Wednesday, April 28, 2010

S&P: Ελληνική χρεοκοπία σημαίνει ζημιά €200 δισ. για ομολογιούχους


S&P: Ελληνική χρεοκοπία σημαίνει ζημιά €200 δισ. για ομολογιούχους

Ζημιές έως 200 δισ. ευρώ θα σημαίνει για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με την Standard & Poor’s.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, στο «ΒΒ+» λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως οι ομολογιούχοι θα ανακτήσουν το 30-50% των επενδύσεων τους σε περίπτωση αδυναμίας της χώρας να εξοφλήσει τα χρέη της.

Στοιχεία του Bloomberg δείχνουν πως η Ελλάδα έχει ομόλογα αξίας περίπου 296 δισ. ευρώ που εκκρεμούν.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Van Rompuy δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ενώ δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας», τόνισε ο Van Rompuy στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Τόκιο, όπου βρίσκεται για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ιάπωνες ηγέτες.

Επίσης σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής του Eurogroup κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κοντά στις 10 Μαΐου.

«Βάσει των εκθέσεων πουυ αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, οι επικεφαλής των χωρών και των κυβερνήσεων θα αποφασίσουν να ενεργοποιήσουν τη χρηματοδότηση του κοινού προγράμματος που είναι αυτή την ώρα διαπραγματεύονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Van Rompuy.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός είπε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ απορρίπτει τις εκκλήσεις για συμμετοχή των γερμανικών πιστωτριών τραπεζών στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

"Θα είμαι ξεκάθαρος... η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί θέμα και δεν υπάρχει κάποιος στη γερμανική κυβέρνηση που να μιλά για τέτοιο ενδεχόμενο", φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα.

"Πρέπει να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες και την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης που συμφωνήσαμε στις 11 Απριλίου προκειμένου να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα", δηλώνει.

"Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις", προσθέτει ο Schaeuble.

source: capital.gr

No comments:

Share |