Monday, April 19, 2010

Κίνα: Θα καταφέρει η κυβέρνηση να "δαμάσει" τη ζήτηση στην αγορά κατοικίας;


Κίνα: Θα καταφέρει η κυβέρνηση να "δαμάσει" τη ζήτηση στην αγορά κατοικίας;


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Dow Jones)—Οι πρόσφατες αλλαγές στην πολιτική της Κίνας για τα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα από όλα τα μέτρα σύσφιξης που εφαρμόστηκαν από τα τέλη του περασμένου έτους μέχρι σήμερα για τον περιορισμό της ζήτησης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η κίνηση υποδεικνύει ότι το Πεκίνο θα προτιμήσει να υιοθετήσει νωρίτερα μία πιο σκληρή πολιτική, αποφεύγοντας μία ανώμαλη προσγείωση παρόμοια με τη φούσκα της αγοράς ακινήτων του 2007, όταν παρενέβη αφού ήταν πλέον πολύ αργά.

«Πρόκειται για το πιο σημαντικό μέτρο, του τελευταίου γύρου προσπαθειών πιστωτικής σύσφιξης, που στοχεύει στην αγορά εργασίας, ενώ πραγματοποιείται νωρίτερα από ότι ανέμενε η αγορά», σχολίασε η Carol Wu αναλύτρια της DBS Vickers. «Πιστεύουμε ότι η νέα πιστωτική πολιτική θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις συναλλαγές από δω και στο εξής».

Μεταξύ άλλων, το Πεκίνο αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη την αύξηση της ελάχιστης προκαταβολής για τις αγορές δεύτερης κατοικίας στο 50% από 40%, ενώ το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,1 φορές υψηλότερο από το επιτόκιο αναφοράς. Επίσης επέβαλε ελάχιστη προκαταβολή της τάξης του 30% για την αγορά πρώτης κατοικίας, σπιτιών μεγαλύτερων των 90 τετραγωνικών μέτρων, από 20% που ήταν προηγουμένως.

Η αναπάντεχη κίνηση της Κίνας οδήγησε τους μεγάλους κατασκευαστές που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σε πτώση 5% την περασμένη Παρασκευή, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι εταιρείες με σημαντική έκθεση σε μεγάλες πόλεις. Η Sino-Ocean Land Holdings Ltd υποχώρησε 3,4% στα 6,52 δολάρια Χονγκ Κονγκ, ενώ η Guangzhou R&F Properties Co. Κατέγραψε απώλειες 4,6% στα 11,94 δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Ακόμη και οι μεγάλοι παίκτες δέχτηκαν πλήγμα. Η China Overseas Land & Investment Ltd ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 4,8% στα HK$15,50 , ενώ η China Resources Land Ltd υποχώρησε 4,2% στα HK$15,26. Κατασκευαστές εμπορικών ακινήτων όπως η Franshion Properties Ltd, η οποία περιόρισε κατά 1,6% στα HK$2,40, θα έπρεπε να επηρεαστούν λιγότερο.

Οι κατασκευαστές που εστιάζουν περισσότερο στις μεγάλες πόλεις ενδέχεται να δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα, δεδομένου ότι πάνω από το 60% του τζίρου τους προέρχεται από εργολάβους και επενδυτές, τόνισε η Wu. Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας στις πόλεις αυτές συνηθίζουν να ενδιαφέρονται για διαμερίσματα μεγαλύτερα των 90 τετραγωνικών.

«Εκτιμούμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι πιο επιθετικά ακόμη και από εκείνα που εφαρμόστηκαν το 2007 και το 2008», ανέφερε η Deutsche Bank σε πρόσφατη έκθεση.

Εκείνη την περίοδο, το Πεκίνο επενέβη για να περιορίσει την ανάπτυξη του κλάδου των ακινήτων, σε μία χρονική στιγμή που οι κατασκευαστές διέθεταν ισχυρή ρευστότητα λόγω των επιθετικών επεκτάσεων την περίοδο 2004-2007. Τα μέτρα περιελάμβαναν την παύση τραπεζικών χορηγήσεων προς τους κατασκευαστές και την απόρριψη κεφαλαίων από το εξωτερικό.

«Η κυβέρνηση δείχνει την αποφασιστικότητά της, λέγοντας στην αγορά ότι αν τα μέτρα αυτά δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, δεν θα έχει πρόβλημα να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα», υπογράμμισε η Nicole Wong, αναλύτρια της CLSA.

Τα εν λόγω μέτρα θα περιορίσουν τη ζήτηση, ωστόσο οι αναλυτές δεν βλέπουν σημαντικές επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές του 2007, όταν οι πωλήσεις κατοικιών στις μεγάλες πόλεις σημείωσαν πτώση 40%-50%. Σε πρόσφατη έκθεση, η Citigroup ανέφερε ότι η ζήτηση, εκτός της πρώτης κατοικίας, θα μπορούσε να περιοριστεί σε ποσοστό 25%.

Η ζήτηση των εργολάβων, των κερδοσκόπων και των ιδιωτών έδωσε ώθηση στις συναλλαγές ακινήτων καθώς και στις τιμές, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρείες να εμφανίσουν εξαιρετικά αποτελέσματα το 2009 και να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση εσόδων επί συμβάσεων για την πώληση ακινήτων.

Με στόχο τον περιορισμό της άνθησης, το Πεκίνο έχει σταδιακά αποσύρει τα μέτρα ενίσχυσης για τον κλάδο, στα τέλη του 2009, χωρίς να έχει ωστόσο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ιτμές σε 70 μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πόλεις της Κίνας αυξήθηκαν σε ποσοστό 11,7% το Μάρτιο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από τον Ιούλιο του 2005.

Αναλυτές εκτιμούν, ότι ο κλάδος – ιδιαίτερα οι αδύναμοι παίκτες με περιορισμένη ρευστότητα – θα πρέπει να προετοιμαστεί για επιπλέον μέτρα, όπως η εφαρμογή φόρου ακινήτων και υψηλότερου φόρου εισοδήματος, στην περίπτωση που οι τιμές και οι πωλήσεις δεν μειωθούν από τις προσπάθειες του Πεκίνου.

source: capital.gr

No comments:

Share |