Wednesday, April 28, 2010

Αεροπορικές εταιρείες: Εκρηξη ζημιών από την τέφρα του ηφαιστείου


Αεροπορικές εταιρείες: Εκρηξη ζημιών από την τέφρα του ηφαιστείου

Στα 1,5 με 2,5 δισ. ευρώ έφτασαν τελικά οι ζημιές των αεροπορικών εταιρειών μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας, στις 14 Απριλίου.


Εως και τα 2,5 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι ζημιές των αεροπορικών εταιρειών σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο μεταφορών Σιμ Κάλας

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο μεταφορών Σιμ Κάλας ύστερα από όλες τις απαραίτητες εκτιμήσεις και ελέγχους οι ζημίες θα ανέρθουν ενδεχομένως έως και τα 2,5 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όχι μόνον οι απώλειες των αεροπορικών εταιρειών αλλά και όλων των σχετικών με αυτών κλάδων, όπως ταξιδιωτικών πρακτορείων και των αεροδρομίων.

Η τέφρα του ηφαιστείου ήταν η αιτία για πάνω από 100.000 ακυρώσεις πτήσεων και για 10 εκατομμύρια απελπισμένους επιβάτες που αναγκάστηκαν να καταλύσουν στα αεροδρόμια για αρκετές μέρες.

Ο Κάλας, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στις Βρυξέλλες τόνισε πως είναι πλέον απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αεροπορικών εταιρειών, αναφέροντας χαρακτηριστικά χορήγηση δανείων με επιτόκια των αγορών και διευκολύνσεις στους τρόπους αποπληρωμής τους.

Σύμφωνα με τον Κάλας τα μέτρα αυτά πρέπει να βοηθήσουν τις εταιρείες που επλήγησαν από την καθήλωση των αεροσκαφών τους στα αεροδρόμια για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνον, τονίζοντας πως «η ενεργεία αυτή θα πρέπει να γίνει βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν κονδύλια για παράνομη ενίσχυση αεροπορικών εταιρειών».

Ο στόχος είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια φαινόμενα, ανέφερε ο Σιμ Κάλας και για τον λόγο αυτό συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο των υπουργών μεταφορών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 4 Μαΐου.

Στο συμβούλιο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα του ενιαίου Ευρωπαϊκού ουρανού, μειώνοντας τους 27 υπάρχοντες εναερίους χώρους της ΕΕ σε μόλις εννέα. Η μείωση αυτή θα θέσει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο αντί να επιτρέπει σε κάθε χώρα να λαμβάνει χωριστές αποφάσεις, κάτι που οδήγησε στην σύγχυση των ημερών της κρίσης λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Το Eurocontrol επίσης εξετάζει την θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων για κάθε πιθανή κρίση στον τομέα των αερομεταφορών, σύμφωνα με δηλώσεις του Μπράιαν Φλίν, διευθυντή επιχειρήσεων του Eurocontrol στις Βρυξέλλες.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |