Monday, May 31, 2010

Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Μάιο


Ευρωζώνη: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Οι καταναλωτές και οι περισσότερες επιχειρήσεις στις 16 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι πλέον πολύ λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον, καθώς τα χρεωστικά προβλήματα της ζώνης του κοινού νομίσματος εγείρουν αμφιβολίες για το οικονομικό της μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, η εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχάνων συνέχισε να βελτιώνεται και η εκμετάλλευση της παραγωγικής ικανότητας στον εν λόγω κλάδο ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.

Σε μηνιαία δημοσκόπηση για το μήνα Μάιο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο δείκτης του συνολικού οικονομικού κλίματος ESI της Κομισιόν, μειώθηκε σημαντικά στις 98,4 μονάδες, από 100,6 τον Απρίλιο.

Η πτώση του ESI ήταν αναπάντεχη, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ενίσχυση του δείκτη στις 101 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε σημαντικά, στο -18 από -15 τον Απρίλιο, σε αναλογία με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Η λεπτομερής ανάλυσης της δημοσκόπησης επιβεβαιώνει ότι η πτώση, σχεδόν στο σύνολό της, οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία τους επόμενους 12 μήνες καθώς αρκετές κυβερνήσεις προχώρησαν σε μέτρα λιτότητας σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν οικονομικά προσιτή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι κατασκευαστικές και οι εταιρείες λιανικού εμπορίου έγιναν επίσης λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον. Ωστόσο οι μεταποιητικές εταιρείες συνέχισαν να γίνονται πιο αισιόδοξες, με τον δείκτη εμπιστοσύνης της Κομισιόν για τον κλάδο να ενισχύεται στο -6 από -7 τον Απρίλιο, σε αναλογία με τις εκτιμήσεις.


source: capital.gr

No comments:

Share |