το iPad ξεκίνησε να πωλείται και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της 3Ε υποχωρεί 4,3% στα 21,92 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 2,4% στα 2,48 δολάρια. Απώλειες 0,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 4,24 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow σημείωσε πτώση 1,19% στις 10.136,63 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 1,24% στις 1.089,4 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,91% στις 2.257,04 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,13% στις 5.189,43 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,15% στις 5.946,18 μονάδες, ενώ ο CAC 0,29% χαμηλότερα στις 3.515,06 μονάδες.

source: euro2day.gr

«Παγώνει» συμφωνίες η κρίση χρέους

«Παγώνει» συμφωνίες η κρίση χρέους


Εντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει η κρίση χρέους.

Η κρίση χρέους, που ταλανίζει οικονομίες της Ευρωζώνης και έχει πυροδοτήσει έντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των εκδόσεων νέων ομολόγων και μετοχών, ύστερα από ένα ράλι 14 μηνών, ενώ έχει βάλει «φρένο» στα μεγάλα εταιρικά deals.

Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters από τις αρχές του έτους οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 862,7 δισ. δολάρια - ποσό αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η θετική αυτή επίδοση, ωστόσο, οφείλεται στην έντονη κινητικότητα του πρώτου τετραμήνου. Το Μάιο το σκηνικό ανετράπη πλήρως. Ανακοινώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνίες αξίας μόλις 145 δισ. δολαρίων - στη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών.

Τον ίδιο μήνα η παγκόσμια δραστηριότητα στις αγορές χρέους υποχώρησε 58% σε σχέση με τον Απρίλιο, στα 210 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της εξαιτίας της κατάρρευσης της Lehman Brothers .

Στις διεθνείς αγορές μετοχικού κεφαλαίου η δραστηριότητα σημείωσε κατακόρυφη πτώση στα 30,6 δισ. δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2009.

Η εικόνα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική στην Ευρώπη. Οι εκδόσεις μετοχών σημείωσαν αυτόν το μήνα πτώση 82% στα 2,7 δισ. δολάρια, οι εκδόσεις χρέους πάγωσαν, ενώ το μερίδιο της γηραιάς ηπείρου στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων υποχώρησε στο 24% - πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Οι ανησυχίες για εξάπλωση της κρίσης χρέους έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες στο να αναστείλουν τα σχέδιά τους είτε για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές είτε για εξαγορές.

Αυτή την εβδομάδα οι Mirion Technologies, NewPage Group και Smile Brands Group ανέστειλαν τα σχέδιά τους για αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, ενώ η Allegiant Travel Co αποφάσισε να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη έκδοση ομολόγων ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

Πριν από λίγες ημέρες μία ομάδα επενδυτών εγκατέλειψε τα σχέδιά της για κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της βρετανικής Forth Ports, επικαλούμενη την «οικονομική αβεβαιότητα».

source: naftemporiki.gr

AIG sees $30 billion for Asian unit too low - source


AIG sees $30 billion for Asian unit too low - source

NEW YORK (Reuters) - American International Group Inc believes $30 billion for its Asian unit, AIA is too low, and the U.S. insurer is not in a rush to do a deal, a source familiar with the matter said late on Friday. AIG believes it has many options for AIA, the source said. AIG views AIA as a "valuable property" and does not want to sacrifice value, the source said.

source: iii.co.uk

Friday, May 28, 2010

Toys R Us: Σχεδιάζει IPO 800 εκατ. δολ. για αναχρηματοδότηση χρέους


Toys R Us: Σχεδιάζει IPO 800 εκατ. δολ. για αναχρηματοδότηση χρέους

Αίτηση για να εισαχθεί στον δείκτη Nasdaq απέστειλε η Toys R Us στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία σκοπέυει να επιστρέψει στη Wall, με στόχο να συγκεντρώσει 800 εκατ. δολάρια μέσω της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Τα δε κέρδη από το IPO θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αναχρηματοδότηση των χρεών της εταιρείας.

Σημειώνεται πως η Toys R Us, εξήλθε από το χρηματιστήριο το 2005 κατόπιν εξαγοράς από όμιλο private-equity (Bain Capital Partners, Kohlberg Kravis Roberts & Co., Vornado Realty Trust).

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πράσινο φως στο νέο πακέτο φόρων για πολυεθνικές


ΗΠΑ: Πράσινο φως στο νέο πακέτο φόρων για πολυεθνικές

Με 215 ψήφους υπέρ και 204 κατά ψηφίστηκε σήμερα από από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων για τους Fund Managers και τις πολυεθνικές εταιρίες.


Το νέο πακέτο αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 48 δισ. δολαρίων.

Ας σημειωθεί πως το πακέτο φόρων έρχεται ως ''απάντηση'' στο νομοσχέδιο περί φοροαπαλλαγών της τωρινής κυβέρνησης, που κόστισε στο κράτος περί τα 80 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε μέτρο που προβλέπει υπερτετραπλασιασμό του φόρου που θα επιβάλλεται στις πετρελαϊκές εταιρείες για τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πετρελαιοκηλίδες, όπως αυτή στον Κόλπο του Μεξικού.

Ετσι, ο φόρος αυξάνεται από 8 σε 34 σεντς για κάθε βαρέλι και αναμένεται να αποφέρει αύξηση κατά 12 δισ. δολάρια σε δέκα χρόνια του ποσού στο ταμείο των αποζημιώσεων, στο οποίο σήμερα βρίσκεται στα 1,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πάντως το ανώτατο όριο των δαπανών για κάθε καταστροφή θα είναι από ένα έως πέντε δισ. δολάρια.


source: reporter.gr

Η υποβάθμιση της Ισπανίας ''έσωσε'' το χρυσό - Μηνιαία άνοδος 3%


Η υποβάθμιση της Ισπανίας ''έσωσε'' το χρυσό - Μηνιαία άνοδος 3%

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ισπανίας έδωσε ανάσα ζωής στο χρυσό στο τέλος της συνεδρίασης, όπου την πέρασε ''στο κόκκινο''.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου έκλεισε με άνοδο κατά 60 σεντς ή 0,1%, στα 1.215 δολάρια η ουγγιά. Απώλειες σημείωσαν τα περισσότερα μέταλλα, ενώ και το αργό καταγράφει πτώση.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε το Μάιο άνοδο κατά 3%, από αύξηση 6% τον Απρίλιο. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 3,3%.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προχώρησε η Fitch. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος διατήρησε σταθερό το outlook.

Η Fitch απέδωσε την υποβάθμιση στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση , καθώς αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα

source: reporter.gr

'Τελικό χτύπημα' από Ισπανία στο αργό - Μηνιαίες απώλειες 14%


'Τελικό χτύπημα' από Ισπανία στο αργό - Μηνιαίες απώλειες 14%

Με απώλειες, μετά από μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, έκλεισε το αργό πετρέλαιο, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας από τη Fitch σε ΑΑ+ από ΑΑΑ να πυροδοτεί ανησυχίες στους επενδυτές για τη ζήτηση του αργού λόγω ενδεχόμενης επιδείνωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,8% στα 73,97 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έκλεισαν με απώλειες 46 σεντς ή 0,6% στα 75,16 δολάρια το βαρέλι.

Οι μηνιαίες απώλειες των συμβολαίων Ιουλίου άγγιξαν το 14%. Ωστόσο, οι επιδόσεις του αργού σε εβδομαδιαία βάση ήταν καλές, καθώς σημείωσε ανάκαμψη 5,6%.

source: reporter.gr

British Airways: Χωρίς συμφωνία μετά την πενθήμερη απεργία


British Airways: Χωρίς συμφωνία μετά την πενθήμερη απεργία

Χωρίς συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και συνδικάτων ολοκληρώθηκε η πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση των πληρωμάτων θαλάμου επιβατών της British Airways.


Θα ακολουθήσουν άλλες δύο στάσεις εργασίας τις ίδιας διάρκειας από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.

Η ΒΑ, πάντως, έχει ήδη ανακοινώσει το σχέδιο πτήσεων της για την περίοδο από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, ενώ σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερο από το 75% των επιβατών που αναμένεται να ταξιδεύσει αυτές τις ημέρες ή περίπου 65.000 άτομα ανά ημέρα.

source:reporter.gr

Ισπανία: Υποβάθμιση σε ΑΑ+ από Fitch


Ισπανία: Υποβάθμιση σε ΑΑ+ από Fitch

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προχώρησε η Fitch. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος διατήρησε σταθερό το outlook.

Η Fitch απέδωσε την υποβάθμιση στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει ανακοινώσει η ισπανική κυβέρνηση για τη μείωση του διογκωμένου χρέους της, καθώς αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.


Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σκληρά μέτρα λιτότητας που πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ εξετάζει και ειδικό φόρο για τους πλούσιους.


Με αριθμούς μιλώντας, το χρέος της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Για το 2012, το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,4% του ΑΕΠ και για το 2011, στο 6% του ΑΕΠ. Ακόμη, με ρυθμό 2,5% αναμένεται να αναπτυχθεί η ισπανική οικονομία το 2012.

Σημειώνεται, δε, ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 2,9%. Για το 2010, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 0,3%, ενώ το 2013, αναμένεται να διαμορφωθεί στο +2,7%, έναντι 3,1% κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Επιπλέον, το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 19,4% το 2010, στο 18,9% το 2011, στο 17,5% το 2012 και στο 16,2% το 2013.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά πέντε ετών ο Chicago PMI


ΗΠΑ: Υποχώρησε από τα υψηλά πέντε ετών ο Chicago PMI

Η μεταποιητική δραστηριότητα στο περιοχή του Σικάγο υποχώρησε το Μάιο από τα υψηλά πέντε ετών που είχε αναρριχηθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 59,7 μονάδες από 63,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2005. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 62 μονάδες.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 62,7 μονάδες από 65,2 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης διολίσθησε στις 49,2 μονάδες από 57,2 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο


ΗΠΑ: Ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο

Αύξηση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, ξεπερνώντας παάραλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan διαμορφώθηκε στις 73,6 μονάδες, από 72,2 μονάδες τονΑπρίλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 73,3 μονάδες.

Ο δείκτης των υφιστάμενων συνθηκών διατηρήθηκε στις 81,0 μονάδες ενώ ο δείκτης βραχυπρόθεσμων προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 66,8 μονάδες από 68,5 μονάδες.

Παράλληλα, οι δείκτες πληθωριστικών προσδοκιών σε βάθος έτους και πενταετίας αυξήθηκαν σε 3,2% και 2,9% από 2,9% και 2,7% αντίστοιχα.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αμετάβλητες τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες, αύξηση στο εισόδημα


ΗΠΑ: Αμετάβλητες τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες, αύξηση στο εισόδημα

Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσε τον Απρίλιο το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση 0,6% το Μάρτιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Το εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,4% καθώς σταδιακά βελτιώνεται η εικόνα στην αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του εισοδήματος κατά 0,4% και των δαπανών κατά 0,1%.

Ο βασικός δείκτης για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας λόγω των απότομων διακυμάνσεων που σημειώνουν, σημείωσε άνοδο 0,1% τον Απρίλιο, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώνεται στο 1,2%.

Το αμερικανικό υπουργείο αναθεώρησε παράλληλα ανοδικά τα στοιχεία του Μαρτίου σημειώνοντας ότι το εισόδημα αυξήθηκε 0,4%. Αρχικά το εισόδημα είχε ανακοινωθεί στο +0,3%.

source: capital.gr

Apple: Αυξάνει την τιμή στόχο η BofA/Merrill Lynch


Apple: Αυξάνει την τιμή στόχο η BofA/Merrill Lynch


Στην αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Apple στα 325 δολ. από 300 δολ. προχώρησε η Bank of America Merrill Lynch, διατηρώντας παράλληλα σύσταση “buy”, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.


“Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τα iPad λόγω των καλύτερων των προβλέψεων πωλήσεων,” αναφέρουν οι αναλυτές της BofA/Merrill Lynch στο σημείωμά τους.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της ανάπτυξης της οικονομίας το Μάιο


Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της ανάπτυξης της οικονομίας το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να συρρικνώνεται το Μάιο, σύμφωνα με ένα μέτρο δραστηριότητας που συντάσσεται από την Τράπεζα της Ιταλίας και το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (Centre for Economic Policy Research).

Σύμφωνα με το CEPR, ο δείκτης Eurocoin υποχώρησε στο 0,55% από το 0,67% τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση.

Ο δείκτης δείχνει το ποσοστό ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση. Δείχνει πως η οικονομία αναπτύχθηκε για ένατο διαδοχικό μήνα, αλλά με το μικρότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2009.

Το CEPR ανέφερε πως το μέγεθος ενισχύθηκε από την βιομηχανική παραγωγή, αλλά τα αυξανόμενα μακροπρόθεσμα επιτόκια και οι πτωτικές χρηματιστηριακές αγορές αποτέλεσαν εμπόδιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έχοντας παραμείνει αμετάβλητη τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

source: capital.gr

Ο Bill Ackman αγόρασε 150 εκατ. μετοχές της Citi


Ο Bill Ackman αγόρασε 150 εκατ. μετοχές της Citi


Ανοδο 4% σημειώνει η μετοχή της Citigroup, μετά την δήλωση του Bill Ackman, διάσημου διαχειριστή hedge fund μια μέρα πριν, ότι αγόρασε 150 εκατ. μετοχές της αμερικανικής τράπεζας.

Ο κ. Ackman έχει γίνει διάσημος από τότε που γύρισε σε αρνητική στάση έναντι των μετοχών των οίκων αξιολογήσεων πριν το χρηματιστηριακό κραχ του 2008, πολύ πριν από άλλους διαχειριστές.

Ο μεγαλο-επενδυτής αποκάλυψε την τοποθέτησή του κατά την διάρκεια συνεδρίου.

source: euro2day.gr
Share |