Monday, April 19, 2010

Έρευνα σε Βρετανία και Γερμανία για την υπόθεση της Goldman


Έρευνα σε Βρετανία και Γερμανία για την υπόθεση της Goldman

Η Goldman Sachs Group Inc. αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για την διενέργεια έρευνας στις δραστηριότητες της εταιρείας και στην Ευρώπη, μετά τις κατηγορίες της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) πως η εταιρεία εξαπάτησε επενδυτές, μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Gordon Brown κάλεσε την βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) να εξετάσει τον ρόλο της Goldman Sachs σε σχέση με την διάθεση χρηματοπιστωτικών προϊόντων που στη συνέχεια κατέρρευσαν.

Ο ίδιος δήλωσε σοκαρισμένος από "την χρεωκοπία σε ηθικό επίπεδο", ενώ ανακοίνωσε ότι έδωσε οδηγίες στην FSA να ξεκινήσει έρευνα. Την ίδια στιγμή η γερμανική Bafin ζήτησε από την SEC περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Την περασμένη Παρασκευή η SEC ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή κατά της Goldman, κατηγορώντας την εταιρεία ότι προχωρούσε στη πώληση τίτλων που γνώριζε ότι στη συνέχεια θα κατέρρεαν αν έσκαγε η φούσκα στην αγορά των ακινήτων.

Η SEC υποστηρίζει ότι στις αρχές του 2007 η Goldman Sachs δημιούργησε και ξεκίνησε να διαθέτει ένα προϊόν διασφαλισμένο με πιστωτικές υποχρεώσεις (CDO) που συνδέονταν με ενυπόθηκα δάνεια ιδιαίτερα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (subprime loans), χωρίς να αποκαλύψει ότι το hedge fund Paulson & Co. βοήθησε στη διαλογή των υποκείμενων χρεογράφων και την ίδια στιγμή στοιχημάτιζε κατά του επενδυτικού σχήματος, γνωστού ως Abacus 2007-AC1.

source: capital.gr

No comments:

Share |