Monday, May 31, 2010

Ινδία: Στο 8,6% η οικονομική ανάπτυξη


Ινδία: Στο 8,6% η οικονομική ανάπτυξη


Με ταχύ ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια παρά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη που απειλεί να βλάψει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,6% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξηση 6,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Νέο Δελχί.

Η Ινδία και η Κίνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, σταθμίζουν τους κινδύνους της κρίσης χρέους της Ευρώπης που περιορίζει τη ζήτηση σε μία αγορά που αποτελεί τοπ 1/5 των εξαγωγών τους. Για την Ινδία ο χώρος αναστολής των σκληρών μέτρων είναι περιορισμένος καθώς ο πληθωρισμός της βρίσκεται τρεις φορές υψηλότερα από τον αντίστοιχο της Κίνας.

Στις 19 Μαΐου η κεντρική τράπεζα της Ινδίας είπε ότι θα αυξήσει με μεγάλη προσοχή τα επιτόκια. Από την άλλη πλευρά η οικονομία των 4,3 τρισ. εκατ. δολ. της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,9% το πρώτο τρίμηνο και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,8% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στη Χρηματιστήριο ο δείκτης Sensitive Index έχει υποχωρήσει περίπου 4% από τις 30 Απριλίου εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους που ξεκίνησε από την Ελλάδα ενδέχεται να βλάψει την παγκόσμια οικονομία. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 57 μονάδες βάσης στο 7,49% κατά τη διάρκεια τη χρονικής περιόδου καθώς η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Το νόμισμα της χώρας, η ρουπία, υποχώρησε 4,5% αυτόν τον μήνα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ καθιστώντας φθηνότερες τις εξαγωγές και εμποδίζοντας τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Σήμερα ο πρόεδρος τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την παγκόσμια ύφεση και αποτελούν «πηγή δύναμης» για την παγκόσμια οικονομία. Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ινδίας ύψους 1,2 τρισ. δολ., της μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας μετά την Κίνα, επιταχύνεται καθώς η αύξηση των εισοδημάτων τονώνουν τη ζήτηση για αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και αεροπορικά ταξίδια. Οι μισθοί στην Ινδία ενδέχεται να αυξηθούν με τον ταχύτερο ρυθμό στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού το 2010, σύμφωνα με την Hewitt Associates Inc.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |